This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
W ogóle to masakra jakaś, że do tej pory nikt tego nie sprawdził. Jest mnóstwo badań, gdzie porównywano spożycie miedzi vs ryzyko śmierci z powodu chorób serca, osoby z najwyższym poziomem w diecie miały o 30-40% niższe ryzyko zawału w porównaniu do tych z najniższym, ale w diecie miedź jest zazwyczaj razem z całym zestawem dodatków, co ciekawe, z reguły te dodatki powinny zwiększyć ryzyko.

Nikt nigdy nie sprawdził wpływu suplementów, nie licząc badań na zwierzętach (gdzie suple mocno chroniły). A tu nawet nie trzeba jakiegoś nowego drogiego badania robić, starczy sprawdzić, jaki efekt był w tych badaniach, gdzie miedź testowano w innym celu, np u kobiet z osteoporozą.
Odpowiedz
(07-02-2023, 10:13 AM)tomakin napisał(a): No tak, tylko miedź we krwi nie zależy od tego, ile masz jej w diecie, ale od tego, jak poważne są stany zapalne w organizmie. Jakby to było takie proste, to bym sobie zmierzył poziom we krwi i wiedział, czy mam jej za dużo, czy za mało.

No tak - powinienem wiedzieć, że to nie takie proste i nie powinienem pouczać szefa  Big Grin
Odpowiedz
Nie jest proste, a nawet można powiedzieć, że jest cholernie skomplikowane. Coś jak z żelazem, wszystko jest OK, dopóki nie pojawia się we krwi w formie wolnej.

Miedź jest jednocześnie bardzo silnym utleniaczem, mogącym całkowicie rozwalić kilka systemów w naszym ciele, jeśli jest jej nadmiar we krwi, a także podstawowym składnikiem budulcowym najważniejszego antyutleniacza jaki mamy, gdy jej brakuje, poziom stresu oksydacyjnego leci poza znane ludzkości normy. Cały problem w tym, by miedzi było wystarczająco dużo do produkcji dysmutazy ponaddtlenkowej (to to, co jest naszą bronią w walce z wolnymi rodnikami), ale żeby jednocześnie nie latała we krwi w formie wolnej, bo wtedy robi bałagan. A to tylko jeden z setek procesów, w których miedź bierze udział.

Być może - ale tylko być może - rozwiązanie nadmiaru miedzi we krwi tkwi w cynku, którego nie może być zbyt mało, bo wtedy miedź zaczyna wędrować w formie wolnej.

Jedno wiemy na pewno (no... może nie na pewno, bo zawsze może się okazać, że ktoś zmyślił wyniki badania), jeden z najpoważniejszych problemów wieku podeszłego u kobiet, osteoporoza, całkowicie znika, gdy zacznie się podawać suplementy miedzi. Można powiedzieć, że osteoporoza to wręcz objaw niedoboru tego pierwiastka. Co by oznaczało, że niedobory ma lekko licząc połowa populacji.
Odpowiedz
https://www.bmj.com/content/381/bmj-2023-075230
Odpowiedz
Co to ma do obłączków?

..nie wkleiłeś mi tego już wcześniej 15 razy na różnych innych portalach?
Odpowiedz
Nie, to nowe badanie
Odpowiedz
A, to innych o D3 przy chorobach serca mi pewnie wkleiłeś 15 tu, na wykopie i na fb. W sumie i tak jest dużo lepiej, bo kiedyś potrafiłeś to samo pytanie zadać 15 razy dziennie.

Ciśnienie krwi cały czas bardzo ładne, ale jeszcze nie osiągnęło wartości 7x, liczę że spadnie tak nisko. Tętno cały czas za wysokie, póki nie wróci do 6x, nie robię żadnych dziwnych eksperymentów z witaminami. Dalej nie wiem, czemu tak wysoko poszło, pamiętam kiedyś jak regularnie biegałem, to spoczynkowe spadało mi w okolice 40. Miedź, karnityna, kwas alfa liponowy, tauryna, witaminy E, K2, potas, jedna dawka magnezu tylko rano, mała dawka wapnia wieczorem i nic więcej nie biorę. Zabawy z jelitami zostawiam na później.
Odpowiedz
I już nie piszę, że kogoś gasisz. Staram się.
Odpowiedz
Tak trzymaj!

Nie serio, to Ci się mocno w życiu przyda, jak zaczniesz ogarniać podstawowe zasady interakcji społecznych.
Odpowiedz
Aż tak upośledzony społecznie nie jestem jak ci się wydaje, moje zachowanie zależy od miejsca.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości