This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Pierwsze słyszę, żeby były jakiekolwiek między nimi zależności. No ale nie śledzę mediów, pewnie ktoś rozkręcił jakąś aferę.

Muszę jakoś ograniczać te suple, bo to obłęd jakiś przypomina, cała szafka tym zastawiona. Ta lista co do NAD+ wypisałem to wszystko było w szafie, z wyjątkiem pietruszki i wapnia z kwercetyną Big Grin Boję się, że przekroczę tę delikatną granicę między eksperymentem i poszukiwaniem drogi ku lepszemu zdrowiu, a szaleństwem.

Glutamina może być zamieniana w kwas glutaminowy w mózgu, co nie jest takie bardzo korzystne, powoduje większe stany lękowe i brak skupienia uwagi. Nie jest też zdrowa sama z siebie, a jedynie pomaga w stanach ciężkiego niedoboru, np w przypadku infekcji jelit. Niby czułem się po niej lepiej, ale na ile to sobie po prostu wmawiałem?

No ale przekonuje mnie trochę ten wynik badania, gdzie dopiero suplementacja glutaminą podniosła NAD+, oznacza to, że dla grupy pacjentów żadna strategia nie będzie korzystna, jeśli nie dostaną glutaminy.

Zobaczymy, trochę mi zostało jeszcze, poszukam w szafie może leży jakieś stare opakowanie.
Odpowiedz
W internecie pełno tego teraz:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35304782/
Odpowiedz
Photo 
(03-03-2023, 05:29 PM)tomakin napisał(a): Muszę jakoś ograniczać te suple, bo to obłęd jakiś przypomina, cała szafka tym zastawiona.

Raczej bym się tym nie przejmował.
Popatrz tutaj, a to tylko jedna szafka.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
E, niech wywołają taką reakcję suplementami tauryny in vivo, bo in vitro to wszystko można udowodnić.

A moja szafa, no kurde nie byłoby problemu, gdybym faktycznie to brał i gdyby mi pomagało, ale to kupuję, wezmę parę razy i potem leży Big Grin

Któryś supel nie zgadza mi się z układem nerwowym tak w ogóle, stany lękowe i bezsenność. No i oczywiście glutaminę podejrzewam. Ewentualnie drastyczny skok zapotrzebowania na np magnez, na skutek tych wszystkich przemian które zachodzą podczas uzupełniania B3.
Odpowiedz
Sprawdzam magnez, w chorobach gdzie go brakuje zanikają też często obłączki, może jest jakiś związek między nim a NAD+, tylko nikt tego nie opisał, albo opisali tylko w paru miejscach. Może być jak z magnezem i D3, gdzie też tylko kilka prac poświęcono współzależności tych dwóch rzeczy i bardzo ciężko trafię na tę informację.

Jakby okazało się, że to ze sobą jakoś współgra, byłby kolejny element do terapii przeciw nerwicom / depresji, gdzie brakuje magnezu ale uzupełnianie niewiele pomaga. Może równolegle trzeba prowadzić podnoszenie NAD+? Mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe.

Biorę po 400-500 mg dziennie teraz.
Odpowiedz
No to zmiana, spróbuję grubo ponad 1000 mg wapnia wziąć, magnez nic nie daje i może nawet było gorzej.
Odpowiedz
https://www.poradnikzdrowie.pl/aktualnos...cIao9VirM4
Odpowiedz
ta, wczoraj w innym wątku pisałem o przypadku takiego przedawkowania z tego forum, ale to trzeba mieć ultra rzadką genetyczną wadę utrudniającą pozbywanie się B6 z organizmu, o tym oczywiście w gównoartykule na gównostronce nie napisali.
Odpowiedz
Kolejna zmiana, cynk wchodzi w dużych dawkach.
Odpowiedz
Kurcze... jednak powinienem iść zbadać sobie hemoglobinę glikowaną, jeden ze skutków ubocznych niacyny w dużych dawkach to zaostrzenie objawów cukrzycy, a jeden z głównych objawów takiego zaostrzenia to bezsenność. Od dawna mam bardzo pro-cukrzycową dietę i zdziwiłbym się, jakbym miał dobre wyniki, ale może mam już naprawdę złe.

Z obłączkami to raczej wiele nie ma wspólnego, bo wyniki były idealne gdy obłączków już nie było, no ale te idealne wyniki były naprawdę dużo lat temu.

Cynk, chrom póki co, to powinno uspokoić objawy. Karnityna + alfa liponowy. Zacznę normalnie spać to wrócę do reszty rzeczy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości