This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
[Obrazek: https://wykop.pl/cdn/c3201142/8ebfe7ec64...66892ab53e]
Odpowiedz
Haha, mnie odpowiedział normalnie:
"Niestety, nie istnieje egzamin na pilota do telewizora. Pilot do telewizora jest narzędziem obsługującym telewizor i jego funkcje, a jego użycie nie wymaga specjalnego szkolenia ani certyfikacji. W celu uzyskania informacji na temat używania pilota do telewizora, należy skonsultować instrukcję obsługi telewizora lub skontaktować się z producentem."

Chyba, że to jakiś "prompt", bo tak też się można bawić. Jeszcze zauważyłem, że po polsku i rosyjsku nie funkcjonuje tak płynnie jak po angielsku, chyba był trenowany w większości na angielskich tekstach?
Tak o obłączkach, tobie by było łatwiej bo mógłbyś spytać dokładnie o co Ci chodzi i prowadzić z nim dyskusje gdy się rozwinie.

Pewnie na ten moment nie rozwiąże problemu medycznego nad którym medycyna głowi się od dziesięcioleci, ale ciekawe tak za 10-20 lat, gdy ta technologia uzyska jeszcze wyższy poziom i dadzą "jej" dostęp do całości tekstów medycznych czy w ogóle internetu? Ciekawe czasy.
Już na teraz jest moim zdaniem pomocny - dużo wygodniej i bardziej efektywnie można znaleźć informację których się szuka, niż można to zrobić za pomocą google.
Odpowiedz
No ogólnie sztuczna inteligencja, a raczej programy dysponujące bazą danych już naście lat temu miały skuteczność o wiele, wiele wyższą od lekarzy, gdy trzeba było postawić diagnozę. Problemy jak problemy, ale zamiast iść do lekarza, wklepujesz objawy, dajesz sobie pobrać krew z opuszka palca maszynie, za 2 minuty maszyna wypluwa wynik, oparty między innymi na Twoim profilu genetycznym i historii chorób w rodzinie 2 pokolenia wstecz. Takie coś już mogłoby stanąć w przychodniach nawet w tak biednym kraju, jak Polska. I nawet by się opłacało, bo mocny komputer plus maszyna analizująca podstawowe parametry krwi będą kosztować mniej, niż lekarz na stanowisku.
Odpowiedz
Hmm, nie wiem, na ile to kwestia tego, że mogę mieć jakąś bardzo lekką jelitówkę (wszystkich oprócz mnie złamało, ja miałem jakieś ultra delikatne objawy, póki co bez poważniejszych), ale mam wrażenie, że ze skórą głowy jest jeszcze gorzej, niż było. Zobaczymy za jakiś czas, zmienię o 180 stopni i będę brał dużo roślinnych omega 3, obetnę omega 6.
Odpowiedz
...a kij, kupuję olej lniany już dziś.
Odpowiedz
przejrzałem sobie badania nad związkiem z wysyceniem organizmu omegami a udarem, znowu to samo, przewaga omega 6 chroni, zamiast być czynnikiem wywołującym chorobę. I znowu zastanawiam się, na ile to jest wywołane stosunkiem omeg w diecie, a na ile innymi czynnikami, na przykład poziomem cynku, albo tym, że w danym kraju dane kwasy tłuszczowe mogą być w czymś konkretnym, co zawiera też inne rzeczy.
Odpowiedz
Hmm, nie chcę zapeszać, ale chyba jest lepiej. Z włosami, w sensie. Jeśli tak, to pytanie, czy brakowało mi podstawowego omega 3, czy może chodzi o jakąś dziwną zależność, takie stany zapalne skóry głowy ponoć biorą się z tego, że jakiś drożdżak, który normalnie żyje sobie u każdego na głowie, u niektórych ludzi wywołuje reakcje alergiczne po tym, jak "zje" pewien konkretny kwas tłuszczowy. Jest też opcja, że to zmiany łuszczycowe, szukam właśnie, szukam i nie widzę, żeby ktokolwiek zbadał wpływ omeg na łuszczycę czy porównał ile w błonach komórkowych jest podstawowego omega 3 u chorych, ile u zdrowych.

Pytanie, jak to w ogóle ogarnąć jakby komuś dawać rady pod kątem tego, ile jakich kwasów tłuszczowych mieć w diecie? Omeg jadłem dużo i problemy jeśli już, to zaczęły się po tym, jak pojawiło się ich w diecie więcej. Może to nie od tłuszczu w diecie zależy, ale od innych czynników, np stanu wątroby, tarczycy, albo jakiegoś niedoboru typu cynk, magnez czy witamina D3, przez co drastycznie zmienia się zapotrzebowanie?
Odpowiedz
dr Greger ci chyba przyznał rację.
https://www.youtube.com/watch?v=AldOlHwya4o
Odpowiedz
zrób coś dobrego dla świata, jak już go obserwujesz, wklejaj czasem link do jakiegoś mojego artykułu po angielsku w komentarzach na jego fb.
Odpowiedz
Tutaj też?
https://nutritionfacts.org/video/treatin...oad-beans/
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: subzero, 5 gości