This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
A na mnie kofeina w ogóle nie działa.
Odpowiedz
https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0
Odpowiedz
Ostrovit ma tani tryptofan, na allegro jest, niektóre apteki prowadzą.

A u mnie do tej pory nie przeszły efekty magnezu, dalej budzę się po kilka razy w nocy. Czytałem jakąś historię jak jakiś trener prowadził zawodniczkę, która podobnie na magnez reagowała, miała niski w erytrocytach. Wyszedł z założenia, że to efekt pobudzenia energetycznego, jako że przy niedoborze magnezu nie można wytwarzać energii z ATP czy coś w ten deseń, dawał jej magnez rano, do wieczora przechodziło, po kilkunastu tygodniach miała już podniesiony i przestała tak reagować. Tylko nie widzę, jak to miałoby działać u mnie, skoro przez kilka dni mnie trzyma.

To się zresztą nie wyklucza z serotoniną, ona też może pobudzać do wykorzystania ATP czy jaki to mechanizm jest proponowany jako pobudzenie energetyczne.

Tyle dobrego, że ciśnienie krwi mam OK. Ani ta bezsenność, ani wapń mi nie podniosły.

Zapiszę sobie słowa - klucze z tego artykułu, którego nie chcę linkować, bo wygląda jak pseudonakowe bredzenie, no ale może dokopię się po nim do źródeł, na które się powołuje

"Poliquin reminded me that when individuals are chronically low in magnesium, the first thing the body does is shuttle it to aid the Krebs Cycle (our metabolic pathway for bursts of energy). What we were in effect doing was priming the girls' energy systems right before bed."
Odpowiedz
A w tym artykule nie ma niczego ciekawego?
https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0
Odpowiedz
produkty ostrovit to na pewno to, przynajmniej te, które byłem w stanie sprawdzić, a już na pewno tryptofan, po którym miałem charakterystyczne objawy

jak już o objawach mowa, może być tak, że po prostu się opaliłem przez te ostatnie dni, bo mocno na słońcu się spiekłem, może to nie przez magnez jestem tak odjechany, tylko przez D3 ze słońca? I zamiast mieć nadmiar magnezu, to mam jednak niedobór, bo wszystko poszło na aktywację witaminy? Bezsenność idealnie zgrała się z kilkoma dniami, gdy się mocno opaliłem.
Odpowiedz
Jak zwykle tomakin nie zauważył linku do artykułu, bo niepotrzebnie munieslaw wczesniej odpowiedział i mi linka zasłonił, a tomakin widzi tylko ostatni post.
Odpowiedz
widziałem link, nie ma tam nic o stanach lękowych, bezsenności czy magnezie

a w ogóle kusi mnie, żeby sobie magnez znowu zjeść, bo teraz już nie wiem, czy to nie jest po prostu opalenizna i nadmiar D3
Odpowiedz
...a dobra, trochę magnezu i przed snem zrobię potem blokadę na serotoninę, mieszanką aminokwasów. Jeśli magnez mi poleciał w dół z powodu skoku D3 po opalaniu, to tylko dobijam się wapniem. Ile ja tego magnezu, kilka dni brałem i to w okolicach rekomendowanego zapotrzebowania. Aż nie chce mi się wierzyć, żeby był aż taki efekt po tak małej dawce.
Odpowiedz
Po dniu na słońcu często mam problemy ze snem.
Odpowiedz
No tylko też nie wiadomo, czy to właśnie o D3 i magnez chodzi. Słońce wywołuje dziesiątki reakcji w organizmie, nie tylko syntetyzuje witaminę. Ba, nawet nie wiadomo, czy po suplementacji D3 nerwowość na pewno mają związek z niedoborem magnezu.

Bacopę biorę, efektów póki co nie widać, no ale to drugi dzień. Zresztą jestem tak zmęczony z niewyspania, że nawet jakby był efekt, nie poczułbym go.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości