Liczba postów: 25
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
„ Podejrzewałem, że mogłem ją wypłukać beta alaniną, próbowałem potem suplementować, ale może być i tak, że do jej uzupełnienia konieczne było najpierw uzupełnienie na przykład witaminy E, by wyciszyć stres oksydacyjny, który mógł uniemożliwiać wbudowanie jej do wnętrza komórki. ”
Bierzemy kilogramy supli a tu pech bo nic się nie przyswaja i faktycznie kupujemy tylko drogie siki.
Mi teraz obłączki znowu się zmniejszają, maja poszarpane krawędzie, jak przestają się zmniejszać to kształt się chyba zawsze normuje
Liczba postów: 6,808
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
No nie takie drogie, tauryna to 20 zł rocznie czy jakoś tak. I nawet nie wiem, czy taka opcja w ogóle istnieje, czy jej przyswajanie może być zablokowane. No ale taurynę akurat każdy wege powinien brać codziennie, a ja biorę jak tu o niej napiszę i przez to mi się przypomni.
Podejrzewałem ją, bo jak brałem beta alaninę, to po kilku dosłownie dniach miałem objawy mogące wskazywać na silny niedobór tauryny i to kilka razy zauważyłem, tyle że te objawy mogły być od tysiąca innych rzeczy, a zbieżność czasowa mogła wynikać z tego, że zwracałem na nie uwagę i sobie wmówiłem.
To mogłoby mieć związek z potasem, zarówno witamina E, jak i tauryna są niezbędne do jego przyswojenia przez komórkę. Niski poziom potasu jest też przyczyną niskiej aktywności komórek nerwowych układu przywspółczulnego.
Reputacja:
59
Mmm, ale mam smaka na cysteinę. Ta w tabletkach jednak ma coś w sobie, rozpuszczana w wodzie pysk wykrzywiała, pić się tego nie dało, tabletki jakieś takie są zjadliwe. O tyle dziwne, że to po prostu zbity proszek cysteinowy. Jakby ktoś chciał takie kupić, to te z ostrovitu, 300 mg jedna. Zapiszę, bo jem tego bardzo dużo.
Reputacja:
59
O, coś jest na rzeczy, daaaawno nie miałem tyle rozsadzającej mnie energii, zrobiłem zaległe rzeczy z ostatniego miesiąca. Trzeba zapisywać, co było brane, np wczoraj przed snem 2 tabletki ascoferu, dziś też wezmę. Boję się, że alfa liponowy mi za mocno żelazo wypłucze. Może zbieg okoliczności, a może któryś supel zgrał się z innymi i zaczął działać, może cysteina pokazuje co potrafi dopiero wtedy, gdy ogarnie się stres oksydacyjny witaminą E, może bez tego glutation od razu się cały spalał.
Zmieniłem też Q10 z ostrovitu na to, co przyszło w paczce - naturell 100 mg.
Liczba postów: 306
Liczba wątków: 8
Reputacja:
13
(04-18-2022, 06:33 PM)tomakin napisał(a): No nie takie drogie, tauryna to 20 zł rocznie czy jakoś tak. I nawet nie wiem, czy taka opcja w ogóle istnieje, czy jej przyswajanie może być zablokowane. No ale taurynę akurat każdy wege powinien brać codziennie, a ja biorę jak tu o niej napiszę i przez to mi się przypomni.
Podejrzewałem ją, bo jak brałem beta alaninę, to po kilku dosłownie dniach miałem objawy mogące wskazywać na silny niedobór tauryny i to kilka razy zauważyłem, tyle że te objawy mogły być od tysiąca innych rzeczy, a zbieżność czasowa mogła wynikać z tego, że zwracałem na nie uwagę i sobie wmówiłem.
To mogłoby mieć związek z potasem, zarówno witamina E, jak i tauryna są niezbędne do jego przyswojenia przez komórkę. Niski poziom potasu jest też przyczyną niskiej aktywności komórek nerwowych układu przywspółczulnego.
Co do tauryny, to biorę ją na przemian z beta alaniną, tzn. w jeden dzień to a w drugi dzień alaninę.
Co dziwne, moja partnerka nie może brać tauryny, bo od razu ma po niej dodatkowe skurcze, co często powoduje u niej częstoskurcze nadkomorowe.
Reputacja:
59
A to dość ciekawe w sumie, że ktoś może tak na taurynę reagować, na pewno na nią, a nie na np witaminę B6 czy kofeinę, które często są do tauryny dodawane?
Ona reguluje gospodarkę potasem w mięśniu sercowym, nadmiar może teoretycznie u kogoś, kto jest już na granicy zaburzenia, wywołać jakieś komplikacje. Ale na pewno nie u osoby zdrowej, niech się kobita dokładnie przebada.
Liczba postów: 306
Liczba wątków: 8
Reputacja:
13
(04-21-2022, 10:37 PM)tomakin napisał(a): A to dość ciekawe w sumie, że ktoś może tak na taurynę reagować, na pewno na nią, a nie na np witaminę B6 czy kofeinę, które często są do tauryny dodawane?
Ona reguluje gospodarkę potasem w mięśniu sercowym, nadmiar może teoretycznie u kogoś, kto jest już na granicy zaburzenia, wywołać jakieś komplikacje. Ale na pewno nie u osoby zdrowej, niech się kobita dokładnie przebada.
Ona od 30 lat ma częstoskurcze nadkomorowe i byle co je wywołuje. Zwiększony stres, NAC, Omega 3, praktycznie wszystko :-)
Ale teraz ma mieć Ablację, więc miejmy nadzieję, że wszystko będzie ok i będzie mogła normalnie żyć.
A przy okazji, bo większość badań miała w normie, niejednokrotnie szukała przyczyny... czy poleciłbyś jakieś szczególne badania?
Odżywia się zdrowo, nie pije kawy, nie pije alkoholu, nie pali, praktycznie zero niezdrowych rzeczy, nie ma nadwagi a takie gówno nie pozwala jej nawet szybciej chodzić.
Reputacja:
59
Jak wszystko we krwi w normie, to pewnie defekt serca i tam trzeba szukać. Jeśli poziomy wszystkich jonów (sód, potas, chlorki, wapń, magnez) są dobre we krwi i wewnątrz komórek (o ile to da się sprawdzić), to znaczy, że problem niemal na pewno nie dotyczy całego ciała, tylko konkretnego regionu, w tym wypadku zapewne unerwienia mięśnia sercowego.
Reputacja:
59
Ani bcaa, ani alfa liponowy, ani benfotiamina nie wywołują żadnych mocno widocznych zmian. To, o czym jakiś czas temu pisałem, wrażenie, że skóra jest jakaś taka gładsza, też zanikło (albo się przyzwyczaiłem). Może jednak to ćwiczenie z patrzeniem w bok coś zmieniało? Przestałem to robić, a ze skórą było jakoś zaraz po tym, jak to robiłem.
Z melatoniny nie rezygnuję, zobaczymy, co będzie.
Reputacja:
59
Kolejne podejście do cynku. Zobaczę, czy po nim mam mocniejsze włosy, czy mniej w kąpieli będzie wypadać. To coś, co już wcześniej zaobserwowałem, ale nigdy nie byłem pewien, czy akurat nie był to zbieg okoliczności, włosy mają takie okresy same z siebie. Teraz dość mocno lecą, zobaczymy za kilka dni.
|