Liczba postów: 41
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Chcę zapytać o różnice między suplementami syntetycznymi, a naturalnymi.
Czy one w ten sam sposób uzupełniają niedobory? Czy działają w ten sam sposób?
Czy te syntetyczne są bezpieczne? W jaki sposób (bardzo skrótowo i ogólnikowo) powstają np. syntetyczne minerały i witaminy?
Zna ktoś firmę, która ma dobrej jakości, naturalne suplementy w dobrej cenie?
Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
Dla każdego typu substancji będzie to inaczej wyglądać, np magnezu czy wapnia fizycznie nie da się uzyskać syntetycznie, chyba że za pomocą reakcji jądrowej i miałbyś koszta milionów zł za jedną tabletkę. Dużej części witamin też nie da się pozyskać naturalnie i się je syntetyzuje, ale na zasadzie, że np przy B12 bierze się bakterie, które wytwarzają ją w naturze, karmi się je w hodowli i pozwala produkować.
Problem jest przy kilku witaminach, które w naturze występują w kilkunastu odmianach, a w syntetyku masz tylko jedną, ALE - w naturze w danym pokarmie też masz często tylko jedną odmianę takiej witaminy.
Ogólnie, kupuj najtańsze minerały czy oleje, przy witaminach uważaj tylko na witaminę E i może prowitaminę A, przy całej reszcie też bierz najtańsze.
Reputacja:
0
Tak właśnie robię, kupuję jak najtańsze, z w miarę składem.
Odnośnie składu, na co należy uważać w suplementach? Chodzi mi o składniki nieaktywne jak np. stearynian magnezu. Czy są jakieś toksyczne, czy też niepewne?
Co z możliwymi zanieczyszczeniami?
Reputacja:
59
kurcze, ja w sklepie z jedzeniem dla koni kupowałem kiedyś suple i żyję...
Reputacja:
0
Tak, żyjesz, ale skąd wiesz czy nie sprowadzisz na siebie w przyszłości jakiś problemów ze zdrowiem?
Reputacja:
59
no to wtedy przestanę żyć, a jak nie będę żyć to nie będzie mi to przeszkadzać!
Liczba postów: 81
Reputacja:
2
06-26-2021, 08:04 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-26-2021, 08:09 AM przez TakNie.)
(06-25-2021, 03:26 PM)tomakin napisał(a): no to wtedy przestanę żyć, a jak nie będę żyć to nie będzie mi to przeszkadzać!
Nie ufaj w te słowa, Tomakin boi się lunatykowania podczas świadomy snów xD Że wyskoczy z okna, czy cuś.
Tutaj jest jakby co trimetyloglicyna (TMG) https://podkowa.eu/pl/p/Betaina-TMG-500-g/1562, ale chyba za drogo, biorąc pod uwagę że to w prochu jest. Czy TMG a glicyna od ostrovita 200G https://ostrovit.com/pl/products/ostrovi...g&curr=PLN ma takie same właściwości polepszające sen i czy smakuje tak samo, słodka jest?
Reputacja:
59
Glicynę od ostrovit będę kupował za parę miesięcy, to powiem, na razie mam jeszcze jakąś sprowadzoną 6 lat temu z UK.
TMG jest tam śmiesznie tanie, ale mam pewne wątpliwości, czy to naprawdę jest TMG. Miałem to, miałem takie kupione w Iherb i smak był wyraźnie inny. Inna sprawa, że ta wersja dla koni jest po prostu brudna, zawiera resztki roślin i to może być przyczyna.
Liczba postów: 81
Reputacja:
2
06-26-2021, 09:45 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-26-2021, 09:49 AM przez TakNie.)
Glicyne od ostrovi już zjadłem, była smaczna, pewnie trochę sen poprawiała. Ciężko to zmierzyć, bo jak się różnie chodzi spać raz o 1 w nocy raz o 2.30 
Ja kupiłem kiedyś betaine HCL od konika, kwaśne to jak... cysteina. Miałem sprawdzić jak działa na trawienie.
Tanie to jest wiem, ale czy da się to zjeść. Bo lecytyne słonecznikową to jadłem, smaczne to przynajmniej dla mnie, ale pisałeś, że sojowa jest niesmaczna, a ja sojowej nie jadłem.
Reputacja:
59
Betaina HCL to coś kompletnie innego, ale jak była kwaśna, to znaczy że to pewnie to, zwykła betaina nie jest kwaśna i ta z podkowy też nie była.
|