This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Pisane językiem bełkotliwym, ale ogólnie raczej więcej tam prawdy, faktycznie czerniaka dostaje się głównie za sprawą specyficznych niedoborów, w tym witaminy D3, a opalanie się jest czynnikiem ryzyka tylko jeśli dojdzie do silnego oparzenia.

"witamina f" to zbiór dziesiątek różnych kwasów tłuszczowych, ich działanie jest niekiedy wręcz przeciwwstawne, gdy jeden ciągnie w jedną, drugi w drugą stronę i nie można tego podawać jako całość, a na pewno nie w taki sposób, w jaki gość to robi w tym wpisie. A z tymi elektronami to już totalnie poleciał.

Odpisałem Kasi w wątku i zastanawiam się, czy lizyny nie dorzucić
Odpowiedz
I nie ma nikogo innego tak mądrego jak ty jeśli chodzi o medycynę?
Odpowiedz
Dr Lizyna jest całkiem mądry
Odpowiedz
Nic nie mogę o nim znaleźć.
Odpowiedz
No bo go już zjadłem!
Odpowiedz
Dziś myślałem o lizynie. Czy jest możliwość, że obłączki mogłyby odzwierciedlać poziom lizyny w organizmie? Albo aktywność jakiejś reakcji, zależnej od lizyny?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3094237/

tutaj suplementacja wyraźnie pomagała w schizofrenii, wiadomo, że mocno pomaga w nerwicy lękowej, wstępne badania dały też obiecujące wyniki przy stwardnieniu rozsianym. Poziom drastycznie spada w infekcji HIV z rozwojem AIDS, ale w depresji jest podwyższony.

Lizyna jest też niezbędna do przyswajania wapnia, teraz myślę czy jest możliwość, że może wpływać na poziom magnezu wewnątrz komórek, albo na przyswajanie magnezu?

Niski poziom w jakiś sposób wywołuje nerwicę lękową, ale jaka tam dokładnie zachodzi reakcja, ciężko wyczuć, są hipotezy ale mało przekonujące. Zastanawia mnie, czy istnieje w ogóle opcja, że miałem / mam niedobór? Ta moja dziwna reakcja na magnez i wapń, pojawiające się przy stresie stany lękowe? Bardzo bym się zdziwił, jakbym to była prawda, bo żarłem tego raczej dużo w codziennej diecie. A może jest tu jakiś inny czynnik, może jakiś niedobór, albo nadmiar czegoś, co żarłem, uniemożliwiał prawidłowy metabolizm?

Szkoda, że nie ma jednoznacznych objawów niedoboru, albo testu, który pozwala ocenić poziom wysycenia organizmu poszczególnymi aminokwasami.

O metylacji poczytałem, jedyne, czego mi mogło brakować, to glicyna. No może jeszcze metionina, ale prędzej stawiałbym na glicynę.
Odpowiedz
A tak sobie pomyślałem, że skoro schizofrenię leczą lizyną, poprzez zablokowanie tlenków azotu i argininy, to może właśnie zaburzenia metabolizmu lizyny są częściowo odpowiedzialne za zmiany "terry's nails"? Według najmocniejszej hipotezy, przyczyną jest nadmiar tlenków azotu w kilku miejscach ciała. Poziom lizyny mocno spada w niewydolności nerek, z drugiej strony, jej nadmiar może taką niewydolność wywołać.

Spróbuję to żreć przez kilkanaście dni, w niezbyt dużych dawkach.
Odpowiedz
znajdz kilku facetow ktorzy tez nie maja oblaczkow i zalozcie grupe na fb
Odpowiedz
Są takie grupy, nazywają się "wegetarianie" Big Grin
Odpowiedz
Big Grin

A ja już miałem dobrą nazwę: Obłoczki Polska
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości