Liczba postów: 7,367
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
A, ważna rzecz. Podobno wciąganie brzucha poprawia krążenie płynu mózgowo rdzeniowego, taką sensację mi terapeutka sprzedała.
Podobno badania są i wszystko, ale jedyne, co znajduję, to to
https://www.sciencedaily.com/releases/20...052832.htm
sprzed miesiąca, jedyne co, to wykazali, że jak mysz się rusza, to jej ten płyn szybciej krąży.
Reputacja:
59
O, może boty coś znajdą, jak lubisz je pytać konrados, to zapytaj, czy suplementacja kreatyną może wywołać niedobór:
- kwasu foliowego
- kwasów tłuszczowych GLA lub DGLA
- witaminy B6 bądź innych z grupy B
- cynku
- glutationu
...to chyba wszystkie istotne niedobory, które wiążą się z łojotokowym zapaleniem skóry głowy?
Liczba postów: 811
Liczba wątków: 33
Reputacja:
4
Reputacja:
59
weź go naprowadź, bo bot nie ogarnął.
Może tak:
Oczywiście, że suplementacja nie blokuje przyswajania i nie powoduje trwałych niedoborów. Ale przykładowo, kreatyna powoduje odwodnienie, poprzez gwałtowne zwiększanie masy mięśniowej. Można nazwać to krótkotrwałym niedoborem wody, dlatego podczas suplementacji należy pić dużo płynów. Być może podczas tego procesu są wykorzystywane inne składniki odżywcze, wywołując krótkotrwały niedobór, nie tak prosty do skorygowania jak zwiększone zapotrzebowanie na wodę, ale nie będący poważnym niedoborem pokarmowym.
Reputacja:
59
Kreatyna podobno konkuruje z argininą, ale no... tego nikt nie bada.
Hmm... a może po prostu jelita sobie rozwaliłem, już bez związku z kreatyną. Jeśli już, winy bym szukał w cocacoli. Rozregulowana flora bardzo silnie wiąże się z rzutami zapalenia skóry, szczególnie gdy zwiększy się odsetek drożdżakowych, co jest normą po cukrze.
Spróbuję jutro olejku tymiankowego plus oregano, zobaczę, jak na to zareagują bebechy.
Reputacja:
4
06-09-2026, 07:50 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2026, 08:30 AM przez subzero.)
Reputacja:
59
No, jak myślałem, nic nie znalazł, bo pewnie nic nie ma. Jeden błąd robi, kreatyna mocno odwadnia, starczy popatrzeć na kolor moczu po większych dawkach, albo dać komuś ze skłonnością do migren. To jedna z rzeczy, których nie ma w badaniach, ale czego doświadczyło tysiące osób i opisało.
No OK, skupiam się na tym:
"No tak czy tak, widzę dużą poprawę pracy mózgu, jakoś od rana. Bor, selen, cysteina, glutamina, tyrozyna. Te rzeczy pojawiły się ostatnio w większych dawkach. Nie było kreatyny czy piracetamu, a poprawa jak po nich.
A, no jeszcze miłorząb i wyciąg z kasztanowca."
Na początek bor i selen, nie ruszam innych z tej listy.
Reputacja:
4
06-09-2026, 01:09 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2026, 01:09 PM przez subzero.)
chatgpt 5.5 thinking napisał(a):Zgadzam się z Tobą w jednym ważnym punkcie: **indywidualna reakcja może być realna, nawet jeśli nie wychodzi jako duży efekt w badaniach grupowych**. Szczególnie przy migrenach próg reakcji na zmianę nawodnienia, sodu, snu, jelit, kofeiny czy wysiłku bywa bardzo niski.
Ale nie nazwałbym tego prosto „kreatyna mocno odwadnia” u każdego. Bardziej precyzyjnie:
**1. Ciemniejszy mocz po kreatynie jest realnym sygnałem, ale nie dowodzi sam w sobie odwodnienia całego organizmu.**
W badaniu z 21,6 g/d kreatyny przez tydzień u odwodnionych mężczyzn ćwiczących w upale kreatyna zmieniała kolor moczu, ciężar właściwy i osmolalność moczu; autorzy wiązali to prawdopodobnie ze wzrostem zawartości kreatyniny/kreatyny w moczu, a nie z pogorszeniem termoregulacji czy tolerancji wysiłku. ([PMC][1])
**2. Mocz to dobry praktyczny wskaźnik, ale podatny na zakłócenia.**
Kolor moczu koreluje z nawodnieniem, ale może być zmieniony przez suplementy, witaminy, leki, dietę, porę dnia, wysiłek i skład moczu; nawet materiały dla sportowców zaznaczają, że kolor bywa niewiarygodny po niektórych pokarmach, lekach i witaminach. ([ResearchGate][2])
**3. Przy dużej dawce kreatyny można mieć efekt „funkcjonalnie jak odwodnienie”, nawet jeśli badanie populacyjne mówi „brak klinicznego odwodnienia”.**
Duży bolus może oznaczać: więcej substancji osmotycznie aktywnych w jelicie i moczu, większą retencję wody w mięśniach, czasem dyskomfort żołądkowo-jelitowy, a u osób trenujących także większą objętość wysiłku i pocenie. To może wystarczyć, żeby osoba migrenowa dostała ból głowy, nawet jeżeli średnio w RCT nie ma wzrostu odwodnienia.
**4. Badania jednak nie są całkiem ślepe na ten temat.**
Przegląd 684 randomizowanych badań z 2026 r. znalazł ogólnie mało działań niepożądanych, brak spójnego klinicznie istotnego wzrostu ryzyka wobec placebo, ale jednocześnie przyznaje ograniczenie: analiza była na poziomie badań, a nie idealnie na poziomie pojedynczych osób; pojawiały się też kategorie typu bóle głowy, zawroty, nudności czy objawy żołądkowo-jelitowe, szczególnie w wyższych ekspozycjach. ([MDPI][3])
Czyli powiedziałbym tak: **nie ma mocnego dowodu, że kreatyna systemowo odwadnia większość ludzi**, ale **jest całkiem wiarygodne, że u części osób — zwłaszcza po dużych dawkach, przy małej podaży płynów/sodu, kofeinie, upale, treningu albo skłonności do migren — daje obraz przypominający odwodnienie lub wywołuje migrenę przez przesunięcia wodno-osmotyczne**.
Praktycznie dla takich osób nie robiłbym ładowania. Raczej 1–2 g z posiłkiem przez kilka dni, potem ewentualnie 3 g, bez bolusów 5–10 g naraz. Do tego nie samo „więcej wody”, tylko **woda plus normalna ilość soli/elektrolitów**, szczególnie przy poceniu. Jeżeli po kreatynie konsekwentnie pojawia się migrena, to niezależnie od badań jest to wystarczający powód, żeby ją odstawić albo traktować jako osobisty trigger.
[1]: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PM...hatgpt.com "Creatine Use and Exercise Heat Tolerance in Dehydrated Men"
[2]: https://www.researchgate.net/publication...hatgpt.com "The Validity of Urine Color as a Hydration Biomarker within ..."
[3]: https://www.mdpi.com/2075-4663/14/4/137 "Creatine Supplementation Dose and Duration Are Not Associated with Increased Side Effects: A Structured Review and Study-Level Dose–Response Analysis of Randomized Controlled Trials | MDPI"
https://chatgpt.com/share/6a281084-b084-...6f721dac29
Reputacja:
59
06-09-2026, 10:26 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2026, 10:39 PM przez tomakin.)
Kolejny raz widzę, że jak obetnę paznokcie, to przestaję widzieć objaw Terry'ego. Znika biała końcówka paznokcia, która kontrastuje z ciemną obwódką. Coś mi mówi, że te okresy, gdy objaw znikał, to po prostu dni, gdy byłem świeżo po obcięciu paznokci i nie zwróciłem na to uwagi.
Ogólnie kreatyna nie spowodowała jakiejś szczególnej poprawy, jeśli idzie o paznokcie, w sensie, nic się nie zmieniło. Nie zmniejszył się objaw, nie pojawiły obłączki, nie widzę żadnej zmiany w strukturze prążków, które - gdyby zależały od kretki - powinny w pewnym momencie na chwilę zniknąć, co byłoby bardzo dobrze widoczne. Byłaby na paznokciu widoczna przerwa.
Karnityna też nic tutaj nie zdziałała, brałem też sporo witaminy E.
Na pewno były bardzo dobre efekty, jeśli idzie o pracę mózgu. Ale to tyle.
Hmm... może warto jednak zbadać estradiol. 40-50 zł. Do przemyślenia.
Póki co, selen i bor. No i myślę, czy cysteiny nie dołożyć, jako że ona mocno współgra z selenem.
A, te olejki biorę, tymiankowy i oregano. Nie zaszkodziły, cholera wie, czy pomogły.
Reputacja:
59
...i kleszcz. Miałem psikać ciuchy permetryną, olałem, a już widziałem, że podejrzanie długo trzymają się na nogawkach. Na szczęście bardzo płytko wbity.
|