This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
U mnie po resekcji czy tam ekstrakcji pęcherzyka żółciowego najbardziej upierdliwym objawem jest skurcz zwieracza oddiego po opioidach branych doustnie. Te brane dożylnie nie powodują bólu brzucha. Ale jest na to kontra, wystarczy np. przed wzięciem dihydrokodeiny/tramalu najeść się czegoś tłustego, styknie np. puszka tuńczyka z 4 kromkami chleba i 0 bólu.

A tak na trzeźwo to brzuch boli jeszcze po zjedzeniu samych bananów, borówek i np. fasoli szparagowej smażonej na bułce tartej. Bez bułki już przejdzie. Nie jest to jakiś niewyobrażalny ból, ale na tyle upierdliwy, że się jeść odechciewa.

Jadłeś coś tłustego przed tą kolką? Kamica to ból niewyobrażalny, ledwo oddychać można trwający przez wiele godzin, często ponad 12.
Odpowiedz
Jak już zacząłem czytać o tych kamieniach

https://www.researchgate.net/publication...tributions

No ciekawe. Poziom cynku BARDZO mocno różnił się pomiędzy grupami, dosłownie prawie dwukrotnie niższy u dzieci chorych, mocno obniżony też w zaburzeniach przewodu bez występowania kamieni. Nie podoba mi się gdzie robili te badania, tu zresztą też mi się nie podoba, ale wyniki podobne

https://www.sciencedirect.com/science/ar...2X23000536

obniżony cynk, dodatkowo obniżona B12 i selen.

Szkoda, że nikt tego nigdy nie zbadał w krajach, gdzie medycyna jest mocno rozwinięta. No ale po co, cynku się nie opatentuje przecież, nie zarobi na nim. Jeszcze do tego potrafi nowotworom wątroby zapobiegać, a to już naprawdę duża strata finansowa dla koncernów.

No nie, to serio jest po prostu histerycznie, kuriozalnie śmieszno-straszne. Poważna choroba, dotykająca 10 do 15 procent ludzi, a przez ostatnie 50 lat medycyna nie była w stanie sprawdzić, czy przypadkiem nie da się temu zapobiegać cynkiem. Zapewne ludzkości nie stać na zakup cynku niezbędnego do przeprowadzenia takich badań, to w końcu 15 zł od osoby kosztuje.

No nic, mam przynajmniej kolejny powód, by regularnie jeść czosnek.

Myślę, że jakbym miał kamienie, to by się częściej odzywały, bardziej podejrzewałbym coś z mobilnością dróg, no ale to jest już czynnik ryzyka ich rozwoju. Kolejny tez powód, żeby cholera zacząć ogarniać trochę dietę.
Odpowiedz
O, razem pisaliśmy.

Łyżeczka oliwy, żołądek może nie pusty, ale też nie bardzo pełny. Dosłownie łyżeczka, nie łyżka. No tyle co nic. Ale mogła jakoś podrażnić, przez ten dodatek trufli. Wymusić nietypową pracę.

Kamica, gdy całkowicie zapcha, faktycznie boli jak cholera, ale zanim zatka na amen, są delikatne ataki. Ludzie latami żyją na przeciwbólowych. Podobne objawy dają też inne choroby pęcherzyka, np nadmierna albo niewystarczająca mobilność. No i na to liczę, że takie coś mam, bo mobilność można naprawić, a jak kamienie się zrobią to już poważniejsza sprawa i co prawda można liczyć na to, że stopniowo zanikną, ale to raczej na lata imprezka.
Odpowiedz
Pytanie czy wtedy nie ryzykujesz perforacji pęcherzyka lub np. nie jest zwiększona x razy szansa na nowotwór. W sensie jak próbujesz wyleczyć kamicę. Może się okazać po x latach, że zmarnowałeś mnóstwo czasu i energii, a kamienie nie zniknęły i ostatecznie i tak trzeba wyciąć...

No też się dziwie, problem niby banalny, a rozwiązania nie ma. Liczę, że jak zaczną produkować sztuczne narządy to może jakoś odzyskam ten pęcherzyk, spokojnie dałbym 500k zł, żeby go odzyskać. Chociaż z jakiegoś powodu się go nie przeszczepia, więc raczej go nie odzyskam...

Mój ojciec ma właśnie zakrzywiony pęcherzyk i pewnych potraw jeść nie może np. bigosu. To dlatego taki chudy jest, z 57 kg podejrzewam teraz waży.

btw. ten kwas ursodeoksycholowy co leczy kamienie drogi jest, chyba że do gastrologa chodzisz i Ci na zniżkę np. 30% napisze. Ale tak bez refundacji to płaciłem ponad 100 zł za paczkę, a to był gdzieś 2017r. Teraz pewnie z 300zł. Pamiętam, że na 2 usg była jakaś różnica 5,7mm, a potem 5,2mm, ale tyle co mnie to wyrzeczeń kosztowało i nawet pewności nie miałem, na ile takie usg jest dokładne... n/c
Odpowiedz
Tak myślę, że jakbyś teraz spróbował, z tą wiedzą co teraz mamy (od cholery nowych badań jest), to może dałoby się. W końcu 5 mm to tyle co nic, ludzie z 20 żyją. Fakt, że ryzykuje się ostry atak kamicy, ryzykuje się też nowotwór wątroby. Ale fakt też, że czynniki doprowadzające do rozwoju kamieni są ogólnie mocno niszczące dla zdrowia, więc tak czy tak trzeba je ogarnąć.

U mnie nawet nie wiem, czy to w ogóle wątroba / pęcherzyk, mogła być jakaś kolka w jelicie, nie wiem, alergia, cokolwiek. Póki co olewam, w sensie, zastosuję się do tego, co pisałem, czosnek, cebula, tauryna, cynk.
Odpowiedz
Nawet o ponad 3 cm czytałem, cholera wie czy ktoś 4 cm nie miał xD
Odpowiedz
No to już hardkor i taki nie rozpuści się, ile by się lat nie czekało, zresztą jak ktoś takiego się dorobił to musiał za tym stać tryb życia, którego się raczej nie pozbywa tak łatwo. Ale pół cm na upartego by szło wyczekać, tylko wtedy nawet nie było tych badań z cynkiem, czosnkiem i całą resztą.
Odpowiedz
U mnie były 3-4 czynniki: pierwszy ćpałem tramal przez 8 miesięcy dzień w dzień po 300 mg, drugi jadłem siemię lniane, mieliłem aż 8 łyżeczek, kolejny 0 ruchu prawie, chyba nawet z domu nie wychodziłem, czwarty po tramalu mi się jeść nie chciało i schudłem z 72 kg do 64 kg, później jak się dowiedziałem już o kamicy etc. to dodałem sobie jazdę na rowerze, przez co schudłem do 60 kg, ale to już było po ptokach bo kamienie już były. Możliwe, że jakbym jeden z tych czynników wtedy wyeliminował to kamienie by nie powstały. Chudnięcie średnio 1 kg na miesiąc nie wydaje się jakieś mega szybkie.
Odpowiedz
Pewnie by nie powstały, zazwyczaj takie coś to efekt kilku czynników. Przypomniało mi się, że u mnie ten "atak" był po jakimś leku, mocno niszczącym wątrobę. Jakimś przeciwgrzybiczym. Możliwe więc, że to po prostu wątroba mnie wtedy napieprzała, a nie pęcherzyk. Albo jedno i drugie.

Znowu mnie trochę napieprza, ale poza tym nie ma specjalnie objawów takich jak np brak apetytu. Nie wiem no, od jakiegoś czasu mam z żołądkiem zabawę, może to nie żołądek, ale właśnie coś z tej mańki, pęcherzyk na przykład. Albo teraz żołądek się odzywa z prawej strony, bo tam też sięga. Jeśli to pęcherzyk, to dosłownie pierwszy raz mnie boli, więc nawet jeśli mam kamienie, to w jakimś początkowym stadium.
Odpowiedz
No i jeszcze jest n-acetylocysteina. Stosuje się ją jako lek rozpuszczający śluz, a jako że kamienie są w dużej mierze połączone własnie nim, ktoś wpadł na pomysł, żeby użyć jej do rozpuszczania. Działa, ale po wstrzyknięciu do kanału woreczka. Pytanie, czy w jakimkolwiek stopniu pomoże brana jako suplement? Do przewodu się nie dostanie, ani z jednej, ani z drugiej strony. Ale w badaniach kosmicznie wręcz poprawiała stan pacjentów, fakt, że testowali wysokie dawki podane dożylnie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości