This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
O, ktoś rzucił fajną sugestię, oczywiście wszyscy mówią, że D3 zbija poziom melatoniny, ale ktoś dodał, że nadczynna tarczyca, nawet tak delikatnie nadczynna, że nie wychodzi w badaniach (są tylko lekko na granicy normy) sprawia, że melatonina jest na granicy zużycia i D3 może pozwolić tę granicę przekroczyć.

Co tu się nie zgadza, to, że D3 daje efekty silnego lęku też w dzień, gdy poziom melatoniny we krwi powinien być bliski zera, a suplementy M podnoszą jej poziom nawet ponad 100 razy więcej, niż normalnie wynosi w nocy. Codziennie to biorę od miesiąca chyba. To na pewno nie to.

O, jest coś. Tylko tutaj dali naprawdę MEGA dawkę D3, odpowiednik nie wiem, tysiąca takich dawek u człowieka jak ja wziąłem? Stu tysięcy? No ale

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/in...5-0040.pdf

skoczył wapń, czego można się było spodziewać, ale też potas spadł do poziomu, który był wręcz groźny dla zdrowia.

Raczej nie odnosi się to do mojego przypadku, ani do przypadków ludzi, którzy po D3 nie mogą spać, a takich osób jest od cholery i ciut ciut. I NIKT nie wpadł na to, co konkretnie to wywołuje. Kurde no... jeśli to balans elektrolitów, to konkretny suplement (np potas) powinien wszystko rozwiązać. Jeśli jakieś hormony czy neuroprzekaźniki, są leki, które regulują chyba wszystkie, jakie istnieją, ktoś kiedyś musiał odkryć, że weźmie jakąś jedną konkretną tabletkę i nagle po D3 śpi jak dziecko.

Szukam dalej.
Odpowiedz
Nadal zalecane jest całoroczne przyjmowanie 2000 UI D3 dziennie? Razem z K2? Czy może więcej rozbite na kilka dawek? Mam znajomą, co sobie i dzieciom podaje 13000 UI, bo obejrzała to w jakimś filmie z żółtymi napisami. Teścia sobie ostatnio badałem i mam 620 ng/ml, co nie jest chyba złym wynikiem jak na 41 lat.

Może Twoje problemy ze snem to nie tyle przez witaminę D, a niewyciszony układ współczulny. Zrobiłem sobie ostatnio Holtera EKR i ciśnieniowego. Wyszło mi, że w nocy mam bradykardię schodzącą nawet do 35-40 BPM, ale ciśnienie spada mi tylko o 4 % w stosunku do tego w ciągu dnia, a za dnia jestem na delikatnym nadciśnieniu skurczowym. Czyli po prostu chroniczny stres w nocy. Tyle że ja akurat zasypiam i śpię w miarę dobrze. Może u Ciebie jest akurat odwrotnie.
Odpowiedz
...jeszcze dość ciekawe, NMDA i glutaminian mogą być bardzo mocno stymulowane przez D3, tak produkcja jak i receptory. Podobny efekt może dać nadmiar wapnia we krwi.

Kurkumina to blokuje, no spróbuję.
Odpowiedz
Ile jest zalecane to zależy, jaka organizacja i jaki lekarz. Na pewno nie 13 000 dla dzieci, bo to już dawka wywołująca poważne zaburzenia, zapewne zrobi z dzieciaków kaleki.

na 100% przez D3. Spałem bardzo dobrze przez ostatnie... cholera wie, długo. Ani jednej nocy nie miałem jakiejś naprawdę złej odkąd pamiętam, ponad miesiąc będzie. Wziąłem D3 i od razu praktycznie zero snu, kilka krótkich drzemek zaliczyłem i tyle. Tylko za cholerę nie wiem, jaki konkretnie mechanizm za to odpowiada. Nikt nie wie.

NMDA i glutaminian wyglądają obiecująco, objawy się zgadzają. Miłorząb jest też mocnym blokerem zarówno jednego, jak i drugiego, ale nie mam go pod ręką.
Odpowiedz
...tauryna ma przed tym chronić. No, na pewno nie zaszkodzi. Tauryna, bakopa, koci pazur, kurkumina.
Odpowiedz
No i najważniejsze, męczennica.

Nie no, to brzmi bardzo zgrabnie i wszystko się niby zgadza. D3 zwiększa poziom wapnia we krwi, co zwiększa wrażliwość receptorów glutaminianu czy tam kwasu glutaminowego, sama też niezależnie od tego ma działanie wzmacniające ich działanie. Objawy to bezsenność, a szczególnie gonitwa myśli, co jest u mnie mechanizmem braku snu.

Osoby, które z jakiegoś powodu mają niski poziom GABA, a wysoki glutaminianu (albo wrażliwość odpowiadających temu receptorów), mogą na D3 reagować bezsennością.

Najmocniejszą wskazówką jest fakt, że męczennica bardzo mi pomagała na problemy ze snem, a także ogólnie podkręcała mnie intelektualnie, co by wskazywało na to, że coś mocno zmieniała w mózgu, a jej główne działanie to właśnie wzmacnianie GABA.
Odpowiedz
https://x.com/GGxBondo/status/2048734980725973206
Odpowiedz
A problemu obłączków AI nie umie rozwiązać.
Odpowiedz
Niestety nier mam dostepu do najlepszych modeli, one są tylko płatne. Na lmarena.ai są wprawdzie te lepsze bezpłatnie, ale nie mają dostępu do Internetu.
Odpowiedz
No i zagoiło się po raz kolejny. Mocno podejrzewam, że to metformina, którą raz na jakiś czas brałem, ale nie zapisywałem. Mogło się zgrać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 48 gości