Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5606652/
kurcze, żebym miał 100% pewności, że te badania wykonano prawidłowo. Poziom różnych pierwiastków u osób z chorobą Parkinsona vs zdrowych.
Bardzo mocno obniżony poziom miedzi. Mocno obniżony poziom chromu. Boru, oczywiście, nie badali. Zaskakująco, lekko obniżony poziom manganu. Mocno obniżony wapń, podniesiony fosfor. Obniżony kadm, co jest akurat logiczne, jako że jego źródło to papierosy, chroniące przed chorobą.
Eh, nic nie znajdę.
Reputacja:
59
O, chyba (CHYBA) obłączki troszkę większe. Warto zapisać, że już teraz zauważyłem zmianę, czyli na pewno nie wynika z piracetamu, o ile w ogóle faktycznie coś się zmieniło. Kreatyna, witamina E, tryptofan, kwercetyna, to są ewentualne kandydatury.
A mózg z dnia na dzień coraz lepiej pracuje. Jeszcze żeby motywacja się pojawiła do wykorzystania tego potencjału, to byłoby w ogóle super.
Liczba postów: 728
Liczba wątków: 33
Reputacja:
4
tomakin napisał(a):tu jakieś badania plus komentarz gościa, że według niego w nadczynności tarczycy występuje niedobór jodu. Chodziło o niedobór boru?
Reputacja:
59
Reputacja:
59
09-12-2025, 03:03 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2025, 03:04 PM przez tomakin.)
No i wraca nawet energia. Wohooo. Tego mi najbardziej brakowało. Chęci do robienia czegoś, do zmiany.
Reputacja:
59
..i spadła. Hmm, piracetam bardzo mocno zużywa cholinę. Acetylocholinę, no ale ona jest z tego produkowana. Ten sam piracetam może zużywać inne rzeczy w mózgu, poprzez zwykłe pobudzenie go do pracy, no ale cholina jest najmocniej udokumentowana. Dawno takiej zwiechy nie było, a to, że występuje akurat po piracetamie, może być wskazówką, skąd to się bierze. Dziś go jeszcze nie brałem. Mam jeszcze trochę tabletek choliny, zacznę tego więcej brać i zobaczę.
Reputacja:
59
O shit
https://www.reddit.com/r/Nootropics/comm...m_fatigue/
trimetyloglicyna (betaina) całkowicie podobno leczy ten efekt "senności" po piracetamie. I jeśli to prawda, odczucie zmęczenia jest wywołane niedoborem tych grup.
W ogóle złoty wątek, do przeczytania kilka razy, to może być TO, przyczyna mojego zmęczenia i braku chęci do czegokolwiek. Póki co zobaczę betainę, bo mam.
Reputacja:
59
A może nadnercza i kortyzol? Te objawy osłabienia są podobne, niemal identyczne do tych, jakie miałem po dużych dawkach cynku. Cynk wywołuje senność poprzez obniżenie poziomu kortyzolu.
Piracetam nie działa, jeśli jest zbyt niski poziom kortyzolu. Ale też zbyt duże dawki tego hormonu blokują jego działanie.
Zobaczę, sprawdzę, na razie spróbuję więcej betainy i zobaczę, jak będzie.
Reputacja:
59
na longecity czytam
całkiem sporo ludzi analizuje hipotezę, że to niski aldosteron odpowiada za zmęczenie po piracetamie. Ale znacznie ciekawsze jest, że to efekt przemęczenia wywołanego nadmierną ekscytotoksycznością, nie wiem, czy dobrze to przetłumaczyłem. No tak czy tak, żeby przeciwdziałać, trzeba czymś wyciszyć receptory NMDA.
Reputacja:
59
Dużo choliny, trochę betainy i jest niby lepiej, no ale to trochę za krótko. Kurcze no, rano mnie energia roznosiła, niemal latałem, parę godzin potem jakby mi odcięło zasilanie, dosłownie miałem problem z utrzymaniem jakiegoś wyrazu twarzy. Teraz znowu OK, ale nie tak jak rano.
Piracetam jest kluczem do tej zagadki, bez niego też czasem miewam okresy silnego zmęczenia, ale nie aż takiego. Bardzo dużo osób opisuje senność i brak energii po piracetamie, to musi być to. Ten sam mechanizm. Jeśli znajdę coś, co blokuje zmęczenie po racetamach, będzie to też coś, co blokuje zmęczenie pojawiające się bez nich.
Bo to chrup, jeszcze trochę betainy. Trochę jest nadpsuta, zbiła się w kostki, ale chyba nie zmieniła struktury chemicznej.
|