This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
...no niestety, archive nie ma akurat tych stronek. gdy brałem kreatynę.

Zastanawiam się, czy może w ogóle istnieć mechanizm, dla którego po kreatynie by wróciły obłączki, ale tylko wtedy, gdy jest jednocześnie dużo przeciwutleniaczy.

Dwa razy mi wracały, w obu przypadkach brałem kreatynę. No i tyle, jeśli chodzi o niecodzienne rzeczy, które były obecne w obydwu przypadkach. Przeciwutleniacze, ale to brałem tysiąc i jeden raz. Cholinę, ale w 2020 chyba tylko ze źródeł w diecie.

...a może jednak coś z choliną, bo ona współgra z kreatyną jeśli chodzi o pracę mózgu, a także jest absolutnie niezbędna dla działania przywspółczulnego układu nerwowego?

https://zdrowiej.vegie.pl/showthread.php...59#pid4359

tu jest timeline z 2020.

https://imgur.com/i97OmhX

zdjęcie wrzucone 19 listopada... chwila, 2021? Hmm... mogłem wrzucić później. Nie no, na pewno później, to forum powstało wcześniej Big Grin OK, ignorujemy datę.

No, czyli zacząłem brać cały komplet różnych rzeczy 6 listopada. 20 listopada zauważyłem większe obłączki.

...no i sprawdziłem jeszcze raz, nie, nie pisałem w 2010, że biorę kreatynę. Wmówiłem to sobie. Cholera, taka piękna hipoteza zdechła.

https://zdrowiej.vegie.pl/showthread.php...87#pid5387

wpisy z 2010. Nic niemal nie pokrywa się z 2020. Wapń, czosnek, przeciwutleniacze. Może cholina. Karnityna.

Kiedyś kupię jednak cholinę w proszku. I piracetam. Cholina może mieć związek z obłączkami.
Odpowiedz
Pregabalina.. w końcu coś narkotycznego i ciekawego, pamiętam dawki nawet 3k jednostek na sobie testowane XD a Ty od ilu zaczynasz?
Odpowiedz
Na razie zacznę od próby załatwienia Big Grin
Odpowiedz
Pregabalinę dosyć łatwo zdobyć. Wciskasz kit lekarzowi, że prowadzisz własny biznes i jak jest dużo ludzi to Cię łapie atak paniki i że pomagała Ci pregabalina na to i powinien wypisać. Tylko weź jakąś kawę czy merci i połóż na biurku zanim Cię wysłucha...
Odpowiedz
Nie no, znam kogoś, kto ma to przepisane i bez problemu dostanę parę tabletek.

Kreatyna dalej robi robotę. Z dnia na dzień lepiej, jeśli chodzi o pracę mózgu, mierzoną tym, jak "czuję" palce podczas pisania na klawiaturze. Pojawia się to odczucie... nie wiem, jak to opisać. Kontroli i świadomości, nie do pomylenia, mam to tylko po kreatynie. Kiedyś myślałem, że po piracetamie.

Wracając do porównania 2010 i 2020, to dwa okresy, gdy regularnie brałem wapń. Może wapń i przeciwutleniacze są tym połączeniem, które u mnie działa na obłączki?
Odpowiedz
Przerażająco łatwo zdobyć Nasen, mama go kiedyś brała i w nocy się przewracała.
Odpowiedz
No a jak się uda załatwić to od jakich dawek zaczniesz? Faza jest mniej więcej podobna do upojenia alkoholowego, do tego gastrofaza i chęć snu.
Odpowiedz
Od jakiejś minimalnej, chcę tylko sprawdzić, czy będzie nagła poprawa.
Odpowiedz
Tak myślę... kreatyny w diecie wege nie ma, ale wege nie mają dużych niedoborów. Supli zeżarłem tyle, że statystycznie dostarczyłem jej chyba więcej, niż przeciętny zjadasz kiełbasy. Jeśli mam jej niedobór, to wynika albo z jakiegoś genetycznego problemu z przyswajaniem / wytwarzaniem, albo z czegoś innego co daje taki skutek.

Genów nie zmienię, ale jeśli to one (wypadałoby się dowiedzieć...), po prostu suple będą rozwiązaniem. Ale może to nie geny, tylko coś innego. Jedna z opcji to upośledzone procesy metylacji, które wiążą się z zanikiem obłączków (ich powrót u osób, które brały suple na ich poprawę). Inna - nadczynna tarczyca, która też prowadzi do spadku kreatyny.

Dorzucę kwas foliowy i betainę. I B12.
Odpowiedz
(09-05-2025, 05:52 PM)tomakin napisał(a): Od jakiejś minimalnej, chcę tylko sprawdzić, czy będzie nagła poprawa.

A o czym będzie świadczyć nagła poprawa po pregabalinie? U mojej mamy jest poprawa, ogólnei się lepiej czuje, chociaż nadal wszystko ją boli.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości