This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Po tryptofanie jedynie podczas spaceru czułem taki jakby "prąd w nogach". Ani to przyjemne ani nieprzyjemne, trwało to z sekundę, na pewno nie było to placebo. Ale jak już siedziałem w domu i brałem tryptofan to tego nie miałem... Więcej tego nie kupię bo mi to nic nie dało.
Odpowiedz
Gość pamięta, co robiłem w czerwcu 2015 Big Grin Nie no, na pewno robiłem wiele rzeczy, bo suple biorę całymi zestawami, postanawiam coś zmienić i zaczynam brać całą grupę, zazwyczaj jest też jakiś zewnętrzny bodziec do tej zmiany.

Tryptofan daje coś tylko ludziom, którzy mają go za mało z jakiegoś powodu, albo którzy wymagają nadmiaru do prawidłowego funkcjonowania syntezy serotoniny w mózgu. Jak nic nie czułeś, to znaczy że nie masz z tym problemów.
Odpowiedz
(08-06-2025, 02:39 PM)tomakin napisał(a): Gość pamięta, co robiłem w czerwcu 2015 Big Grin Nie no, na pewno robiłem wiele rzeczy, bo suple biorę całymi zestawami, postanawiam coś zmienić i zaczynam brać całą grupę, zazwyczaj jest też jakiś zewnętrzny bodziec do tej zmiany.

Pamiętam tylko, że tryptofan ci pomógł wystartować z blogiem, sprawdziłem po prostu daty pierwszych artykułów.
Odpowiedz
Po cichu liczyłem, że masz pamiętnik gdzie wszystko zapisujesz Big Grin

Właśnie ubrałem się do biegania i zaraz idę zrobić małą rundkę. Pierwszy raz od ponad roku.

Nie wiem, na ile to efekt tryptofanu, a na ile tego, że biorąc go liczyłem na więcej energii i to może być po prostu bardzo silny efekt placebo.
Odpowiedz
Sensacja.
https://www.nature.com/articles/s41586-025-09335-x
Odpowiedz
O, matuli dam litu, bo już mnie myli z nie istniejącą córką.
Odpowiedz
https://bmcnutr.biomedcentral.com/articl...25-01112-3
Odpowiedz
tylko trochę, tylko wskaźnik i tylko w konkretnej, rzadkiej chorobie

znowu wysypało siwych włosów, przechodzę z cynku na miedź.
Odpowiedz
Miedź rozpuszczana pod językiem ma jedną, ale za to dość poważną wadę - zrobiłem to rano, do tej pory czuję jej smak. Ale może tego mi trzeba. Od kilku dni bardzo źle śpię, już podejrzewałem w przeszłości, że to może mieć związek ze spadkiem miedzi. No w tym wypadku to raczej tryptofan, bo zgrało się z początkiem suplementacji, ale też od jakiegoś czasu regularnie brałem cynk, co mocno obniża poziom miedzi.

Czytam teraz, jakiś post randoma z internetu, gość twierdzi, że witaminy C i D blokują miedź. C to wiem, ale D? Tu uzyskali dokładnie odwrotne wyniki:

https://tvst.arvojournals.org/article.as...id=2785239

Pisze też, że koniecznie trzeba brać retinol. Jedyne źródło, które to potwierdza, to stronka jakiegoś czuba od karniwore. U szczurów poziom miedzi w tkankach rósł w stanach niedoboru witaminy A. No nic, na pewno nie zaszkodzi, wezmę przed snem.

Tak randomowo, w żadnym sklepie nie ma prześcieradeł z gumką na szerokość 120 cm. Byłem w każdym możliwym, łącznie z meblami agata. Muszę z internetu zamawiać.

No i znikły w końcu te gorączki i katary, cholera wie, co to było. Z bebechami dużo lepiej, ale też nie idealnie, tu też podejrzewam, że może o miedź chodzić. Zobaczymy, może będzie bardzo szybka poprawa z tym i ze snem.

Skóra na głowie... jakoś tak przeciętnie, ani całkowicie czysto, ani dużego rzutu nie ma. Nie wygląda na to, żeby B2 zrobiła szybką rewolucję.
Odpowiedz
W końcu się wyspałem, ale też na raty, 5 godzin snu, a potem kilka razy dosypianie. Tryptofan będę brał tylko rano, może to jest rozwiązanie. Podniesie się ogólny poziom w organizmie, ale nie spadnie poziom dopaminy przed snem.

Nie wiem, czy probiotyki to był dobry pomysł. Na kilka dni przerwę. Za to wrócę do olei z oregano i tymianku. Przy sibo probiotyki mogą pogorszyć stan, zamiast poprawić. Ewentualnie można brać bifidobacterium, one zazwyczaj pomagają.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: Temper, 1 gości