This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn i metali ciężkich
Jako, że dawno nie robiłem detoksu chciałbym znów się w to pobawić. Kiedyś stosowałem standardowe zioła na detoks, pokrzywa, mniszek i chyba z dodatkiem jakiejś spiruliny czy chlorelli a nawet plastry na stopy, ale nie czułem się po tym jakoś lepiej. Ostatnio naczytałem się o zeolicie medycznym, coraz częściej można go kupić w różnych sklepach, podobno przyciąga i wiąże w przewodzie pokarmowym różne toksyny, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje jednoczeście nie wypłukując pożytecznych substancji takich jak wapń i magnez. Czytałem też o EDTA, ale podobno wypłukuje mocno wapń, więc dla mnie jako tężyczkowca raczej mogłoby być to niebezpieczne, poza tym wlewy dożylne kosztują chyba majątek. Podobno też kwas alfa liponowy i NAC dobrze oczyszcza szczególnie wątrobę. Co wybrać?
Odpowiedz
Nie ma czegoś takiego jak "detoks", są konkretne substancje, które mogą usuwać konkretne rzeczy, np właśnie NAC, kwas alfa liponowy czy EDTA. Jesteś pewien, że w ogóle coś masz do usunięcia?
Odpowiedz
Szczerze to nie jestem pewny. Kiedyś podejrzewałem u siebie zatrucie ołowiem, bo pracowałem w zakładzie, gdzie kontakt z nim był częsty. Wtedy stosowałem właśnie zioła, ale wątpię by to coś pomogło jeśli rzeczywiście mam dużo ołowiu w organizmie. Bardziej chodzi o profilaktykę, o oczyszczenie żył z np. zwapnień, podobno wlewy EDTA są na to dobre, ale z tego co czytałem zdania są podzielone, jedni mówią, że szarlataneria, drudzy, że działa. A ten NAC i kwas alfa liponowy to w ogóle coś oczyszcza z organizmu czy raczej mierne skutki?
Odpowiedz
O właśnie ja przez swoje życie zjadłem dość dużo tuńczyka z puszek = zatrucie rtęcią. Objawów wprawdzie nie mam, ale podejrzewam, że przydałaby się profilaktyka jakaś.

Co tam wypłukiwalo rtęć? Pamiętam, że pisałeś kiedys Tomakinie o chlorelli i chyba kwasie alfa liponowym. Potwierdzasz to? Czy jest coś skuteczniejszego?
Odpowiedz
NAC i kwas alfa liponowy, na rtęć i chyba też na ołów, chociaż na ołów to bardzo dobrze czosnek działa, jeśli dobrze pamiętam.

Zwiększają wydalanie w moczu, ale to nie jest jakieś magiczne super hiper działanie. Za to w przeciwieństwie do EDTA, bez skutków ubocznych.

Przy NAC dobrze osłonowo brać kurkuminę.
Odpowiedz
I oczywiście zapomniałeś powiedzieć o protokole Cutlera.
Odpowiedz
Ołowiu mogłem mieć nadmiar bo paliłem papierosy przez kilka lat, ale wiesz sam dlaczego brałem EDTA to pewnie tez i ołów ten usunąłem. A chlorella do czego była? Nie pisałeś kiedyś, że to kontra na rtęć? Bo wydaje mi się, że pisałeś, ale być może teraz zmieniłeś zdanie.

NAC biorę codziennie i raczej do końca życia będę brał, kurkuminę kupić na allegro i jakie dawki czy w aptece to mają?
Ten kwas alfa liponowy też muszę zakupić..
Odpowiedz
Kiedyś pisał, że najlepsza kolendra na wypłukanie rtęci. Była też fajna dyskusja z niejakim jinx.pl na temat tego, czy stosowanie kolendry albo ALA bez uwzględnienia okresu półtrwania jest bezpieczne.
Odpowiedz
Kurkuminę brać w tabletkach czy wystarczy zwykła przyprawa? To osłonowo na żołądek? Bo NAC trochę podrażnia żołądek, szczególnie w większych dawkach.

A z tym EDTA to jak to jest? Oczyszcza to żyły i przeciwdziała miażdzycy czy to blef jest? Pytam, bo to niestety droga impreza, u mnie ok. 200 zł za 1 wlew, a podobno trzeba ich wziąć aż 20. Szkoda byłoby wydać tyle kasy w błoto.
Odpowiedz
EDTA najlepiej chyba kupić na allegro 1 kg, ale nie pamiętam ile to kosztowało. Do tego waga i odmierzasz po 3 gramy, ale uważaj na to - w sensie EDTA płucze też magnez, cynk etc.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości