This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
No i ogólnie, 3 dni brania omeprazolu, żołądek jak nowy. Czego 3 miesiące supli nie dokonały... No, ale omeprazol nie wyleczy przyczyny. Niemniej to pokazuje różnicę między przebadanym na 100 sposobów lekiem, a suplementami, które mają za sobą 1-2 badania. I co z tego, że w tym jednym badaniu coś było prawie tak dobre, jak normalny lek, skoro w rzeczywistości po prostu nie działa jak trzeba. No, inna rzecz, że ostatnio dietę mocno trzymam. I chyba będę musiał trzymać przez jakiś czas, bo ten ukruszony ząb jest tuż obok szyjki, mocno wrażliwe miejsce.
Odpowiedz
(01-20-2025, 06:11 AM)tomakin napisał(a): Hmmm... a może pikolinian miedzi...? Może to rozwiązuje problemy z jej przyswajaniem? Ciekawe, czy ktokolwiek to w ogóle badał, nie mówiąc o produkcji.

Ja biorę z Aliness Miedź Trio, czyli 3 rodzaje miedzi i powiem Ci, że go brałem dzisiaj pod język i nie miał raczej żadnego smaku. Może za krótko go trzymałem, bo się znudziłem i go połknąłem, ale pierwsze minuty były ok.
Odpowiedz
No to się zastanów, czy to na pewno miedź, ona nawet w mikrodawce jest BARDZO mocno wyczuwalna. Ot, problem z suplami, nigdy nie wiesz, co jest w opakowaniu.
Odpowiedz
(nie, serio, nawet jakby tam było 1/100 tej miedzi, którą deklaruje producent, to miałbyś ochotę się zrzygać już po 10 sekundach trzymania tego pod językiem, związki miedzi to jedne z najbardziej wyczuwalnych smakiem substancji znanych ludzkości)

Powiem tylko, że ten ząb ułamał mi się tak idealnie, żeby zahaczać o język z boku ostrym, wystającym kawałkiem, mam już chyba dziurę. Boli jak cholera przy przełykaniu i gryzieniu, w sensie język, bo ząb nie. Nie wiem, jak to przez 2 miesiące będzie, no ale trzeba wytrzymać.

A, no i o dziwo, nie zareagowałem jakoś depresyjnie na ułamany ząb czy perspektywę straty grubszej kasy, aż się zdziwiłem. To chyba faktycznie zależy głównie od chemii organizmu, a nie tego, co się ze mną dzieje w życiu.

Dziś cały dzień w czapce, zobaczymy, jak na to skóra głowy zareaguje. Jeśli olej sezamowy ma pomagać, to nie będzie nic szczególnego, jeśli nie ma, będę miał ostry rzut.
Odpowiedz
(01-21-2025, 05:32 AM)tomakin napisał(a): No to się zastanów, czy to na pewno miedź, ona nawet w mikrodawce jest BARDZO mocno wyczuwalna. Ot, problem z suplami, nigdy nie wiesz, co jest w opakowaniu.

Póki co nie zawiodłem się na tej firmie, więc jakoś im tam ufam. Moja partnerka też twierdzi, że ta miedź jej pomogła, więc będę trzymał się tej wersji.
Dzisiaj przed paroma minutami wycyckałem całą tabletkę. Delikatny kijowy smak i bez problemu dało radę to wycyckać.
Może masz rację, ale tak jak pisałem aliness to jedna z lepszych firm jakościowo, więc trochę głupio jakby na miedzi oszukiwali.
Odpowiedz
Może oszukiwać pośrednik, w sensie ktoś sobie podróbki rozprowadza, fakt, że głupio to robić z miedzią.

Ona ma tak silny smak, że bardzo wyraźnie wyczuwa się 2 mg tabletkę rozpuszczoną w litrze wody. Skoncentrowane 2 mg w ustach powinno wykrzywiać na lewą stronę.
Odpowiedz
W sumie, eksperyment możesz zrobić. Mam dwie różne miedzie (tak to się odmienia w ogóle?), chelat swansona i właśnie 2,5 mg aliness. czysty diglicynian. Oba produkty na pewno legitne. Kup może przy okazji kiedyś swansona, bo to i tak z 10 zł kosztuje i sprawdź. Może faktycznie masz inny smak, ale że razem z dziewczyną takie macie to już byłoby dziwne.

A, karnityna dalej nie wpłynęła na wygląd paznokci. Objaw miał zanikać, nie zanika. Biorę codziennie, ale fakt, że raz, a nie dwa razy. Ostatnio zanikł dopiero po jakimś czasie od rozpoczęcia suplementacji, no zobaczymy.

Totalnie mnie ta awaria zęba wybiła ze wszystkiego, tylko najważniejsze rzeczy biorę - luteolinę, kwercetynę, witaminę U i karnitynę.

No i olej sezamowy.
Odpowiedz
A nie dadzą rady Cię wcisnąć gdzieś awaryjnie, jeśli coś pilnego? Może warto spróbować, powiedzieć że jeszcze tydzień i się powiesisz czy coś....
Odpowiedz
Też dzisiaj spróbowałem z miedzią pod język - jedną tabletkę od Swansona, bisglicynian. Lekko kwaśny smak, ale ledwie wyczuwalny....
Odpowiedz
Kurde, nie chcę z zębem iść awaryjnie, jeśli do dentysty nie ma kolejki, to nie jest dobry dentysta. Poza tym, ząb jako taki nie boli. Jakbym tam cały czas językiem nie szorował, to też by się pewnie nie zrobiła afta, za kilka dni powinienem się przyzwyczaić i przestać tak robić.

No ale własnie, zrobiła się afta. Bolało jak cholera, 5 godzin nie mogłem zasnąć.

Zadziwiacie mnie z tą miedzią, to może tylko ja mam tak super hiper wrażliwy zmysł smaku?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23664921/

Pacjenci z aftami mają dużo wyższy poziom miedzi, dużo niższy cynku. No i dużo niższy selenu.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19761497/

mają też trochę niższy witaminy E.

Tak zastanawiam się, czy coś suplementami można zrobić, żeby zmniejszyć intensywność afty czy może nawet ją zagoić.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości