03-22-2021, 05:05 PM
jest po niej efekt "flush"?

|
Obłączki
|
|
03-22-2021, 05:05 PM
jest po niej efekt "flush"?
03-22-2021, 08:30 PM
Jest jest.
03-22-2021, 08:54 PM
dwa razy taniej wychodzi, ale w sumie za dużo tego nie będę brał, jestem pewien, że to co kupiłem starczy na sprawdzenie czy niacyna coś zmieni - i pewnie połowa opakowania mi zostanie. I o wiele wygodniej brać kapsułki niż sypać proch.
03-23-2021, 05:09 AM
Nie daje mi spokoju, czemu suplementacja niacyną podnosiła poziom NAD+ liniowo, na przestrzeni wielu miesięcy. Organizm nie potrafi tego magazynować. To, co zostanie wytworzone, znika w ciągu dosłownie godzin, a mimo to poziom w tkankach rósł stopniowo.
Do głowy przychodzą mi dwa rozwiązania tej zagadki. Pierwsze, banalne, ktoś oszukiwał przy próbie klinicznej i zmyślił wyniki. Drugie, regularna suplementacja sprawiła, że organizm mógł oszczędzić INNE substancje, niezbędne do prawidłowej pracy mitochondriów, przez co nie zużywał NAD+ tak szybko, jak przedtem. Ewentualnie mógł rozwinąć szlaki metaboliczne czy na przykład usprawnić funkcje wątroby. A, jest jeszcze opcja, że coś tam źle przeczytałem. A jako że jedną z funkcji NAD+ miało być wspomaganie pracy mitochondriów, będę musiał przejrzeć serwisy medyczne szukając zdjęć rąk ludzi z zespołem niewydolności mitochondrialnej, najlepiej też po wyleczeniu. Kiedyś już szukałem i nie mogłem znaleźć, ale coś mogło się pojawić. Pewnie osoby z wrodzonym niedoborem karnityny mają skrajnie niską aktywność mitochondrialną, może kogoś leczyli koenzymem Q10 na łuszczycę, warto sprawdzić. Kiedyś testowałem terapie aktywujące mitochondria, ale np nie włączyłem wtedy do nich niacyny w dużych dawkach, jeśli ona była "wąskim gardłem", to reszta supli mogła nic nie dać. No i nie miałem pewności, czy to w ogóle to, więc nie inwestowałem specjalnie za dużo kasy w suple. Oczywiście w każdej chorobie, w której zanikają obłączki, spada też wydolność mitochondriów. Ale żeby trop był właściwy, trzeba też przekonać się, że zanikają w każdej chorobie w której jest taka niewydolność.
Kilka osób czyta te pierdoły, taka prośba - wiadomo, że każdy trochę inaczej wyszukuje, używa innych słów kluczowych, na coś innego zwraca uwagę. W związku z tym prośba, jakbyście mogli spróbować znaleźć zdjęcia paznokci (pewnie najłatwiej będzie wyszukać zdjęcia całych rąk) przed i po:
- terapii różnymi witaminami i minerałami, szczególnie niacyną, tryptofanem, cysteiną - przed i po wyleczeniu różnych schorzeń - przed i po zastosowaniu różnych leków, w tym np sterydów anabolicznych na siłowni, ale najlepiej doustnych, a nie np maści, chociaż to też może być A także zdjęć paznokci w konkretnych schorzeniach - tych powiązanych z niewydolnością mitochondrialną, czyli zespoły MELAS, zespoły niedoboru karnityny i tak dalej. Liczą się zarówno te zdjęcia, gdzie obłączki odrosły, jak i te, gdzie nic się nie zmieniło - bo to jest dowód na to, że np konkretny niedobór pokarmowy w ogóle nie wpływa na ich wielkość, co pozwala wykluczyć nie tylko dany niedobór, ale też wszystko, co od niego zależy.
03-24-2021, 08:28 AM
A czy jest dowód ze obłączki mogą się w ogóle powiększyć?
03-24-2021, 04:33 PM
Jeśli za dowód weźmiesz wpisy ludzi w internecie, to jasne. Powiększały się na terapii hormonami tarczycy.
03-24-2021, 04:36 PM
(03-24-2021, 08:28 AM)NICE napisał(a): A czy jest dowód ze obłączki mogą się w ogóle powiększyć? ? No mi rosły jak trenowałem przeponę, i się skurczyły ale i tak są duże względem wcześniejszych miesięcy a na lewym wskazującym te pół milimetra się trzyma. Ten trening "przepony" to nic innego jak relaksacja Jacobsona, rozciągam też grzbiet, bo chyba płuca idą do tyłu jak nabiera się powietrza na maksa? Co zauważyłem, -poprawa żołądka jak już pisałem, -wyższe ciśnienie (teraz zmierzyłem 119/74, rossmax medicare 60 aledrogo, nie wiem czy za tani na poprawny pomiar ale jak kilka tygodni temu miałem na nim 112/~62-65, to jest to jakiś punkt odniesienia, a cały czas siedzę dzisiaj na dupie przed kompem) -lepiej z zatokami -lepsze ukrwienie kończyn ale tak tylko subiektywnie na 5% -obłączki -leszy wzrok (krótkowzroczność) -lepiej się wysypiam
03-24-2021, 05:15 PM
Tylko nie wiadomo na ile to efekt ćwiczeń, na ile np jakiegoś supla którego niedawno zjadłeś, albo po prostu procesu zdrowienia. I przy tak minimalnej zmianie wielkości obłączka to może być zwykłe cofnięcie się skórek. Ja np na prawej ręce mam coś na palcu wskazującym, na lewej nie mam. Ale gdyby skórki były identyczne na obu palcach, to na obu bym miał mniej więcej taką samą wielkość obłączka.
03-24-2021, 05:18 PM
Przyszła niacyna, ale to wielkie jest. No ale co się dziwić, pół grama na tabletkę, 250 tabletek.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|