Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Zapodaj coś o czym myślisz - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Pogaduszki (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Zapodaj coś o czym myślisz (/showthread.php?tid=100)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - NICE - 01-19-2022

czytałem w oryginale

Tego komentarza szukałem kilka miesięcy temu na wykopie dość długo, bo pamiętałem że poleciłeś jakąś książkę w taki sposób ze mnie zaciekawiła i szukałem tytułu. Na mikroblogu w komentarzach na Twoim profilu gdzieś już nie pamietam, pięćdziesiąta albo 150 strona Big Grin Z ctrl + F, i modlenie się żeby to co wpisałem była faktycznie frazą w szukanym komentarzu. Nie zalinkuje bo za dużo roboty

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - tomakin - 01-19-2022

może po prostu nie ma, bo skasowali na przykład konto gościa, który o to pytał, razem ze wszystkimi wpisami. Możesz sprawdzić w historii przeglądarki.

Ogólnie to raczej nie czyta się książek, które polecają jakieś osoby które np mają interesujące poglądy na medycynę, albo nie wiem, są dobrymi wokalistami i śpiewają muzykę, która do nas trafia. Robię listę listę 5-10 książek które na MNIE zrobiły wrażenie i sprawdzam powiedzmy na goodreads, aż trafię na kogoś, kto lubił to samo. Wtedy wiem, że to osoba ze zbliżonym gustem i mogę sięgnąć po to, co ma w ulubionych.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Kejs - 06-02-2022

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18403082/
Studies have consistently reported the participation of free radicals in Bipolar Disorder. Administration of d-amphetamine (d-AMPH) is a relevant animal model of mania and it increases oxidative stress in rat brain. Evidences indicate that the antioxidants N-acetylcysteine (NAC) and Deferoxamine (DFX) exert protective effects in the brain. The present study was designed to evaluate the effects of NAC, DFX or their combination on AMPH-induced hyperactivity. The protein oxidation levels were analyzed in prefrontal cortex and hippocampus. In the first animal model (reversal treatment), adult male Wistar rats received saline or d-AMPH for 14 days, and from the 8th to the 14th day, they were treated with saline, NAC, DFX, or NAC plus DFX. In the second animal model (prevention treatment), rats were pretreated with saline or antioxidant regime, and from the 8th to the 14th day, they also received saline or d-AMPH. In the prefrontal cortex, the protein carbonyls were not affected by the treatment with antioxidants alone but it was increased by treatment with NAC plus DFX. At the same model, NAC plus DFX reversed the protein damage in the hippocampus, but NAC alone increased this damage. In the prevention treatment, it was observed that the protein damage in the prefrontal cortex was prevented by DFX or NAC plus DFX. In the hippocampus, the pretreatment with all antioxidant regime prevented protein damage induced by d-AMPH. At both treatments (reversal or prevention) the antioxidants did not present any effect against d-AMPH-induced hyperactivity. In conclusion, NAC or DFX and the combination of NAC plus DFX reverse and protect against d-AMPH-induced oxidative protein damage. Using these protocols we could not observe affects on locomotion, however this effect varies depending on the brain region and the treatment regime.

You can literally take Meth and not get any brain damage by simply taking deferoxamine+NAC.

Czy wiemy cos więcej o DFX, substancji postawionej tutaj tuż obok sławnego NAC?

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - tomakin - 06-03-2022

Wnioski jakie ktoś tam wyciągnął są głupie, uszkodzenia oczywiście będą, tylko tego jednego konkretnie nie będzie i tylko przy niewielkim obciążeniu mózgu.

Co natomiast jest ciekawe, to to, że NAC zwiększyło uszkodzenia mózgu. Temu trzeba się przyjrzeć.

/edit dobra, to nie żaden antyoksydant, tylko zwykły chelat, na dodatek podawany jedynie dożylnie. Usuwa żelazo, zapewne EDTA dałoby podobny efekt.

Coś mi tu nie gra, muszę więcej o tym poczytać. Przecież meta nie wywołuje uszkodzeń przez zalanie mózgu żelazem.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17940892/

trochę już badań nad tym widzę zrobili, wygląda na to, że to właśnie żelazo w mózgu odpowiada w dużej mierze za uszkodzenia, jako że żelazo staje się wolnym rodnikiem.

Cholernie ryzykowna zabawa. Usuwa się całe żelazo z organizmu, co prawda mózg się dzięki temu uratuje, ale cała reszta będzie zmasakrowana, może nawet i mózg, który zostanie go pozbawiony. A co ciekawsze, chyba wystarczy podkręcić nieco cykl metylacji, by żelazo nie latało bez kontroli, nie trzeba go całkowicie usuwać z organizmu

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16729250/

tu jest przykład komplikacji takich zabaw. Jak się okazuje, stwardnienie rozsiane to w dużej mierze wynik wypłukania żelaza z mózgu, a także jego słabych przemian w związku z obniżeniem procesów metylacji. Dopiero suplementacja żelazem pozwoliła ludziom wyzdrowieć.

A żeby nie było za prosto, to właśnie nadmiar wolnych rodników,l produkowanych przy pomocy żelaza, jest uważany za jeden z mechanizmów powstawania stwardnienia rozsianego.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Kejs - 06-03-2022

Trzeba przyznać że PIS mistrzowsko rozgrywa społeczeństwo, gdzie można poczytać o ich konkretnej taktyce, o sposobach w jaki mówią odpowiednie rzeczy odpowiednim grupom społecznym żeby utrzymać wysokie poparcie? To co robią wymaga dużej wiedzy o ludzkiej percepcji, każdy może się z tego mnóstwo nauczyć. Ktoś to scharakteryzował?

A myślisz, że takie rzeczy będą publicznie? Pewnie wymądrzało się dużo osób, ale pewnie nikt konkretnie z tych, którzy im to zwycięstwo załatwili.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Kejs - 06-03-2022

Znacie jakieś książki które pozwalają poszerzyć świadomość odnośnie tego jak dużo jako ludzie nie wiemy i jak bardzo kazdy z nas jest glupi?

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Nawaphon - 06-03-2022

(06-03-2022, 04:46 PM)Kejs napisał(a): Znacie jakieś książki które pozwalają poszerzyć świadomość odnośnie tego jak dużo jako ludzie nie wiemy i jak bardzo kazdy z nas jest glupi?

W tym temacie polecam.
Daniel Kahneman - O myśleniu szybkim i wolnym
Nassim Taleb - Czarny Łabędź

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Kejs - 06-23-2022

Panowie, Panie. Jeśli spędzacie za dużo czasu w internecie zainstalujcie aplikację Lock Me Out. Zmieniła moje życie. Blokuje co chcemy na ile czasu chcemy, i nie możemy jej wyłączyć ani nawet odinstalować jeśli zaznaczymy odpowiednią opcję.