Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Zapodaj coś o czym myślisz - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Pogaduszki (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Zapodaj coś o czym myślisz (/showthread.php?tid=100)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Nawaphon - 02-13-2025

Pewnie nikogo nie interesuje, ale miałem napisać co z inwestycjami, więc zgodnie z obietnicą.
Zajęło mi to więcej czasu, niż powinno - ale w końcu wrzuciłem część oszczędności w ETF-y. Większość w ETF-y na rynki globalne. Dam znać za 15-20 lat, czy było warto Big Grin... bo wcześniej nie zamierzam tego ruszać.
To jako dodatek do złota i krypto.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - neko1witek - 02-13-2025

(02-13-2025, 01:35 PM)Nawaphon napisał(a): Pewnie nikogo nie interesuje, ale miałem napisać co z inwestycjami, więc zgodnie z obietnicą.
Zajęło mi to więcej czasu, niż powinno - ale w końcu wrzuciłem część oszczędności w ETF-y. Większość w ETF-y na rynki globalne. Dam znać za 15-20 lat, czy było warto Big Grin... bo wcześniej nie zamierzam tego ruszać.
To jako dodatek do złota i krypto.

Jeżeli na tyle lat, to raczej znikoma szansa, że nie zarobisz. Musiałby być naprawdę cud, aby coś walnęło. Jakaś wojna światowa, czy coś w tym stylu... co oczywiście może się zdarzyć, ale ogólnie to zajebiste posunięcie i mam nadzieję, że zbierzesz fajną kasę.
Z krypto możesz oczywiście wyciągnąć wcześniej i jeszcze raz zainwestować na dołkach, ale możesz też trzymać. Ja już dawno sprzedałem BTC i czekam na dołki, jak odjedzie, to trudno. Kasa zarobiona jest. Najwyżej na "szczycie" sprzedam ETH i resztę altów.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Nawaphon - 02-14-2025

Dzięki Witek. Trochę mnie martwi podatek belki... Może okazać się, że wartość inwestycji wzrośnie, ale później trzeba od tego jeszcze zapłacić 19%... Można założyć konto IKE, wtedy jest się zwolnionym... no ale tylko jeśli się wyciągnie je po 60-tce, a dla mnie to mimo wszystko jeszcze dość odległa perspektywa.

Co do krypto, planuję trochę sprzedać - ale więcej raczej będę trzymał. Przynajmniej do końca prezydentury Trumpa w USA raczej klimat powinien być korzystny. Może trochę spadnie, ale raczej dramat jest mało prawdopodobny.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - neko1witek - 02-14-2025

(02-14-2025, 07:24 AM)Nawaphon napisał(a): Dzięki Witek. Trochę mnie martwi podatek belki... Może okazać się, że wartość inwestycji wzrośnie, ale później trzeba od tego jeszcze zapłacić 19%... Można założyć konto IKE, wtedy jest się zwolnionym... no ale tylko jeśli się wyciągnie je po 60-tce, a dla mnie to mimo wszystko jeszcze dość odległa perspektywa.

Co do krypto, planuję trochę sprzedać - ale więcej raczej będę trzymał. Przynajmniej do końca prezydentury Trumpa w USA raczej klimat powinien być korzystny. Może trochę spadnie, ale raczej dramat jest mało prawdopodobny.

Nie znam prawa w Polsce, więc nie mam pojęcia jak to jest z podatkami. Tutaj też mnie to nie interesuje, bo mam to w dupie. Póki nie zarabiam konkretnej kasy, to mnie wali, bo zainwestowałem sporo i póki wyjdę na zero, to minie trochę czasu. Ja w krypto włożyłem około 20 tysięcy funtów, większość przepadła bo miałem w Lunie i jej projektach, więc poszło do kosza prawie wszystko, ale wydaje mi się, że i tak wyjdę na plus po hossie.
Moim zdaniem krypto będzie się bujać w różne strony i gram póki co w górę, mam porozkładane pozycje i za każdym razem jak cena spadnie, to mi zbiera pozycje na UP, czyli tzw. Longi.
Mam pootwierane kilkanaście longów i czekam na zyski. Ale to małe sumy, bo to trening.
Jakoś nie wierzę, że jest hossa, wydaje mi się, że nas pobuja i potem to wszystko jebnie w dół, tam zacznę zbierać pozycję i odkupię BTC. A wtedy będzie prawdziwa hossa.
Taki mam plan.
Po prostu nie wierzę, że będziemy cały czas lecieć do góry. Musi być naprawdę ostra korekta. Oczywiście to tylko moje zdanie, a nie porada inwestycyjna.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Temper - 04-07-2025

Robo rower. Jeszcze trochę i nie będą potrzebni ludzie rozwożący jedzenie w Glovo.

https://youtu.be/ATWR25xGF74

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - tomakin - 04-08-2025

To jeszcze niech zrobią roboty, które zamówią te jedzenie i za nie zapłacą. Bo jak już w ogóle nie będzie pracy dla ludzi, kto będzie to wszystko kupował?

No można jak w US&A. gdzie za aspirynę płaci się 15 000$, a za unikanie lekarza dożywocie. No, troszkę przesadziłem. Troszkę.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Temper - 04-08-2025

(04-08-2025, 08:32 PM)tomakin napisał(a): To jeszcze niech zrobią roboty, które zamówią te jedzenie i za nie zapłacą. Bo jak już w ogóle nie będzie pracy dla ludzi, kto będzie to wszystko kupował?

No można jak w US&A. gdzie za aspirynę płaci się 15 000$, a za unikanie lekarza dożywocie. No, troszkę przesadziłem. Troszkę.

I jeszcze niech te roboty same to potem zjedzą. Jak to mówią - be careful what you wish for. Można chcieć w przyszłości Jarvisa z Iron Mana lub KITTa z Nieustraszonego, a dostać finalnie Skynet. 

Amerykanie z pomarańczowym na czele zaraz nam pokażą, że wcale nie przesadzasz.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - tomakin - 04-08-2025

Chaotycznie trochę tam wyżej napisałem, ale szło mi o to, że w obecnym systemie dąży się do maksymalnego przeniesienia efektów pracy zwykłych ludzi do kieszeni bogatych elit. No.. w każdym systemie zawsze tak było. I teraz pojawiają się roboty, które za tych ludzi pracują, niby do kieszeni banków i korporacji poleci więcej, bo roboty taniej wyprodukują, ale właśnie, nikt tego nie kupi, bo zamiast ludzi będą pracować roboty.

I jeśli system przestanie przez to generować odpowiednie zyski, trzeba będzie na ludziach wymusić kupowanie usług, takich jak właśnie opieka zdrowotna, w cenie 30 razy wyższej niż byłaby, gdyby było to naprawdę wolnorynkowe.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Temper - 04-17-2025

https://arxiv.org/abs/2412.00251
https://streamable.com/bt0b9s

Badanie pokazuje, że małe modele językowe po dostrojeniu, mogą skutecznie prowadzić psychoterapię poznawczo-behawioralną (CBT) dla osób z depresją, osiągając lepsze kompetencje terapeutyczne niż wersje bazowe. Llama 3.1 8B pokonała zarówno Qwen 2.5, jak i Mistrala 7b.

https://www.nature.com/articles/s41746-024-01325-z

A ta praca badawcza wykazuje, że CNN-R - sztuczna inteligencja analizująca skany mózgu w kontekście udaru jest nie tylko dwukrotnie skuteczniejsza niż tradycyjne metody, ale nawet przewyższa lekarzy w wykrywaniu początku udaru i daje bardziej wiarygodne prognozy dotyczące tkanek, które można jeszcze uratować. Chociaż system nadal wymaga nadzoru eksperta, aby uniknąć błędów segmentacji, to "półautomatyczne" podejście jest już bardziej niezawodne niż tradycyjne metody.

https://arxiv.org/pdf/2411.12808

A to badanie wykazało, że AI oparte na modelach językowych (LLM), takie jak Mo, może skutecznie wspierać opiekę zdrowotną AI. W trakcie 3-tygodniowego testu Mo przeprowadziło 926 interakcji w ramach nadzorowanego przez lekarzy serwisu czatowego.
Kluczowe wnioski:
- Pacjenci oceniali interakcje z Mo jako bardziej satysfakcjonujące i klarowne niż tradycyjną opiekę lekarską.
- Poziom zaufania i empatii w rozmowach z AI był porównywalny z lekarzami.
- Lekarze uznali 95% rozmów prowadzonych przez Mo za bezpieczne i zgodne z medycznymi standardami.

Tylko czekać, aż klika lekarska zablokuje używanie AI w medycynie i nadal będzie 250 zł za 10-minutową konsultację lub przedłużenie recepty.
Może chociaż da się wyprzeć Juleczki terapeutki płacąc 20 USD za miesięczną subskrypcję jakiegoś LLM wytrenowanego bezpośrednio pod nas.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - yugon - 05-03-2025

(02-14-2025, 05:08 PM)neko1witek napisał(a): Nie znam prawa w Polsce, więc nie mam pojęcia jak to jest z podatkami. Tutaj też mnie to nie interesuje, bo mam to w dupie. Póki nie zarabiam konkretnej kasy, to mnie wali, bo zainwestowałem sporo i póki wyjdę na zero, to minie trochę czasu. Ja w krypto włożyłem około 20 tysięcy funtów, większość przepadła bo miałem w Lunie i jej projektach, więc poszło do kosza prawie wszystko, ale wydaje mi się, że i tak wyjdę na plus po hossie.

Tak na przyszłość naucz się czym są piramidy finansowe, schemat Ponziego etc. Bo luna była oczywistą piramidą finansową tylko, że w postaci algorytmu. Podobnie Amber Gold, Getback. Teraz chyba kryptowaluta tron działa na podobnej zasadzie, dokładnie nie wiem, bo ja ogólnie krypto się nie interesuje, bo nie mam do tego psychiki odpowiedniej, wole pewniejsze aktywa typu złoto i nieruchomości.