Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Zapodaj coś o czym myślisz - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Pogaduszki (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Zapodaj coś o czym myślisz (/showthread.php?tid=100)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Nawaphon - 12-15-2024

Dzięki za odpowiedź, Muniek.

Parę kwestii:
1) Jeśli chodzi o mieszkania, niedawno trafiłem na film chyba najbardziej popularnego Polskiego "rentiera", Jakuba Midela (Czy tam Midla, nie wiem jak to nazwisko się odmienia)
https://www.youtube.com/watch?v=nHCR9HfgdXc

Mówi, że sprzedaje wszystkie mieszkania. Można się na pewno kłócić, z jego strategią, czy wnioskami - ale moją uwagę zwróciły wyliczenia, gdzieś w środku filmu. Dzisiaj mówimy już tutaj o zupełnie innych kwotach, niż 10 lat temu. Już to tak atrakcyjnie nie wygląda. W moich warunkach zresztą opcja nierealistyczna, bo nie mogę liczyć na kredyt (Długa historia Smile )

2) Zdziwiła mnie informacja, że "Do naprawdę dobrych funduszy musisz mieć kapitał wejścia minimum 10kk usd". Z tego co wyczytałem, takie kwoty pojawiają się tylko przy funduszach aktywnie zarządzanych, co mnie i tak nie interesuje. Ja mam na myśli fundusze pasywne. Tutaj jeśli chodzi o taki Vanguard na przykład - chyba najbardziej znaną firmę inwestycyjną - minimalny wkład początkowy dla funduszy pasywnych to 3000$ i minimalny wkład miesięczy, 100$.

3) Złoto kupiłem właśnie przez prostotę, ale też dlatego - że to akurat rozumiem, a i tak długookresowo kupując złoto na 99.99% wyjdzie się lepiej, niż trzymając pieniądze w "skarpecie", więc uznałem, że nie zaszkodzi.

4) Bitcoina trzymam już długo, właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać - ale też nie potrzebuję gotówki, dlatego chce mieć gotowy plan, gdzie te środki ewentualnie włożyć.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Temper - 12-15-2024

Nawaphon napisał(a):Temper usunął Swój pamiętnik?

Usunąłem nieintencjonalnie. Majstrowałem przy wywalaniu kilku postów, w których pisałem za dużo i niechcący wyrzuciłem pierwszy post, który skasował cały wątek. Nic tam w sumie ciekawego już nie było do dodania. Możemy pisać w bardziej dedykowanych konkretnym tematom wątkach.

Jeśli chodzi o inwestycje długoterminowe, to ja klasycznie obligacje skarbowe.

A co do Midela, to ten filmik brzmi jak troll.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Temper - 12-15-2024

Bardzo przystępnie i przy tym dokładnie pokazany wpływ LSD na człowieka:

https://www.youtube.com/watch?v=0SxBWMcMQEQ

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - tomakin - 12-16-2024

Zawsze można ten pamiętnik przywrócić, wszystko jest, tylko niewidoczne dla zwykłego użytkownika.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Nawaphon - 12-16-2024

Film nie strollowany, ale przy "wszystkie" jest gwiazdka.

Jest jeszcze jedna opcja na inwestycję. Tomakin coś pisał niedawno, że ma jakieś pomysły na biznes. Może powinniśmy się zrzucić i zainwestować w jego start-up Big Grin.

Taaaaaak, możecie zapłacić za reklamę moich stronek, oddam za to połowę wpływów z reklam (po odliczeniu podatków). Bardzo wątpliwe, że wyjdzie się na zero, ale chociaż dobry uczynek zrobicie Big Grin

...mam inne wydatki.

Ziom zadzwonił, siedział na tradingu jak gadaliśmy, pokazywał zysk z 4 dni, 6000 zł, w czasie rozmowy stracił 4500 Big Grin

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Temper - 12-16-2024

tomakin napisał(a):Zawsze można ten pamiętnik przywrócić, wszystko jest, tylko niewidoczne dla zwykłego użytkownika.
Ok, to możesz przywrócić.

munieslaw napisał(a):Z obligacjami jest ten problem, że zależą od stóp procentowych, teraz tam kilka % idzie wyciągnąć, a co jak znowu zrobią stopy 0,1%?

Mi wystarczy, że są indeksowane inflacją i pełni gwarantowane przez państwo. Na inne inwestycje nie mam kapitału i odpowiedniej psychiki. A gdyby zdarzyła sie sytuacja jak w 46 lub 89, to myślę, że miałbym wtedy ważniejsze problemy na głowie, niż martwienie się o oszczędności.

RE: Zapodaj coś o czym myślisz - Nawaphon - 12-16-2024

No tak...

Ja jeszcze raz zaznaczę, że to - co Ja mam na myśli, czyli pasywne fundusze inwestycyjne ETF, to coś zupełnie innego. Grać można też na kryptowalutach, spekulować na krótkoterminowych wahaniach. Ja kupiłem lata temu i czasami nie sprawdzałem ceny przez parę miesięcy, zazwyczaj po prostu gdzieś w nowościach, pośrednio do mnie dochodziły informacje. Podobnie ze złotem, kupiłem parę miesięcy temu i nie mam pojęcia jaka jest dzisiaj wartość.
Taka sama jest idea inwestycji długoterminowych w zdywersyfikowany pakiet akcji i obligacji. Mógłbyś kupić przed krachem na giełdzie - i jeśli nie sprzedałbyś, tylko trzymał przez następne 5-10 lat, i tak będziesz na plusie. Długoterminowy trend - ogólnie rzecz biorąc - jest tylko w górę.

... a takich atrakcji jak te, o których opowiadał Twój ziom, to już wolę u bukmacherów szukać Big Grin.