This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nerwica lękowa i natrectw
Witam 
Czy mógłby ktoś mi powiedzieć lub podpowiedzieć. Cierpię na nerwicę tylko ciężko stwierdzić czy lękowa czy natręctw. Chyba ta i ta. Mam bardzo dużo myśli natrętnych, mam niesamowite lęki. Nie potrafię słuchać o przykrych rzeczach gdyż od razu się denerwuje. Nie mam żadnych somatow ale tak mnie lęk ogranicza że mam irracjonalne natręctwa np. w tym dniu jak usłyszę coś przykrego, złego - już nie zrobię czegoś co sobie zaplanowałam bo się okropnie boję ( wcześniej to nawet nie mogłam jeść obiadu bo bałam się że ta myśl przejdzie do obiadu ) - wiem chore i irracjonalne ale strach był wiekszy. Zdaje sobie sprawę  że to wszystko nieprawda i irracjonalne ale strach jest wiekszy. I nie wynika to z lenistwa że nie chce czegoś zrobić - bo ja nawet nieoge zrobić jakiś przyjemnych i miłych rzeczy dla siebie. Pracuje  na dwa etaty i raczej jestem ambitna osoba i pracowita. Często jestem na siebie zła że nerwica mi ogranicza życie. Wolę nie oglądać telewizji żeby nic nie usłyszeć złego żebym mogła wszystko co zaplanowałam zrobić. Przyjmowałam psychotropy, chodziłam na terapię może trochę leki ustąpiły ale moje życie nie wygląda tak jak kiedyś. Mam te irracjonalne strachy z którymi nie potrafię sobie poradzić. Proszę czy suplementacja w takim przypadku może pomóc. Czytałam na tej stronie że przy nerwicy natręctw raczej suplementacja nie pomoże ale tu nie chodzi tylko o  liczenie czy mycie dłoni - tu są okropne i nierealne lęki. Proszę pomóżcie bo ja nie wiem jak te lęki przezwyciężyć żebym się nie bała. Pewnie odpowiecie że najlepiej właśnie robić coś odwrotnego czego się boje ale nie potrafię bo strach jest większy.
Odpowiedz
Typowa nerwica natręctw to wykonywanie tych samych czynności, np 7 razy dotknięcie klamki za każdym razem jak się przechodzi przez drzwi, mycie rąk kilka godzin dziennie i tego typu historie. I to według mnie zazwyczaj wynika z podświadomego przeświadczenia, że niszczy się swoje własne życie, wtedy chory zamiast coś zmieniać w tym życiu, robi te wszystkie dziwne rzeczy żeby rozładować "chęć działania". Mogłaby to być na przykład sytuacja, gdy ktoś zamiast zająć się rodziną, cały czas tylko pracuje.

Natomiast stany lękowe to już raczej wynik zaburzeń chemii mózgu i tu suplementy jak najbardziej mogą pomóc, o ile przyczyną są niedobory pokarmowe, a nie np jakaś choroba. Czasem zaburzenia lękowe wynikają z sytuacji życiowej, jaką ma "pacjent", np alkoholik w rodzinie, czasami z genów, ale jak nic takiego nie ma miejsca to jak najbardziej można i powinno się spróbować supli.
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Tak dla sprecyzowania nie wynika to napewno z tego że nie chce zająć się rodzina. A wręcz przeciwnie wszelki czas wolny który bym chciała lub mogla spędzić na odpoczynku poświęcam dzieciom gdyż wiem że dużo czasu pracuje dlatego wolę nie odpocząć a pobawić się z dziećmi lub ogarnąć pozostałe obowiązki domowe. A proszę powiedz mi w takim razie jakimi suplementami mogę sobie pomóc. Co brać konkretnie w mojej nerwicy aby pozbyć się lęków i natrectw? Dziękuję za poświęcony czas
Odpowiedz
To, co na stronie o nerwicy, JEŚLI to jest związane z niedoborami, któraś z wymienionych tam rzeczy może pomóc.
Odpowiedz
(02-22-2021, 03:54 PM)tomakin napisał(a): To, co na stronie o nerwicy, JEŚLI to jest związane z niedoborami, któraś z wymienionych tam rzeczy może pomóc.

Dziękuję
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości