This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suplementy ogólnie
(05-28-2021, 05:40 PM)tomakin napisał(a): NISKI wapń wewnątrz komórek nerwowych, spowodowany nadmiarem magnezu. Przyczyny mogą też być całkiem inne, ale jak rozważamy wapń i magnez, to taki jest mechanizm.

Mała dawka magnezu to 200 mg dziennie, jonów magnezu a nie związku magnezu. Po 3-4 miesiącach powinno być dużo lepiej, o ile nie będzie dodatkowych problemów, np niedoboru selenu
A jak z uprawianiem sportu, bo gram pół-amatorsko w piłkę(90 minut raz w tygodniu i 2 treningi) i jak mam te mrowienia itp to ma jakieś znaczenie? W sensie czy rezygnować narazie z tej aktywności dopóki nie uzupełnię do jakiegoś poziomu? Czy to nie ma znaczenia. Bo to jest też tak że pół dnia występują te uczucia ciepła na skórze mrowienia łydek a przez resztę jest spokój. Czasami jest tak, że 2 dni luzu później 1 dzień gorszy.
Odpowiedz
Nie ma to specjalnie wpływu na terapię, pewnie w czasie treningu wypocisz trochę magnezu, pewnie trochę podciągniesz poziom hormonów stresu, ale nie są to wysokie wartości.
Odpowiedz
(05-28-2021, 10:34 PM)tomakin napisał(a): Nie ma to specjalnie wpływu na terapię, pewnie w czasie treningu wypocisz trochę magnezu, pewnie trochę podciągniesz poziom hormonów stresu, ale nie są to wysokie wartości.

No i to Mnie Cieszy Big Grin bo jest to mega odskocznia
Odpowiedz
(05-28-2021, 05:40 PM)tomakin napisał(a): NISKI wapń wewnątrz komórek nerwowych, spowodowany nadmiarem magnezu. Przyczyny mogą też być całkiem inne, ale jak rozważamy wapń i magnez, to taki jest mechanizm.

Mała dawka magnezu to 200 mg dziennie, jonów magnezu a nie związku magnezu. Po 3-4 miesiącach powinno być dużo lepiej, o ile nie będzie dodatkowych problemów, np niedoboru selenu

To skoro ja mam wysoki wapń calkowity i zjonizowany z ostatniego badania to możliwe żeby po tygodniu brania magnezu 150 mg zrobił się niski? Czy to ta d3 tak mocno zawyżyła wapń we krwi podczas badania a faktycznie tak dużo go tam nie ma??

Czy poprostu brać dalej magnez 2x90 cytrynianu i to się samo z czasem unormuje?
Odpowiedz
tylko doczytaj, ile tam magnezu jest w tej tabletce

ogólnie to tak, do tego selen, D3 i może bor w niskich dawkach
Odpowiedz
(05-29-2021, 05:46 PM)tomakin napisał(a): tylko doczytaj, ile tam magnezu jest w tej tabletce

ogólnie to tak, do tego selen, D3 i może bor w niskich dawkach

Tak tak cytrynian w 2 tabletkach 1500 mg w tym magnez 187,5 mg w 2 kapsułkach czyli 93 w jednej.
Odpowiedz
No to tyle bierz, 2 dziennie i obserwuj. Przez pierwszy miesiąc sugeruje się większe dawki, ale to byłyby 3 tabletki, góóóóra 4. Oczywiście wszystko rozbite na porcje w ciągu dnia.
Odpowiedz
(05-29-2021, 11:50 PM)tomakin napisał(a): No to tyle bierz, 2 dziennie i obserwuj. Przez pierwszy miesiąc sugeruje się większe dawki, ale to byłyby 3 tabletki, góóóóra 4. Oczywiście wszystko rozbite na porcje w ciągu dnia.

A i ogólnie z 3 miesiące Temu miałem robione rozszerzone badania krwi na stany zapalne mocz itp ob crp to lekarz twierdził ze są bardzo dobre narazie ogarnę 2 tablety.robie Sobie też do picia chlorek skoro już go mam. W dawce 50mg do bidonu z cytryna i Sobie popijam w ciągu dnia czy na treningu.
Odpowiedz
Przyszedł magnez w erytrocytach
1,82 mmol/L zakres referencyjny 1,65-2,65-
Odpowiedz
Zaskakująco dobry wynik. Jest co prawda tuż nad dolną granicą normy, ale przy takim poziomie NIE powinieneś mieć objawów niedoboru.

Możesz spróbować przez kilka miesięcy brać, żeby sprawdzić czy podniesienie do powiedzmy 2,2 zlikwiduje objawy, a możesz szukać przyczyny gdzie indziej. Ciężko tu rozstrzygnąć.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości