Liczba postów: 5,788
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
Tylko tu również suplement kosztuje 1/10 tego, co badanie. No i nie do końca będziesz wiedział, bo o tej porze roku absolutnie każdy ma niedobór, pytanie jak głęboki. I czy ten niedobór, który niemal na pewno wyjdzie w badaniu, będzie odpowiadał za objawy, które masz?
Nie ma tu za dużo badań, na których można się oprzeć, więc trochę zgaduję, ale na mój rozum, niedobór D3 nie jest czynnikiem wystarczającym do nerwicy, bo wtedy każdy by miał na wiosnę. Jeśli już, to musiałby się nałożyć na np niską podaż magnezu w diecie i pewnie jakieś jeszcze czynniki.
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
(05-08-2021, 11:31 PM)tomakin napisał(a): Tylko tu również suplement kosztuje 1/10 tego, co badanie. No i nie do końca będziesz wiedział, bo o tej porze roku absolutnie każdy ma niedobór, pytanie jak głęboki. I czy ten niedobór, który niemal na pewno wyjdzie w badaniu, będzie odpowiadał za objawy, które masz?
Nie ma tu za dużo badań, na których można się oprzeć, więc trochę zgaduję, ale na mój rozum, niedobór D3 nie jest czynnikiem wystarczającym do nerwicy, bo wtedy każdy by miał na wiosnę. Jeśli już, to musiałby się nałożyć na np niską podaż magnezu w diecie i pewnie jakieś jeszcze czynniki. Czyli co wypróbować poprostu pomału magnez i d3 małymi dawkami i selen? A coś takiego jak 5-HTP warto brać?
Reputacja:
59
Właśnie jestem w trakcie poprawiania stronki o nerwicy, nie wiem, chyba bardziej jasno się nie da jak jest tutaj:
http://nerwica.vegie.pl/tezyczka.html
niektórzy bardzo sobie 5htp chwalą, inni wprost przeciwnie, wręcz im się pogarsza, to kwestia indywidualna.
Reputacja:
0
(05-09-2021, 08:14 AM)tomakin napisał(a): Właśnie jestem w trakcie poprawiania stronki o nerwicy, nie wiem, chyba bardziej jasno się nie da jak jest tutaj:
http://nerwica.vegie.pl/tezyczka.html
niektórzy bardzo sobie 5htp chwalą, inni wprost przeciwnie, wręcz im się pogarsza, to kwestia indywidualna. To jest wszystko jasne i przejrzyste  czytałem już z 5 razy, a czy mówi nam cos, że np po wysiłku czuje się cały dzień dobrze jestem zadowolony nic Mnie nie boli. Dopiero często na 2 dzień nastrój spada. Czy to poprostu sprawa indywidualna? A i jak ma się d3 w dni takie słoneczne jak dzisiaj gdzie spędzam dużo czasu na powietrzu suplementowac małe dawki czy odpuścić?
Reputacja:
59
05-09-2021, 11:15 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2021, 11:15 AM przez tomakin.)
jejku, samopoczucie w ciągu dnia może się zmieniać o 180 stopni, od poziomu magnezu zależy średnie samopoczucie w ciągu całego miesiąca
a link dałem, bo rano zmieniałem tam kilka rzeczy, zresztą cała stronka jest nieco zmieniona
Reputacja:
0
(05-09-2021, 11:15 AM)tomakin napisał(a): jejku, samopoczucie w ciągu dnia może się zmieniać o 180 stopni, od poziomu magnezu zależy średnie samopoczucie w ciągu całego miesiąca
a link dałem, bo rano zmieniałem tam kilka rzeczy, zresztą cała stronka jest nieco zmieniona
Zauważyłem teraz jest dużo bardziej przejzyste i przyjazne dla smartfonow. Artykuł jasny i zrozumiały.
A jak z tą D3 w słoneczne dni? Brać suple czy nie?
Reputacja:
59
D3 magazynuje się na całe MIESIĄCE w organizmie, serio nie ma znaczenia, czy weźmiesz w jakiś jeden konkretny dzień. Nawet nie ma aż tak dużej różnicy między braniem codziennie 2000 jednostek, a raz na miesiąc 60 000, tyle ze przy niedoborze magnezu te 60 000 jednostek zetnie człowieka totalnie.
Reputacja:
0
(05-09-2021, 01:49 PM)tomakin napisał(a): D3 magazynuje się na całe MIESIĄCE w organizmie, serio nie ma znaczenia, czy weźmiesz w jakiś jeden konkretny dzień. Nawet nie ma aż tak dużej różnicy między braniem codziennie 2000 jednostek, a raz na miesiąc 60 000, tyle ze przy niedoborze magnezu te 60 000 jednostek zetnie człowieka totalnie.
Chodziło mi bardziej o to czy długie przebywanie na słońcu zeżre magnez czy dotyczy to się tylko supli
Liczba postów: 18
Reputacja:
0
05-10-2021, 04:18 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2021, 04:19 AM przez ScaryTerry.)
Trochę wetnę się w temat - selen i chrom w jakiej formie przyjmujecie? Tabletki czy też na wagę?
Liczba postów: 450
Liczba wątków: 82
Reputacja:
5
Selen z apteki od olimpu, dość tanio wychodzi zapas na parę miesięcy.
|