01-19-2021, 05:27 PM
Suplementy ogólnie
|
01-19-2021, 08:17 PM
(01-19-2021, 04:43 PM)tomakin napisał(a): Sorki, ale mam bardzo mało czasu, pandemia to też obciążenie finansowe, a forum to jakby nie patrzeć hobby zajmujące czas, nie dające żadnego zysku
01-19-2021, 09:47 PM
Nie ma czegoś takiego jak "tachykardia od stresu", gdyby tak było, to każdy kto akurat będzie miał stres będzie też miał atak, a nikt nie ma. Albo ma jakąś wadę wrodzoną, albo coś tam innego jest na rzeczy.
Ja biorę tylko jak chcę osiągnąć konkretny cel, ale np teraz mam cel sprawdzenie, czy ktoś z supli wpłynie na wygląd paznokci, co jest dość ważne - jeśli wpłynie to będzie wiadomo jak rozpoznać jakiś niedobór czy chorobę, patrząc na paznokcie chorego. A tak to brałem różne rzeczy żeby sprawdzić, czy mi coś dadzą. No i dieta wege wymaga uzupełniania paru rzeczy.
01-26-2021, 08:32 PM
Mnóstwo osób dostaje ostatnio tachykardii akurat po przejściu covida, nawet bezobjawowo, w polskiej telewizji zaczną o tym mówić podejrzewam gdzieś dopiero za dwa miesiące (w białoruskiej za cztery), jak dojdzie do nich to co mówi w Stanach doradca prezydenta doktor Fauci czy co w UK ogłosiła kilka dni temu ichniejsza rządowa agencja badawcza - 25% wszystkich zakażonych dalej ma objawy koronawirusa po pięciu tygodniach (https://mobile.twitter.com/Dr2NisreenAlw...1662751745). Jak partnerka już wcześniej miała problem z tachykardią to bezpiecznie będzie dokładnie monitorować.
04-05-2021, 05:44 AM
Co myślicie o kwestii LEK vs SUPLEMENT - nawet jeżeli jest to ta sama substancja? Chyba najwyraźniej widać to w przypadku magnezu - można kupić np. cytrynian w formie LEKU jak i SUPLEMENTU.
I co mnie w tym najbardziej interesuje - lek musi być przebadany i mieć jakieś tam certyfikaty. Suplementu nikt nie musi badać i ponoć w związku z tym zawartość substancji w kapsułce może być lekko mówiąc inna niż deklarowana w ulotce - niby przyjmujemy 100 mg jonów a może być że raz mamy 70 mg, innym 50 mg etc. Wiecie coś na ten temat?
04-05-2021, 08:22 AM
ale to nie badają konkretnej tabletki, tylko ogólnie muszą przedstawić badania, że cytrynian działa. W 99% przypadków zawartość zgadza się z deklarowaną, a ten 1% to firmy noname sprzedające jakieś egzotyczne rzeczy
05-05-2021, 04:58 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2021, 04:58 PM przez piotrdr86@gmail.com.)
Czy to możliwe że podczas mrowienia łydek i bóli mięśni i po zażyciu Wapnia objawy typu mrowienia i bóle się zmniejszały już po 30 minutach. Przesadziłem kiedyś z Magnezem długi czas brałem Magnez na pałe nie wiedząc żeby pilnować wapnia, a odstawiając całkiem wapń (nie jem nabiału) i teraz trochę mi wróciło nerwicowo typu mrowienie łydek lekkie bóle mięśni marny nastrój. Zauważyłem że jak zwiększę magnez to wracają mi takie bóle mrowienia lekkie drgania powieki. Bóle kręgosłupa szyjnego itp. Ewentualnie wiem że to indywidualna sprawa ale długo się uzupełnia wapń? Bo Magnez to wiem, że dlugo
05-05-2021, 08:01 PM
Nie tyle chodzi o uzupełnienie wapnia, co o to, że miałeś go po prostu w diecie za mało w stosunku do magnezu. Można powiedzieć, że zatrułeś się magnezem, na co odtrutką jest właśnie wapń. Bierz go razem z D3, do tego MAŁE dawki magnezu, rzędu 100 mg dziennie. Po jakimś czasie powinno się wyregulować.
05-06-2021, 05:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2021, 05:29 AM przez piotrdr86@gmail.com.)
(05-05-2021, 08:01 PM)tomakin napisał(a): Nie tyle chodzi o uzupełnienie wapnia, co o to, że miałeś go po prostu w diecie za mało w stosunku do magnezu. Można powiedzieć, że zatrułeś się magnezem, na co odtrutką jest właśnie wapń. Bierz go razem z D3, do tego MAŁE dawki magnezu, rzędu 100 mg dziennie. Po jakimś czasie powinno się wyregulować. Ok super, dzięki za odpowiedź, a tego wapnia to w jakich ilościach teraz brać żeby nie przegiąć w drugą strone też delikatnie rzędu z 500 a resztę próbować w jedzeniu? z pożywienia to jem tylko czasami kozie produkty. (05-06-2021, 05:23 AM)piotrdr86@gmail.com napisał(a):(05-05-2021, 08:01 PM)tomakin napisał(a): Nie tyle chodzi o uzupełnienie wapnia, co o to, że miałeś go po prostu w diecie za mało w stosunku do magnezu. Można powiedzieć, że zatrułeś się magnezem, na co odtrutką jest właśnie wapń. Bierz go razem z D3, do tego MAŁE dawki magnezu, rzędu 100 mg dziennie. Po jakimś czasie powinno się wyregulować. A no. I zawsze się zastanawiam d3 brać razem z Wapniem czy może razem z magnezem?
05-06-2021, 10:39 AM
Kurcze, co jednemu pomoże, drugiemu zaszkodzi. Tu nie ma jednej dobrej rady dla wszystkich. Tyle można powiedzieć, że masz objawy zatrucia magnezem przez wywołanie niedoboru wapnia WE KRWI - a nie w organizmie. Taki niedobór "leczy" się w kilka dni, a nawet w kilka godzin, ale wróci jak wrócisz do nadmiaru magnezu.
Musisz po prostu zwiększyć wapń w diecie / w suplach i próbować tak, żeby nie wywołać tych objawów które miałeś, a ile tego dokładnie to już sam sprawdź drogą prób i błędów. 800 mg wapnia dziennie w suplach to taka raczej OK wartość, bliżej nawet górnej granicy. A D3 po prostu bierz, ale też bez szalonych dawek, kilka tysięcy IU dziennie wystarczy aż nadto, może nawet od tysiąca zacznij. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości