02-21-2022, 02:19 PM
Tylko paczkę, jakąś A+E, było tam chyba 30szt. Czyli to przez to, że nie biorę ciągle witaminy A?
Niedoczynność tarczycy + nerwica
|
02-21-2022, 02:19 PM
Tylko paczkę, jakąś A+E, było tam chyba 30szt. Czyli to przez to, że nie biorę ciągle witaminy A?
02-21-2022, 05:06 PM
Nie ma opcji edycji. Już czytam Twój wpis https://naturalneleczenie.com.pl/2022/01...ch-paniki/
Tam w sumie opisałeś swój punk widzenia. Czyli to nie sama witamina D3 powoduje pogorszenie objawów? Bo takie coś znalazłem. Szereg schorzeń może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych witaminy D nawet przy stosowaniu zaleconych dawek. Dotyczy to pacjentów z: — chorobami z powstawaniem ziarniniaków (na przykład sarkoidoza, gruźlica), ponieważ w ich obrębie zachodzi pozanerkowa synteza kalcytriolu, która nie jest regulowana przez PTH, — pierwotną nadczynnością przytarczyc — z powodu niezachowanego ujemnego sprzężenia zwrotnego wydzielania PTH pod wpływem kalcemii, — idiopatyczną hiperkalcemią niemowląt, która polega na wrodzonym defekcie lub braku aktywności enzymu nieczynniającego kalcydiol i kalcytriol (24-hydroksylazy)/
02-21-2022, 11:44 PM
No, to też jest możliwość, ale to o wiele, wiele rzadsze przypadki. I z takim czymś powinno się iść do lekarza, bo przez forum nie zdiagnozujesz sobie sarkoidozy czy gruźlicy, chociaż z tego co pamiętam o wiele częściej od gruźlicy przyczyną jest bodajże jakaś odmiana nowotworu. Natomiast niski poziom witaminy A to coś o wiele częściej spotykanego, w badaniach miał go prawie każdy chory z nerwicą lękową.
Pisałem o tym, że powinieneś brać większe dawki witaminy A już w sierpniu 2021, nie pisałem tego bez powodu. Jeśli natomiast obawiasz się, że masz rozwaloną gospodarkę wapniem, jedną z chorób, które wymieniłeś, to to już zadanie dla lekarza. Sam z siebie możesz co najwyżej zrobić badanie parathormonu. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|