Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ok, dzięki za podpowiedzi. Osoba o której pisałem mimo, że wegetarianka, to nie żywi się tylko chlebem i ziemniakami, także powinny być zapewnione jakieś źródła tych kwasów.
Co do żelaza i B12, to mimo, że to jeszcze nie anemia, to i tak zapewne dobrze byłoby uzupełnić?
A jeszcze jeden temat - innej osoby, masz pomysł o czym może świadczyć wysoki MCV - górne granice normy, przy homocysteinie 6-7 i B12 w górnych granicach. Czy w ogóle jest czym się przejmować, czy może dopóki mieści się w widełkach, to nie ruszać tego?
Liczba postów: 4,569
Liczba wątków: 19
Reputacja:
56
Zależy jak widełki są ustawione, MCV rośnie z wielu różnych powodów, a czasem bez powodu. Warto zrobić ogólne badania wątroby i tarczycy, ale jak nic nie wyjdzie to raczej się nie przejmować, jeśli lekarz nie widzi problemu.
Tak, jak B12 i żelazo są nisko, stanowczo warto uzupełnić. Przy czym jeśli organizm nie reaguje jak powinien, to coś jest nie tak - brakuje czegoś innego, niezbędnego do przemian żelaza w organizmie, albo są problemy z przyswajaniem, albo ciągła utrata.
A, tam o laktoferynę pytałeś - nie mam w ogóle pojęcia, z czym to się je, nie studiowałem nigdy tego konkretnego suplementu.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
(02-08-2021, 06:30 PM)tomakin napisał(a): Zależy jak widełki są ustawione, MCV rośnie z wielu różnych powodów, a czasem bez powodu. Warto zrobić ogólne badania wątroby i tarczycy, ale jak nic nie wyjdzie to raczej się nie przejmować, jeśli lekarz nie widzi problemu.
Tak, jak B12 i żelazo są nisko, stanowczo warto uzupełnić. Przy czym jeśli organizm nie reaguje jak powinien, to coś jest nie tak - brakuje czegoś innego, niezbędnego do przemian żelaza w organizmie, albo są problemy z przyswajaniem, albo ciągła utrata.
A, tam o laktoferynę pytałeś - nie mam w ogóle pojęcia, z czym to się je, nie studiowałem nigdy tego konkretnego suplementu.
Wątrobowe i tarczycowe ok (TSH dolne granice, FT3 i 4 w górnych granicach). Ok, to będę tylko obserwował MCV co jakiś czas.
Ferrytyna poniżej widełek jej wyszła, bo one od 30 w górę.
Laktoferyna ciekawy temat - piszą, że działa podobnie jak żelazo na uzupełnianie żelaza, tylko nie ma skutków ubocznych.
Liczba postów: 61
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
(02-08-2021, 06:30 PM)tomakin napisał(a): MCV rośnie z wielu różnych powodów
Pisałam o podwyższonym MCV (w Szybkie pytania) jako wskaźniku nadużywani alkoholu
Reputacja:
56
to raczej wtórne by było w stosunku do rozwalenia wątroby i niedoboru niektórych witamin z grupy B?
Liczba postów: 61
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
Nie jestem pewna czy rozumiem pytanie.
Pisałam już, ale powtórzę: żadne objawy, wszystkie wyniki w normie, łącznie z próbami wątrobowymi, poza MCV
http://zdrowiej.vegie.pl/showthread.php?...d=35#pid35
Doczytałam, że podwyższone MCV to typowy wskaźnik nadużywania alkoholu.
Za twoja radą kupiłam jej lecytynę słonecznikową w proszku. Twierdzi, że grzecznie ją wsuwa po łyżeczce dziennie.
Reputacja:
56
W sensie, sam alkohol raczej nie wpływa na MCV, ale to, co robi z organizmem (rozwalenie wątroby, wypłukanie witamin z grupy B) już tak.
Rozwalona alkoholem wątroba nie zawsze wychodzi w próbach wątrobowych.
|