Mogę brać dwie tabletki po 5000 mcg dziennie czy tylko jedną? Do jakiego poziomu we krwi dążyć? Brać na pusty żołądek czy z jedzeniem?
Uzupełnianie witaminy B12
|
11-25-2020, 06:32 AM
nie dąży się do poziomu we krwi, bo ten się błyskawicznie zmienia, po miesiącu codziennych dawek powinieneś mieć już wysycony organizm i duże zapasy w wątrobie. To jak weźmiesz nie ma znaczenia, to ile weźmiesz naraz też nie ma.
(11-25-2020, 06:32 AM)tomakin napisał(a): nie dąży się do poziomu we krwi, bo ten się błyskawicznie zmienia, po miesiącu codziennych dawek powinieneś mieć już wysycony organizm i duże zapasy w wątrobie. To jak weźmiesz nie ma znaczenia, to ile weźmiesz naraz też nie ma. Witam, również mam pytanie odnośnie suplementacji B12 Jaką formę wit. B12 powinna przyjmować osoba, która ma zbyt niski poziom homocysteiny (3-1,5 umol/l) - prawdopodobnie jakieś mutacje genetyczne. Poziom spadał podczas suplementacji metylo kobalaminą, więc zaprzestaliśmy. Wynik poziomu B12 w dolnych granicach normy. Osoba (kobieta 27 lat) jest wegetarianką i ma za niską ferrytynę (poniżej normy), żelazo w połowie widełek. Pomimo suplementacji B12 przez kilka miesięcy dużymi dawkami (zarówno pod językowo jak i w postaci kapsułek) poziom B12 nie wzrósł znacząco, a jednak homocysteina spadła zbyt nisko.
02-02-2021, 07:57 AM
Ja bym raczej zastanowił się, czemu homocysteina tak spadła. Może spróbujcie taurynę plus n-acetylo-cysteinę, tego często brakuje na diecie wege i zbyt niska homocysteina może być po prostu sygnałem niedoboru.
02-03-2021, 07:18 AM
(02-02-2021, 07:57 AM)tomakin napisał(a): Ja bym raczej zastanowił się, czemu homocysteina tak spadła. Może spróbujcie taurynę plus n-acetylo-cysteinę, tego często brakuje na diecie wege i zbyt niska homocysteina może być po prostu sygnałem niedoboru. Podejrzewam, że sama dieta by tak homocysteiny nie zbiła, dlatego podejrzewam różne mutacje. A co do tauryny i NAC to jakie dawki, te sugerowane przez producentów? W rezultacie suplementacji mam oczekiwać podniesienia homocysteiny czy czegoś innego szukać?
02-03-2021, 09:58 PM
na wege bardzo często zdarza się, że ktoś ma niedobór tauryny, tu właśnie może wystąpić mutacja utrudniająca syntezę w organizmie i niska homocysteina byłaby ostrzeżeniem. Jeśli się podniesie po taurynie, to znaczy że był niedobór i trzeba to będzie brać nawet na "zwykłej" diecie, jeśli chce się uniknąć ryzyka poważnych chorób. Ciężko powiedzieć, czy po prostu z diety zdarzyłby się aż tak niski poziom cysteiny, musiałaby to być nieźle odjechana dieta.
Dawki tauryny wziąłbym raczej większe, chociaż każdy producent zaleca inaczej. W uzupełnianiu niedoboru stosuje się kilka gramów dziennie, rozbite na porcje, np 3 razy dziennie po 1 gram. Pytanie czy chcecie mieszać taurynę z cysteiną, bo takie mieszanie utrudni wykrycie niedoboru. Może oczywiście zdarzyć się, że to zwyczajna mutacja utrudniająca syntezę homocysteiny jako takiej, ale ja bym dmuchał na zimne i sprawdził czy nie będzie poprawy po taurynie, ewentualnie potem po cysteinie. (02-03-2021, 09:58 PM)tomakin napisał(a): na wege bardzo często zdarza się, że ktoś ma niedobór tauryny, tu właśnie może wystąpić mutacja utrudniająca syntezę w organizmie i niska homocysteina byłaby ostrzeżeniem. Jeśli się podniesie po taurynie, to znaczy że był niedobór i trzeba to będzie brać nawet na "zwykłej" diecie, jeśli chce się uniknąć ryzyka poważnych chorób. Ciężko powiedzieć, czy po prostu z diety zdarzyłby się aż tak niski poziom cysteiny, musiałaby to być nieźle odjechana dieta. Zrobiliśmy w tym tygodniu kolejne badania kontrolne. Obecnie homocysteina jest na poziomie 10,2 μmol/l, po ok 3-4 miesiącach przerwy w suplementacji B12 (metolokobalaminy). Aczkolwiek ostatnio (04.07.2020) jak badaliśmy B12, to wynosiła 305 pg/ml, było to dokładnie wtedy kiedy homocysteina wyszła 1,5 μmol/l oraz Kwas foliowy 38,02 nmol/l. Jeszcze wczesniej (06.02.2020) jak robiłem badania, to Witamina B12 224 pg/ml [ 197 - 771 ], Kwas foliowy 17,300 nmol/l I (03.12.2019) homocysteina 3,1 μmol/l. W 2020 suplementowaliśmy B12, B9 i B6, w formach metylowanych. Efekty widzisz w wynikach, potrafisz coś z tego wywnioskować? Jednocześnie mamy problemy z anemią, ale o tym później, chyba że może mieć jakiś związek? Anemia z niedoboru żelaza (ferrytyny) oraz prawdopodobnie B12, bo jak widać trudno ją tutaj uzupełnić.
02-05-2021, 11:04 PM
W organizmie wszystko jest dość skomplikowane i ten sam objaw / wynik badania może świadczyć o 30 różnych chorobach, takie coś powinien już oceniać lekarz który widzi pacjenta na własne oczy.
Tauryna czy cysteina to są rzeczy, które ogólnie powinno się uzupełniać na diecie wege, cysteinę to nawet bez względu na dietę. B12 powinna wzrosnąć bez względu na wszystko, chyba że macie jakąś zafałszowaną. Braliście różnych firm czy jednej? A jak wyglądają wyniki tarczycy? U kobiet często tarczyca daje w objawach anemię czy problemy z przyswajaniem niektórych witamin.
Zafałszowaną - w sensie, że było w środku coś innego?
Wzrosło, ale przez kilka miesięcy suplementacji tylko o 80pg/ml, suplementowaliśmy w dwóch formach (normalną do połykania i podjęzykową), kilka razy dziennie, aby rozłożyć dawkowanie. Nie pamiętam teraz dawek, ale ok 1000mcg lub więcej na dobę wchodziło. Tarczyca ok: TSH 1,38 μIU/ml [ 0.27 - 4.2 ] FT3 5,3 pmol/l [ 3.1 - 6.8 ] FT4 15,8 pmol/l [ 12 - 22 ] anty-TPO 11,02 IU/ml [ 0 - 34 ] anty-TG 12,2 IU/ml [ 0 - 115 ] USG - ok Co sądzisz o laktoferynie przy suplementacji żelazem? Nie znalazłem u Ciebie o tym wzmianki. ferrytyna 19,4 μg/l [ 20 - 200 ], a 07.2020 było 13,6 μg/l [ 20 - 200 ] Transferyna 283 mg/dl [ 200 - 360 ] TIBC 328 μg/dl [ 250 - 425 ] UIBC 235,93 μg/dl [ 147 - 327 ] Żelazo 92 μg/dl [ 37 - 145 ] MCV 85,3 fl [ 79,4 - 94,8 ], nie wiem czy dobrze rozumuję, aczkolwiek podejrzewam, że przez wzgląd na niedobór zarówno B12 jak i żelaza, to wynik nie poszedł w żadną ze stron HCT 41,1 % [ 34,1 - 44,9 ]
02-07-2021, 12:00 AM
Nie ma niedoboru żelaza, jest niski poziom, ale jakieś zapasy w organizmie są, na krew nie ma prawa to wpłynąć. Podobnie B12, taki wynik też nie ma prawa wpływać na wyniki krwi. Owszem, będzie gorsze samopoczucie, ale nie ma prawa pojawić się na przykład anemia, ona jest gdy wyniki żelaza / b12 są o wiele niżej.
Dziwne, że B12 nie wzrosło, ale naprawdę ciężko powiedzieć, dlaczego. A może powinno się zastanowić, dlaczego tak spadła zarówno ona, jak i żelazo? Może jest jakiś problem z przyswajaniem, albo też organizm w jakiś sposób traci żelazo i B12? Mogą to być obfite krwawienia miesięczne, mogą być krwawienia z przewodu pokarmowego, a czasami nawet procesy nowotworowe wykorzystujące B12 i żelazo do budowy guza. Może brakuje czegoś innego? Jeśli zabraknie jakiegoś jednego kluczowego składnika, to cała reszta nie będzie wykorzystana http://wegetarianizm.vegie.pl/ zwróćcie uwagę na kwasy nukleinowe, one mają duże znaczenie w przyswajaniu żelaza |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości