oooo, opowiedz jak będziesz miał wynik
jaka cena?
jaka cena?
Cynk
|
oooo, opowiedz jak będziesz miał wynik
jaka cena?
Pewnie koło 50 zł z pobraniem, jak większość tego typu badań, +/- 20. Ale kurde nie chce mi się. Więcej w temacie obłączków napiszę. (edit - eh, chciałem a wyszło o czymś innym
![]()
08-20-2021, 03:18 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-20-2021, 03:18 PM przez LIDKA-1409.)
Mam pytanie czy mogę jednocześnie brać magnez,Wit z gruby b ,omega do tego lizyna i lecytyna?
Czy tego wszystkiego będzie za dużo?
08-21-2021, 01:50 AM
za dużo nie będzie w tym sensie, że nie zaszkodzi, ale:
- lizyna razem z wapniem znacznie zwiększy jego przyswajanie, do tego stopnia, że przy dużych dawkach wapnia może to być niebezpieczne, teraz wapnia nie bierzesz ale pamiętaj na przyszłość, 400 mg wapnia z lizyną to jak 700 mg bez niej - cynk i magnez powinny mieć ze 2 godziny odstępu między sobą
10-13-2021, 08:34 PM
Podobno nadmiar cynku w organizmie całkowicie blokuje przyswajanie miedzi i odwrotnie. Prawda to? Jeśli tak to przejebane, bo ładowalem się cynkiem długo i teraz nie uzupełnie niedoboru miedzi
![]()
10-13-2021, 10:13 PM
cynk blokuje miedź, ale w drugą stronę nie działa. I nie nadmiar w organizmie, tylko w diecie.
(08-17-2021, 07:12 PM)tomakin napisał(a): Chyba w końcu skuszę się na badanie ceruloplazminy (czy jak to się odmienia), to w miarę dobrze pokazuje, ile jest miedzi w organizmie. też boję się że mam niedobór miedzi. przez lata odżywiałem sie bardzo słabo, mialem niska ferrytyne wiec cynk i miedź pewnie też, a potem zarzuciłem wielomiesięczne duże dawki cynku w dużej mierze ignorując branie miedzi. parę miesiecy temu przez kilka tygodni brałem codziennie miedź, ale chcialbym miec pewnosc że na osi żelazo-cynk-miedź wszysto u mnie gra, dlatego chce sobie zrobic to badanie. W jaki sposob pokaze ono czy poziom miedzi jest odpowiedni? trzeba czekać iles dni po infekcji zeby na nie isc? jest też jakiś test na poziom cynku w organizmie? xD
11-01-2021, 09:52 PM
Raczej ileś tygodni po infekcji, a czasem nawet i to nie wystarczy, te substancje potrafią całkiem długo się utrzymywać powyżej normy i fałszować wyniki.
Na cynk raczej nie ma dokładnych badań, reakcja na suplement jest dobrym wskaźnikiem.
11-02-2021, 04:54 AM
co oznacza nadmiar cynku we krwi? takie badania są w ogóle wiarygodne?
11-02-2021, 06:43 AM
Poziom we krwi zmienia się z dnia na dzień, w zależności od tego czy jest jakaś infekcja, zmiana poziomu hormonów czy po prostu gdy zjadło się coś nie tak na obiad. Ma to jakąś korelację z poziomem w organizmie i zazwyczaj niski poziom oznacza niedobory, ale można mieć niedobór i wysoki poziom, można mieć niski poziom i wręcz zatrucie.
Z tego co pamiętam, jak badali, najskuteczniejszym testem był pomiar cynku w pocie, ale mogłem coś pokręcić. Ogólnie sprawa jest prosta, banalna wręcz, jak jest po cynku poprawa, mniej włosów wypada, jest więcej energii, lepszy apetyt, rany lepiej się goją, to był duży niedobór. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|