Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam, moje pytanie kieruje do Tomakina - Otóż 10 rok walczę z tzw. zaburzeniami lękowymi natomiast sytuacja u mnie wygląda tak że kiedyś po imprezie dostałem ataku paniki przy czym jak trafiłem na SOR to okazało się że mam niski poziom potasu i dostałem wtedy 3 kroplówki ale niewiele one dały :C Po dziś dzień mam drżenia mięśni i czuje ogólne poddenerwowanie natomiast jest i tak dużo lepiej niż lata temu aczkolwiek niedawno przy próbach brania magnezu w małych dawkach bo 2x 50mg mleczanu magnezu 3 razy dziennie mięśnie na całym ciele zaczęły bardziej drżeć i ciekawi mnie to czemu i czy to ma jakiś związek z ewentualnym niedoborem potasu? Dodam tylko że kiedyś już na tym forum wstawiłem wyniki badań o które mnie poproszono i ogólnie wszystko wyglądało niby dobrze poza wapniem przy górnej granicy aczkolwiek dopiero po latach skojarzyłem czy to może nie jest przypadkiem niedobór potasu bo wtedy moje główne podejrzenia były skierowane na magnez (a sytuacja kiedy trafiłem na SOR i pierwszy i ostatni raz z badania krwi wyszło mi że mam bardzo niski poziom potasu po latach mnie nakierowała na to że jednak może w organiźmie mam niedobór). Zamówiłem właśnie cytrynian potasu w tabletkach który zawiera 500mg potasu pierwiastkowego na jedną tabletkę i chciałbym się dowiedzieć jakie tego dawki brać i czy np łączyć to z magnezem? Bardzo prosiłbym o odpowiedź bo już jestem tym wszystkim zmęczony, a nawet nie ma szans jak zdiagnozować ewentualnego niedoboru poprzez badania więc muszę zacząć w końcu probówać coś sam z tym zrobić. Przepraszam za chaotyczny post który momentami może ciężko się czytać ale starałem się jakoś w miarę wytłumaczyć cały przebieg zdarzeń. Pozdrawiam
Liczba postów: 7,290
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
No ogólnie to to może wyglądać na jakieś zaburzenia, z którymi tylko lekarz sobie poradzi. Może przytarczyce, może nerki, może jeszcze coś innego. Nikt, albo prawie nikt, tak sam z siebie nagle nie traci potasu, no chyba że miałeś przez lata naprawdę BARDZO złą dietę.
Reputacja:
0
(05-24-2026, 02:49 PM)tomakin napisał(a): No ogólnie to to może wyglądać na jakieś zaburzenia, z którymi tylko lekarz sobie poradzi. Może przytarczyce, może nerki, może jeszcze coś innego. Nikt, albo prawie nikt, tak sam z siebie nagle nie traci potasu, no chyba że miałeś przez lata naprawdę BARDZO złą dietę.
Robiłem przez te lata wiele badań i we wszystkich wychodziło że jestem zdrów jak ryba, a ogólnie to kiedyś totalnie nie dbałem o to co jadłem, a tym bardziej nic nie suplementowałem + od małego mam mega stres bo odkąd pamiętam interakcja z obcymi ludźmi sprawiała mi problem przez co cały czas można powiedzieć byłem w takim napięciu
Reputacja:
59
No to tylko świadczy o tych lekarzach, którzy nie potrafili wyłapać czegoś w badaniach. Na starym forum była kobieta, którą leczyli chyba z 10 lat na "częstoskurcze komorowe". które okazały się ciężką chorobą nerek. Starczyło badanie moczu za 10 zł by to wykryć, no ale tych kilkunastu lekarzy, których przez ten czas miała, nie wpadło na to.
Reputacja:
0
(05-24-2026, 04:28 PM)tomakin napisał(a): No to tylko świadczy o tych lekarzach, którzy nie potrafili wyłapać czegoś w badaniach. Na starym forum była kobieta, którą leczyli chyba z 10 lat na "częstoskurcze komorowe". które okazały się ciężką chorobą nerek. Starczyło badanie moczu za 10 zł by to wykryć, no ale tych kilkunastu lekarzy, których przez ten czas miała, nie wpadło na to.
Tak czy siak jeśli mógłbyś to prosiłbym Cie o to żebyś mi doradził jak suplementować magnez z potasem bo chciałbym zobaczyć czy po jakimś czasie będzie z tym poprawa, a jak nie to będę musiał szukać przyczyny dalej : P Gdzieś wyczytałem że można brać 4.000mg potasu z samych tabletek i chciałbym się Ciebie doradzić czy to nie jest za dużo? Nic mi się nie stanie jak wezmę te 2.000mg na raz?
Liczba postów: 329
Liczba wątków: 8
Reputacja:
13
(05-24-2026, 05:37 PM)wuwua napisał(a): (05-24-2026, 04:28 PM)tomakin napisał(a): No to tylko świadczy o tych lekarzach, którzy nie potrafili wyłapać czegoś w badaniach. Na starym forum była kobieta, którą leczyli chyba z 10 lat na "częstoskurcze komorowe". które okazały się ciężką chorobą nerek. Starczyło badanie moczu za 10 zł by to wykryć, no ale tych kilkunastu lekarzy, których przez ten czas miała, nie wpadło na to.
Tak czy siak jeśli mógłbyś to prosiłbym Cie o to żebyś mi doradził jak suplementować magnez z potasem bo chciałbym zobaczyć czy po jakimś czasie będzie z tym poprawa, a jak nie to będę musiał szukać przyczyny dalej : P Gdzieś wyczytałem że można brać 4.000mg potasu z samych tabletek i chciałbym się Ciebie doradzić czy to nie jest za dużo? Nic mi się nie stanie jak wezmę te 2.000mg na raz?
Ja raczej nie brałbym dużych dawek potasu. Sam miałem niski, zależy kto jaki uważa za niski. Ja miałem 3.1.
Z tego co wiem lepiej brać jest potas kilka razy dziennie rozbity na mniejsze porcje niż ładować od razu takie ilości.
Ja brałem po 600mg 2 razy dziennie i dosyć szybko mnie to naprawiło.
Obecnie biorę zawsze po wysiłku, aby uzupełnić po 300mg.
Reputacja:
59
Potas w dużej jednorazowej dawce może nawet zabić, 2000 jest całkowicie niegroźne dla ZDROWYCH ludzi, ale Ty masz coś z gospodarką elektrolitami. Lepiej rozbijaj na dużo mniejsze dawki w ciągu dnia, to samo dotyczy magnezu.
Reputacja:
0
05-25-2026, 07:34 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-25-2026, 07:35 AM przez wuwua.)
(05-24-2026, 06:27 PM)neko1witek napisał(a): (05-24-2026, 05:37 PM)wuwua napisał(a): (05-24-2026, 04:28 PM)tomakin napisał(a): No to tylko świadczy o tych lekarzach, którzy nie potrafili wyłapać czegoś w badaniach. Na starym forum była kobieta, którą leczyli chyba z 10 lat na "częstoskurcze komorowe". które okazały się ciężką chorobą nerek. Starczyło badanie moczu za 10 zł by to wykryć, no ale tych kilkunastu lekarzy, których przez ten czas miała, nie wpadło na to.
Ja raczej nie brałbym dużych dawek potasu. Sam miałem niski, zależy kto jaki uważa za niski. Ja miałem 3.1.
Z tego co wiem lepiej brać jest potas kilka razy dziennie rozbity na mniejsze porcje niż ładować od razu takie ilości.
Ja brałem po 600mg 2 razy dziennie i dosyć szybko mnie to naprawiło.
Obecnie biorę zawsze po wysiłku, aby uzupełnić po 300mg. Można wiedzieć czy miałeś jakieś objawy związane z niskim poziomem potasu?
(05-24-2026, 08:35 PM)tomakin napisał(a): Potas w dużej jednorazowej dawce może nawet zabić, 2000 jest całkowicie niegroźne dla ZDROWYCH ludzi, ale Ty masz coś z gospodarką elektrolitami. Lepiej rozbijaj na dużo mniejsze dawki w ciągu dnia, to samo dotyczy magnezu.
Ok zatem będę brał mniejsze dawki i z czasem najwyżej się odezwę czy są jakieś poprawy, dzięki!
|