This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Picie herbaty
Od jakiegoś czasu rano robię sobie 3 torebki herbaty (to są zawsze ziołowe, kilkanaście rodzajów, wybieram je losowo: pokrzywowa, rumianek, koper włoski, owocowe, szałwia, lipa, skrzyp itd.) do termosu i popijam to cały dzień. 1800ml płynu. 

Plus do tego 2 x kawa, jeden dzień kofeinowa, drugi bezkofeinowa. Praktycznie bardzo rzadko piję wodę.

I tak się zastanawiam, czy to jest zdrowe, że odpuściłem sobie picie wody?

I jak medycyna podchodzi do nawadniania się? Czy zdrowiej wypić np. 4x 500 militrów płynów, czy tak jak ja siorbać sobie cały czas po łyku przez cały dzień.,
Po prostu dolewam sobie do szklanki i piję po łyczku.

Dodam, że latam do kibelka na okrągło, praktycznie co pół godziny.

Ma ktoś jakieś spostrzeżenia dotyczące tego tematu?
Odpowiedz
Z tego co słyszałem (słyszałem, to nie żadne badania ani nic), lepiej często w ciągu dnia, zamiast jednej dużej porcji. No i ogólnie dobrze mieć w diecie więcej wody, to chroni przed wieloma chorobami.
Odpowiedz
(04-27-2024, 05:24 PM)tomakin napisał(a): Z tego co słyszałem (słyszałem, to nie żadne badania ani nic), lepiej często w ciągu dnia, zamiast jednej dużej porcji. No i ogólnie dobrze mieć w diecie więcej wody, to chroni przed wieloma chorobami.

AI podpowiada mi, że takie picie przemęcza nerki.
Tu chodzi o to, że ja piję cały czas, wiadomo, że wypicie dwóch litrów na dzień w jednej porcji to rzeźnia, ale co jest zdrowsze? Picie np. 10 x po 100 ml w ciągu dnia, czy 4 x po 500 ml w ciągu dnia?
Odpowiedz
Nie wiem, czy ktokolwiek to kiedykolwiek badał, ale może być np tak, że dla jednej osoby zdrowsza jest opcja A, dla drugiej opcja B. Albo dla tej samej osoby raz będzie lepsza opcja A, raz B, zależnie ile np sodu zjadła tego dnia.

Właśnie, pijąc dużo, wypłukujesz trochę sodu i potasu. To raczej ważniejsze, niż zastanawianie się, jak często pić.
Odpowiedz
(04-27-2024, 06:31 PM)tomakin napisał(a): Nie wiem, czy ktokolwiek to kiedykolwiek badał, ale może być np tak, że dla jednej osoby zdrowsza jest opcja A, dla drugiej opcja B. Albo dla tej samej osoby raz będzie lepsza opcja A, raz B, zależnie ile np sodu zjadła tego dnia.

Właśnie, pijąc dużo, wypłukujesz trochę sodu i potasu. To raczej ważniejsze, niż zastanawianie się, jak często pić.

Czy 1800 ml herbaty i 600 ml kawy to dużo? Plus 600 wody od czasu do czasu?
Biorąc pod uwagę, że np. po godzinnym bieganiu, czy 90 minutach na orbitreku, czy 90 karate wypacam sporo wody.
Z reguły po bieganiu ważę kilo mniej.
Kiedyś słyszałem, że 2 litry płynów to minimum.
Odpowiedz
To od bardzo wielu rzeczy zależy, ale jest bardzo prosty test. Siki powinny być niemal bezbarwne. I na to tylko zwracaj uwagę.
Odpowiedz
"Obecność przezroczystego moczu świadczy najczęściej o jego rozcieńczeniu i może być efektem picia dużej ilości wody."
https://diag.pl/pacjent/qa/przezroczysty...swiadczyc/
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości