This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hashimoto niedoczynność tarczycy
#1
Hej, pod koniec lutego zdiagnozowałam u siebie hashimoto i niedoczynność tarczycy. Od początku marca stosuję dietę AIP nie spożywam nabiału, glutenu oraz produktów z nazwą bezglutenowe, jaj, warzyw psiankowatych, warzyw strączkowych, orzechów (poza kokosem), tłustego mięsa. Równo z dietą zaczęłam suplementację Omegi 3, NAC, D3, Żelazo, Kwas foliowy oraz olej z ogórecznika. Po 3 tygodniach w badaniach kontrolnych nie ma jakiejś dużej różnicy w przeciwciałach choć TSH dość spadło. Czy to jest za krótki okres czasu na takie zmiany a może warto by wykluczyć jeszcze jakieś inne rzeczy z jadłospisu? Z produktów które spożywam teraz to sporo cukinii, sałaty różnego rodzaju, owoce, łosoś, pstrąg, szynka wieprzowa, schab wieprzowy, ligawa wołowa, plantany, bataty, marchew, cebula, miód, syrop klonowy, pietruszka, sporo avocado, buraki, dynię z przypraw używam soli, cynamonu i kurkumy. Piję około 2l wody dziennie i jedną kawę czarną bez mleka i cukru. Przed zdiagnozowaniem niedoczynności i hashimoto byłam bardzo przemęczona brak energii obecnie jest nieco lepiej mam więcej siły choćby na spacer.

Badanie 28.02.2024
TSH 9,17mlU/l norma 0,27-4,2
anty TPO 141lU/ml norma poniżej 34
anty TG 169lU/ml  norma poniżej 115

Badanie 22.03.2024
TSH 7,35mlU/l  norma 0,27-4,2
anty TPO 147lU/ml  norma poniżej 34
anty TG 150lU/ml  norma poniżej 115
Odpowiedz
#2
O selenie nie zapomnij.

Ciężko tutaj o konkretne rady, bo to wszystko są rzeczy nie przetestowane w oficjalnych badaniach. To jest na zasadzie "pomogło w innej chorobie autoimmunologicznej, spróbujemy czy pomoże w tej". W jednym z badań olej z ogórecznika pomagał na stwardnienie rozsiane, powodując stopniową poprawę przez 2 lata, w innych pomagał nieco szybciej, ale też trwało to kilka miesięcy.

Można dorzucić rzeczy o działaniu ogólnie przeciwzapalnym, np olej z czarnuszki czy kurkuminę, przy czym kurkumina w postaci jakiegoś preparatu o wysokiej przyswajalności, przyprawa kuchenna nie zadziała.
Odpowiedz
#3
(03-22-2024, 11:30 AM)tomakin napisał(a): O selenie nie zapomnij.

Ciężko tutaj o konkretne rady, bo to wszystko są rzeczy nie przetestowane w oficjalnych badaniach. To jest na zasadzie "pomogło w innej chorobie autoimmunologicznej, spróbujemy czy pomoże w tej". W jednym z badań olej z ogórecznika pomagał na stwardnienie rozsiane, powodując stopniową poprawę przez 2 lata, w innych pomagał nieco szybciej, ale też trwało to kilka miesięcy.

Można dorzucić rzeczy o działaniu ogólnie przeciwzapalnym, np olej z czarnuszki czy kurkuminę, przy czym kurkumina w postaci jakiegoś preparatu o wysokiej przyswajalności, przyprawa kuchenna nie zadziała.

Dzięki za odpowiedź, dodałam selen i kurkuminę zobaczę pod koniec kwietnia jak to wpłynie Smile

(04-05-2024, 11:22 AM)Jeremy1e napisał(a): Hej!
 Trzy tygodnie to może być trochę za krótki okres, żeby zobaczyć dużą różnicę w wynikach, ale fakt, że TSH już spadło, to dobra wiadomość! Może warto jeszcze pogłębić trochę dietę i spróbować wyeliminować jeszcze jakieś potencjalnie problematyczne rzeczy z jadłospisu. 

 Pozdrawiam, Jeremy ?

Hej, dokładnie sam fakt tego że TSH spadło już mnie pociesza, jeśli chodzi o dietę zrobiłam testy na alergie pokarmowe niby nie są one do końca rzetelne ale może akurat u mnie się to sprawdzi czy coś jeszcze warto z diety wykluczyć. 

Pozdrawiam Smile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości