This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niskie Neutrofile na diecie wegetariańskiej
Znaczy jest SEG, czyli "liczba lub odsetek neutrofili z jądrem segmentowym"... To jest w normie. Miałem to badane tylko dwa razy i wtedy było poniżej normy. Nie ma neutrofili ogółem. Myślę, że najpewniej wzrosły - skoro wartość SEG wzrosła dość mocno (1.17 w 2020, 1.55 w 2021, teraz 2.31), ale zawsze się opierałem na wartości neutrofili.

Badanie miałem przed oddaniem krwi - chyba kiedyś oddawałeś, więc wiesz jak to wygląda - żeby sprawdzić, czy się nadaję.. Dają wyniki zawsze jeśli się poprosi. Tylko teraz się zastanawiam, kiedy mogę Sobie już samemu zrobić morfologię... 450 ml pobierają, standardowo.

Jeszcze takie ciekawostki:
- Jedyna podwyższona wartość to MCHC. U mnie to dość częste.
- WBC najwyżej od 5 lat (w granicach normy).
- Procentowo, wartość Limfocytów mam najniższą w życiu (25 badań w ciągu ostatnich 15 lat). Często miałem tą wartość (%) zawyżoną razem z niskim poziomem neutrofili. Przy tym wartość "bezwzględna"(czy jak to się nazywa), jest w normie i w granicach typowych dla mnie.

Swoją drogą, jeśli dodam wszystkie wartości procentowe białych krwinek:
SEG - 46,7%, EOS - 3,6%, BASO: 0,6%, Lymph: 38,2%, Mono 10,9% wychodzi całe 100%... Czy to znaczy, że pod SEG wpisali całość neutrofili?

Jeśli to prawda, to by znaczyło - że mam poziom neutrofili mam drugi najwyższy w życiu (miałem trochę wyższy gdzieś tam w 2016 roku) i najwyższy procentowo. Zresztą i tak muszę mieć jeśli NEU > SEG...

Ok, no to ciekawe. Znaczy eksperyment okazał się skuteczny i 3 miesiące suplementacji miedzi + 3 tygodnie oleju lnianego i kurkumy (Stawiam, że jednak kluczem jest miedź) pozwoliło mi drastycznie podnieść notorycznie obniżony poziom neutrofili.
W ostatnim badaniu: NEU: 1,03 (30,9%).
Dzisiaj: SEG: 2,31 (46,7%)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Niskie Neutrofile na diecie wegetariańskiej - przez Nawaphon - 10-16-2024, 03:48 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości