01-14-2022, 05:59 PM
(01-14-2022, 09:31 AM)Nawaphon napisał(a): Hm... kto wie, ale w diecie mam z reguły przynajmniej 200% zapotrzebowania, nie wystarczy to do ewentualnego odbudowania zasobów? Nawet jeśli zajmie to więcej czasu niż z suplementacją? Z czasem nauczyłem się bardziej kierować reakcjami organizmu niż teorią - a bardzo nie lubię tych zmian samopoczucia po miedzi.
Tutaj ciekawe małe badanie Swoją drogą (Wiem, że też sam oddawałeś krew) - gdzie u wielokrotnych dawców był w porównaniu do osób pierwszy raz oddających krew, niższy poziom cynku i wyższy poziom miedzi, w osoczu (Nie wiem jak się to ma do ogólnych zasobów w organizmie)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6612229/
Nie sugerowałbym się tak na 100% Cronometrem. Używam go codziennie od kilku lat. On podaje wartości jakie niby są w danym produkcie, ale nie zawsze tak jest.
Chyba, że kupujesz organiczne jedzenie z pewnego źródła, ale i wtedy nie jest chyba to do końca wiarygodne. Ja bardziej używam go do liczenia kalorii, choć czasem z ciekawości sprawdzam co niby mi brakuje, a czego mam za dużo. Ale ogólnie raczej traktuję go jako licznik kalorii.