This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nerwica, depresja. Prośba o analize badań
Właśnie mija kolejne 3.5 tyg suplementacji. Zanim przejdę do kolejnego etapu chciał bym zrobić sobie miesiąc przerwy i brać tylko to co niezbędne. Pytanie czy taka przerwa nie wpłynie negatywnie ?

Czyli rezygnuje z:
-cytrynian potasu 2x3g
-witamina A 25000IU
-witamina E 400IU
-bor 3-5mg

To co myślę zostawić:
-mleczan magnezu 2x1000mg
-wapń 2x2500mg
-suplement vitapak +
-witamina D3 2000IU
-witamina K2 mk4 100mcg
pytanie co z litem oraz cynkiem ?

Do tego chciał bym dorzucić:
-bcaa o składzie jak poniżej. (Od 2 miesięcy jak zrezygnowałem z wszelkich pobudzaczy(piłem yerbe) mam duże spadki energii i chce mi się spać przez dzień. Przez ostatnie kilka dnia brałem te aminokwasy i czuje się po nich naprawdę dobrze, nie czuje znużenia, mam przypływ energii, bez negatywnego pobudzenia i nakręcenia.)
- l-tyrozyna 300mg + l-teanina 200mg
- l-arginina 500mg
pytanie co z lizyną oraz tryptofanem ? Niby miałem je brać w kolejnym etapie ale są to jednak aminokwasy więc może lepiej dołączyć je teraz ?
Myślałem również nad MSM tu również pytanie czy brać teraz czy w kolejnym etapie ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Tak naprawdę to nie ma znaczenia, to rozbicie na etapy na stronce jest po to, żeby nie zbankrutować, na początek bierze się najtańsze i mające największą szansę, że zadziałają, potem leci z droższymi.

Jest opcja, że metabolizm wapnia jest zablokowany niskim poziomem A i E, dlatego warto czasem tak właśnie spróbować, że najpierw witaminy a potem dopiero reszta, ale to wszystko jest hipoteza.

Innymi słowy, rób jak chcesz, nie będzie to mieć większego wpływu. MSM bym nie brał, bo to potrafi mocno namieszać, ja po większych dawkach przez kilka dni nie mogłem spać, a z cynkiem jest ten problem, że musisz 2 godziny odstępu między nim a wapniem robić, inaczej cynk się nie za bardzo przyswoi, ciężko to będzie zmieścić jakoś w ciągu doby, szczególnie że magnez też nie powinien być razem z nimi brany.
Odpowiedz
Między cynkiem wapniem i magnezem zawsze robiłem odstęp 2-3h. Odnośnie cynku i litu chodziło mi czy je nadal brać . Cynk zażywam od 6.5tyg a lit od 3.5.
Potas 6.5tygodnia, A E Bor 3.5tygodnia. więc to chyba mogę już odstawić ? Jak by miało pomoc to chyba by już pomogło ?
Odpowiedz
aye, jakby miało pomóc, to już byś czuł efekty, przy czym jest opcja, że cynk musiałeś uzupełnić, żeby w ogóle był sens uzupełniania magnezu i wapnia, jego niedobór mógł doprowadzić do tego, że magnez i wapń byłyby nieprzyswajalne.
Odpowiedz
A czy witaminę k mam brać cały czas podczas suplementacji witaminy D ?
Odpowiedz
Nie zaszkodzi, ale nikt nie gwarantuje, że pomoże, to wszystko opiera się na zaleceniach grupy naukowców, którzy opublikowali hipotezę, że zła reakcja na D3 może być zniesiona jednoczesną suplementacją K albo A. Ale to hipoteza i nie robili prób klinicznych na jej potwierdzenie, więc nikt nie wie, czy to tak do końca zadziała.

Jakby te rzeczy były tak całkowicie przebadane i byłoby dokładnie wiadomo, co i jak robić, byłyby w kanonie zwykłej medycyny i zalecałby je lekarz.
Odpowiedz
Jaka jest więc bezpieczna dawka K2 skoro mam ją brać w zasadzie non stop
Odpowiedz
Testowali na zwierzętach coś koło 100 razy wyższej niż bierzesz i nie było skutków ubocznych
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości