This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nerwica, depresja. Prośba o analize badań
Nie zauważyłem zbytnio tego typu objawów w normalnych sytuacjach na codzien. Tym bardziej plam na klatce. Z badań które dodatkowo zrobiłem to USG nerek i tarczycy. Oba wyszły w porządku. Gdzieś natknąłem się też na temat przemęczonych nadnerczy i to mocno pasowało mi do mnie. Co do drgań mięśni to wydaje mi się że tu wapń może być jednak przyczyną bo dopiero teraz zdałem sobie sprawę że brałem 500-1000mg ale mleczanu wapnia
Odpowiedz
te przemęczone nadnercza to mit internetowy, wypisują tam wszystkie możliwe objawy i liczą, że ludzie się złapią i kupią specjalne suplementy, które przypadkiem akurat gość wypisujący objawy ma na sprzedaż.

W mleczanie masz jakoś tak 180 mg samego wapnia, więc tak bezpiecznie można 3 gramy rano, 3 gramy wieczorem.
Odpowiedz
W sumie przeliczyłem ile tego wapnia dostarczam ostatnio poza mleczanem i wygląda to następująco
Serek wiejski 200mg
Mleko 250-300mg
Vitpak 120mg
Co łącznie daje ~600mg wiec nie jest tak mało
Odpowiedz
Statystycznie mężczyzna spożywa 1100 mg, a oficjalnie ma zalecane spożywanie 1000 mg, 600 mg to stanowczo jest za mało. Inna rzecz, że np w Japonii tyle jedzą i mają się dobrze.

Jeśli miałeś dodatkowo jakieś niedobory czy choroby utrudniające przyswajanie wapnia, to to mogła być przyczyna. Weź pod uwagę, że wcześniej nie jadłeś tego vitpak.
Odpowiedz
1000 mg jonów wapnia, tak?
Odpowiedz
aye, przy czym jak wspominałem, są kraje gdzie spożywa się dużo mniej i nikt nie ma problemu z kośćmi, a nawet w takiej Japonii osteoporoza jest rzadziej spotykana, pomimo tego, że jedzą średnio 500 mg na osobę.

Myślę, że problem pojawia się, gdy łączy się niskie spożycie wapnia z jakimiś innymi problemami, na przykład niedoborem D3, albo jakąś chorobą jelit gdzie jest ograniczona przyswajalność. Albo niskim spożyciem lizyny, chociaż tego też chyba w Japonii jedzą mniej, niż w Europie czy USA.
Odpowiedz
A co myślisz o nieaktywnych płatkach drożdżowych lub zaparzonych drożdżach ?
Odpowiedz
kupiłem kiedyś kilo drożdży dla koni na allegro i żarłem, ale to dobre było...
Odpowiedz
Czyli że nie ma sensu?
Odpowiedz
Tzn no jest to zdrowe, jest smaczne, ale nie spodziewaj się jakiegoś katharsis i supermocy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości