This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Refluks
Miałem gastroskopię i zdiagnozowano u mnie refluks czyli cofanie się treści pokarmowej do przełyku a nawet gardła. Jak to dziadostwo wyleczyć? Pobrałem 2 miesiące leki IPP zlecone przez lekarza, praktycznie nic mi nie pomogły. Dłużej boję się je brać ze względu na tężyczkę, a IPP podobno zmniejsza wchłanianie magnezu, wapnia itd. Są jakieś naturalne sposoby na walkę z tym?
Odpowiedz
Z takich najczęściej skutecznych:

- likwidacja nadwagi
- wyleczenie nerwicy lękowej

To nie ma jakiejś prostej, jednej przyczyny, czasem np wypadanie włosów to kwestia tylko jednego hormonu, albo tylko żelaza, refluks to zazwyczaj wypadkowa wielu rzeczy, albo faktycznie prosta sprawa, ale mechaniczna, typu nadwaga

Możesz ogarnąć, czy przypadkiem nie garbisz się np siedząc przed komputerem, wtedy dosłownie miażdżysz żołądek i to jeden z mechanizmów.
Odpowiedz
Niestety nic nie pomaga na to paskudztwo. Staram się siedzieć prosto, ale i tak kiedyś bardziej garbiłem się i tego nie było, o otyłości nawet nie ma mowy, bo mam niedowagę. Ostatnio mam strasznie podrażnione gardło od tej flegma zalegającej w gardle już od kilku miesięcy. Są jakieś inne sposoby na leczenie refluksu i zapalenia gardła nim spowodowanym oprócz medykamentów od lekarza? Nie mam już pomysłu.
Odpowiedz
A jak pozostałe wyniki? Tarczyca? Wątroba?
Odpowiedz
w sumie, takie coś znalazłem

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3560667/

glicyna i arginina były bardzo skuteczne w zwalczaniu refluksu. Arginina całkowicie go zlikwidowała. Tak do zera zmniejszyła, nawet nie o 90% tylko dosłownie do zera.

Tylko za cholerę teraz nie mogę znaleźć, jak przeliczyć dawkę ze szczura na człowieka. Gdzieś to znalazłem niedawno i zapisałem nawet, ale gdzie to zapisałem?

A, znalazłem. Wyjdzie, że argininy byłoby 25 mg na kg masy ciała, zakładając że ważysz jakieś 60 kg, to będzie zaledwie 1500 mg. Glicyna dawała identyczny efekt, ale przy 3 razy wyższej dawce, wyjdzie 4,5 grama.

Jeśli chcesz sobie o zdrowie zadbać, przy okazji dbania o żołądek, możesz kupić AAKG, który dostarcza jednocześnie argininę i AKG.

https://zdrowie.vegie.pl/akg.html

W sumie to dobrze, że mi przypomniałeś. Sam miałem to brać a też mam problem z refluksem, zobaczymy, czy pomoże.

No dobra, trochę się rozpędziłem, nie wiadomo, czy arginina nie musi być w formie czystej w żołądku, w sensie czy działa dzięki temu, że ma styczność ze ścianą żołądka, czy dlatego, że wzrośnie jej stężenie we krwi.
Odpowiedz
Ja bym na dietę spojrzał. Możesz mieć tak jak ja i po prostu nie możesz jeść rzeczy, które nie szkodzą innym.
Gluten? Nabiał? Słodycze? Kawa?
Próbowałbym dojść do tego, co może szkodzić stosując dietę eliminacyjną. Długa droga i pełna wyrzeczeń, ale moim zdaniem dla niektórych nie ma drogi na skróty.
Zdrowia.
Odpowiedz
Doczytałem, tam raczej jakiś inny mechanizm grał rolę, arginina nie mogła zostać przez te szczury w badaniu przyswojona. W sensie, dalej jest możliwe, że to pomoże, można próbować, ale to nie będzie takie proste jak "jem argininę, refluks znika".
Odpowiedz
Cześć, pozwole sobie podpiąć się pod temat. Macie jeszcze jakieś sprawdzone metody na refluks? Ewentualnie dalsza diagnozę przyczyn? Też miałem gastroskopię i wykryto u mnie żółć w żołądku, która ma byc powodem refluksu właśnie. Dostałem jakieś tabletki od lekarza co mają działać na tą żółć, mam nadzieje że nie będe brał tego do końca życia. Jezeli to ma znaczenie, to czekam jeszcze na wyniki wycinków, które pobrali podczas zabiegu.
Odpowiedz
No w zasadzie niewiele oprócz gruntownej zmiany diety i stylu życia. Żółć akurat dość często wykrywa się w badaniu u zdrowych osób, bo się cofa w czasie gastroskopii.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości