Liczba postów: 344
Liczba wątków: 2
Reputacja:
11
Aa, rozumiem. Trawienie na pewno na duży plus już od dłuższego czasu. Dawno tak dobrze się nie czułem pod tym względem, chociaż do diety podchodzę ostatnio trochę bardziej luźno.
Jeszcze następna rzecz w kolejce to Glutamina, spróbuję za parę dni - tutaj trochę bardziej się boję, bo po MSM ból głowy był jeszcze znośny, można było funkcjonować - a jedna porcja glutaminy mnie ostatnio rozłożyła na dobre 3-4 dni, takiego bólu głowy wcześniej nie znałem.
I do Cysteiny jeszcze też spróbuję wrócić.
Dam znać jak poszło.
Liczba postów: 4,698
Liczba wątków: 19
Reputacja:
57
To o tyle dziwne, że glutamina jest normalnie w jedzeniu i takie porcje masz w diecie. MSM prawie nie występuje, ale glutamina owszem.
Reputacja:
11
Nie mam pojęcia, dlaczego. Może w jedzeniu zawsze towarzyszą jej inne aminokwasy w określonych proporcjach? Też się zastanawiałem, czy suplement nie jest może czymś zanieczyszczony (Niby czysta Glutamina, w proszku) - ale też nie jestem jedyny, który zauważył taką reakcję, widziałem parę tematów na reddit'cie.
No, ale zobaczę, może i tutaj Molibden pomógł.
Reputacja:
57
tzn w jedzeniu nie ma raczej czystej glutaminy, tylko zazwyczaj jej bezpośrednie metabolity, ale tu mogłem coś pokręcić
Reputacja:
11
Glutaminę biorę przez parę dni... żadnych problemów, MSM też kontynuuję. Żadnych bólów głowy, objawy alergii za to prawie znikły - podobno MSM tutaj pomaga.
Tak się teraz zastanawiam, czy to nie było od słońca wtedy - te migreny. Dużo jeździłem wtedy na rowerze w środku dnia przy tych upałach, chociaż kiedyś też tak robiłem i nie miałem takich problemów.
Nie wiem, czy suplementy mogą jakoś zwiększać wrażliwość na słońce?
Po cysteinie dalej się jakoś dziwnie czuję, ale tutaj dalej się bawię.
Reputacja:
57
To raczej miało związek z tym, ile miałeś wody w organizmie, jak gęstą krew, ile elektrolitów. Pocąc się, zmieniasz dość mocno te wszystkie rzeczy. Bóle migrenowe wynikają głównie z zaburzenia tych rzeczy.
Reputacja:
11
05-09-2023, 03:53 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2023, 03:53 PM przez Nawaphon.)
Zrobiłem kolejne badania, szczególnie chciałem sprawdzić poziom Ferrytyny.
I tak ferrytyna - (ng/ml)
20.06.2022 - 21.6
28.10.2022 - 53,5
09.05.2023 - 123,6
Poszło w górę szybciej, niż się spodziewałem. Już od paru miesięcy żelaza w ogóle nie suplementuję, chyba od stycznia/lutego.
Już wiem, że nie mam problemu z absorpcją żelaza - więc u mnie kwestią było tylko zbyt częste oddawanie krwi. Zrobiłem rok przerwy, teraz będę mógł wrócić i myślę, że spokojnie 2 razy w roku oddawać.
Jeszcze jedna rzecz, które myślę - że może kogoś zaciekawić, albo komuś się przydać.
Suplementuję witaminę D3 w dawce 1600 jednostek - 40 mcg, od około Listopada do początku Maja. Nigdy nie badałem poziomu i byłem ciekawy, czy to wystarczająco? Wielu ludzi poleca dużo wyższe dawki.
Pierwszy raz zbadałem - i poziom wyszedł 43 ng/ml - przy normie 30-100.
Myślę, że to wystarczająco i będę się trzymał Swojej zwykłej dawki - chyba, że Tomakinie myślisz - że norma jest zaniżona?
Mocznik nisko jak zwykle.
Liczba postów: 318
Liczba wątków: 0
Reputacja:
10
Ciekawa informacja z tą witaminą D. Też suplementuję codziennie od października aż do teraz 2000 jednostek. Mogę mieć podobny wynik, jak Ty. Musiałbym sprawdzić. A jeszcze nie zacząłem się opalać.
Reputacja:
57
Z D3 to kwestia indywidualna, jedna osoba po takich dawkach będzie mieć 20, inna 100. Normy są... no właśnie, nie wiadomo za bardzo, czy zaniżone, czy zawyżone, co badanie to "idealny" wynik wychodzi inaczej. Ale przy takim poziomie na pewno unikasz najpoważniejszych chorób związanych z niedoborem.
Przy ferrytynie, na pewno nie byłeś ostatnio chory? To by mocno zaburzyło wynik.
Reputacja:
11
05-10-2023, 06:21 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2023, 06:22 AM przez Nawaphon.)
"Przy ferrytynie, na pewno nie byłeś ostatnio chory? To by mocno zaburzyło wynik."
Hm... a nie wiem. Ja mam ten problem, że właściwie zawsze mam lekki "katar sienny", chyba alergicznie - ale właściwie w ogóle nie choruję - znaczy pewnie mam infekcje, ale przechodzę bezobjawowo. Nie pamiętam od lat czegoś takiego jak katar(Taki prawdziwy, mocniejszy) , kaszel, czy gorączka. Czasami samopoczucie czy poziom energii są gorsze i wtedy się zastanawiam, czy to nie jakaś infekcja - ale ciężko mi to odróżnić.
Nie pamiętam w każdym razie - a Białe Krwinki w normie.
Właściwie ja mam dużo żelaza w diecie - nie byłem tylko pewny na ile to jest przyswajalne, z gorzkiej czekolady na przykład - więc pewnie nawet bez suplementacji mogę "akumulować".
|