Liczba postów: 24
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
W kilku miejscach na tym forum było mówione o dawkach selenu od 400 do nawet 600 mcg. Czy to nie za duże dawki, w wielu miejscach w internecie piszą, że takie dawki powyżej 400 mcg to już dawki śmiertelne i toksyczne powodujące marskość wątroby, obrzęk płuc lub inne niebezpieczne skutki. Jak to jest z tym selenem?
Liczba postów: 4,570
Liczba wątków: 19
Reputacja:
56
Na pewno pisali o 400 mcg, a nie 400 mg? To jest tysiąc razy więcej.
Uzupełniając niedobór, bierze się duże dawki przez miesiąc, góra dwa, żeby wysycić organizm. Potem schodzi się do 100% zapotrzebowania, albo nawet do 50%.
Reputacja:
0
Tak, na pewno było mcg lub ug, ale to chyba to samo. Dawki powyżej 400 ug są podobno śmiertelne, tak było na kilku stronach w internecie.
Reputacja:
0
Może być podobnie jak z potasem, spożywając go w formie naturalnie występującej w żywności pijąc sok pomidorowy albo jedząc banany nie da się raczej przedawkować do toksycznej dawki, a biorąc suplementy już owszem. Nie wiem jak jest akurat z selenem w formie selenometioniny w tej kwestii właśnie, nie mogłem się doszukać konkretnych badań.
Liczba postów: 4,570
Liczba wątków: 19
Reputacja:
56
jezu, skąd te wszystkie głupoty bierzesz... były śmiertelne zatrucia od zjedzenia zbyt dużych dawek potasu w zwykłym żarciu. Nie od bananów, bo ich po prostu nie da się zeżreć tyle, żeby mieć te powiedzmy 400% zapotrzebowania.
Reputacja:
0
Od ciebie. Kiedyś jeszcze na starym forum pisałeś, że potas ze źródeł naturalnych np. bananów nie da się przedawkować, ale też już nie pamiętam za bardzo, może mi się coś pomieszalo, nieważne.