This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jogurt naturalny
ile g jogurtu naturalnego, nieodtłuszczonego, bez dodatków, w dodatku bio, powinienem jeść dziennie dla optimum dla zdrowia w kontekście choćby wapnia, innych wartości odżywczych? ważę 72kg i idealnie chciałbym 67, mam 180cm wzrostu, zjadam codziennie 280g ale czuje niedosyt, z drugiej strony wydaje mi się że to adekwatna ilość. Też nie chce zjeść go by się najeść, bo wiadomo że ważąc x+y moje zapotrzebowanie kaloryczne dla utrzymania wagi a więc też poczucie głodu będzie większe o przypadającą, naprogramową wartość y, ja jednak cenię sobie chudość, mogę nieco się ograniczyć z tym, bo wiem, że z czasem głód ustąpi - jedyne co mnie na ten moment obchodzi, to znaleźć najlepsze możliwe optimum na zapewnienie sobie wszystkich wartości przy jak najmniejszej wadze, jakieś uwagi poza tym by jeść dużo warzyw i najlepiej z parowaru?
Odpowiedz
Kurcze, jeden nie je w ogóle, drugi pije to litrami, jeden ma niskie zapotrzebowanie, drugi wysokie... jogurt ma jedną wadę, kurewsko mocno podnosi insulinę. Samo to wystarczy, żeby go unikać.
Odpowiedz
z tą insuliną mnie przekonales by nie jesc wiecej, szkoda, bo lubie
Odpowiedz
"Niestety, ilość produktów, dla których oznaczono indeks insulinowy jest ograniczona. Czasem wyniki mogą też wprowadzać w błąd. W tabelach znajdziemy informację, że indeks insulinowy jogurtu wynosi 115, więc jest wyższy niż białego chleba - 100. Jednak doczytując informacje z przypisów, dowiemy się, że jest to jogurt truskawkowy, który zawiera prawie 30 gramów cukru w badanej porcji.

Dodatkowo - oznaczenia indeksu insulinowego wykonywano na osobach zdrowych, co niekoniecznie będzie przekładać się na odpowiedź insulinową osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Natomiast na pewno warto śledzić rozwój badań dotyczących indeksu insulinowego, ponieważ w przyszłości może okazać się bardzo pomocnym narzędziem"
https://aleksandrapichur.pl/blog/odpowie...ci-czesc-1
Odpowiedz
Klasyka, krytykujemy wynik badania, bo nie pasuje pod tezę, ale pomijamy fakt, że nie ma wyników które mu przeczą.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości