Liczba postów: 30
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Jak to jest z żółtym serem takim zwykłym ze sklepu w kostkach i plasterkach (nic wyszukanego). Generalnie uznaje się że ser żółty ma bardzo dużą ilość wapnia, z drugiej strony spotkałem się z opinią że "wypłukuje" wapń, jak to jest?
Liczba postów: 3,668
Liczba wątków: 17
Reputacja:
51
Dostarcza wapń, ale przy metabolizmie tego pierwiastka nie jest najistotniejsze to, ile się go dostarczy, ale jak zostanie zagospodarowany w organizmie. Jak masz nie tak z hormonami czy na przykład witaminą D3, to duża podaż wapnia doprowadzi jedynie do zwapnień tętnic i kamieni nerkowych, a kości dalej będą słabe.
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Dzięki. Tomakin widziałem kiedyś badanie dotyczące witaminy A która blokowała wzrost wapnia po przyjęciu witaminy D3 jeżeli była przyjmowana osobno, a nie razem z D3. Wiesz może gdzie je znaleźć? może masz gdzieś zapisane? tak tylko z ciekawości pytam, chciałbym pokazać na jednym forum.
Reputacja:
51
Musiałbym przekopywać się przez wszystkie wpisy na blogu, pewnie tam gdzieś było pod witaminą D3. Dokładniej to A blokuje w ogóle działanie D3, chroni przed toksycznością, owszem, ale też może całkowicie ją przyblokować i są hipotezy, że nadmiar A może być jedną z przyczyn nowotworów, bo blokuje antynowotworowe działanie D3. Hipotezy nie potwierdzają się póki co w badaniach, bo ani osoby biorące A nie mają zwiększonego ryzyka, ani te biorące dużo D3 nie mają zmniejszonego.
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Czyli jak suplementowac d3 i a?
Reputacja:
51
Jeśli nie ma niedoboru A, to jej nie suplementować, a jak sprawdzić czy ma się niedobór inaczej, niż badaniami, to nie wiem, PODOBNO objawy nerwicowe po suplementacji D3 świadczą o niedoborze A. D3 pewnie 2-4 tysiące dziennie powinno być OK.
Reputacja:
0
Mi po A zaczęła znikać brodawka, dlatego jestem przyjaźnie nastawiony do tej witaminy i podejrzewam że miałem wcześniej niedobór.
A 2500 jm tygodniowo, jedna kapsułka, będzie ok?
Reputacja:
51
to będzie jakieś 15% zapotrzebowania, nie wiem, czy w ogóle wpłynie wykrywalnie na poziom A w organizmie.
Reputacja:
0
A 20 000 tygodniowo? To tyle ile wynosi RDA. Będzie to miało negatywną reakcję z witaminą D? Chciałbym brać A bo widzę że jakość skory mi się poprawiła, brodawka znikła... Tylko tez nie chciałbym sobie gospodarki witaminą D zepsuć.
Reputacja:
51
Jeśli masz poprawę, to znaczy, że był pewnie niedobór, więc uzupełniaj może większymi dawkami? Ja bym tak robił.
A potem... czort wie, co potem. Bardzo ciężko powiedzieć, czy wysokie dawki A będą miały dobry, zły, czy neutralny wpływ na ogólne zdrowie. Badania sugerują, że raczej niewielki w którą stronę by nie patrzeć. Tylko silne zatrucia i silne niedobory mają wpływ na tyle widoczny, że to wychodzi w objawach czy badaniach nad statystyką występowania chorób.