Liczba postów: 22
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Wysokie ciśnienie 170/80. Czasami mniejsze 140/80 ale zazwyczaj bliżej 160/80. Biorę 200mg Mg + 100mg Ca, oraz A, E , Cynk, Bcomplex.
Czy któryś suplement wpływa jakoś na wzrost ciśnienia ?
Mam 28 lat od dwóch conajmniej jade na takim ciśnieniu. Wszystkie badania serca zrobione, wszystko ok, lekarz kiedyś przepisal leki obniżające ciśnienie ale nie chce tego brać, chcę znależć przyczynę nadciśnienia.
Tężyczka - powoduje stres, lub stres tężcyzkę, lub oba działają naraz - czy sama tężczyka powiedzmy z niedoborów daje objaw NADCIŚNIENIA ?
Stres ponoć powoduje problemy z ciśnieniem, ale może mnie trzymać na tak wysokim ciśnieniu ... cały czas ?
Liczba postów: 385
Liczba wątków: 24
Reputacja:
3
Liczba postów: 3,668
Liczba wątków: 17
Reputacja:
51
Ciśnienie może mieć w cholerę przyczyn, sam stres już powoduje skok, dosłownie, gdy człowiek jest zdenerwowany czy przestraszony, aktywują się mechanizmy podnoszące ciśnienie krwi.
Ostatnio mój konik to autonomiczny układ nerwowy, jeśli zbytnio są pobudzone nerwy współczulnego, ciśnienie rośnie pod sufit, to jest właśnie mechanizm stresu. Na tym bazują niektóre leki.
Ale może być też tak, że masz zaburzony ten układ i to on powoduje nerwicę, a nie odwrotnie.
Jak już uzupełniłeś magnez i witaminę E, to może pora uzupełnić potas, który nie będzie magazynowany we wnętrzu komórki bez odpowiedniego poziomu właśnie E i magnezu? Do tego zmniejszyć sód? Ze wszystkich rzeczy, które przebadała medycyna, to właśnie potas i sód mają największy wpływ na ciśnienie krwi.
Jak po tym szybko się nie wyrówna, to trzeba szukać dalej, zbadać nerki, może jakieś badania pod kątem zwapnień tętnic, może właśnie w kierunku zaburzeń autonomicznych?
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
(04-18-2022, 11:27 AM)simon_se napisał(a): Wysokie ciśnienie 170/80. Czasami mniejsze 140/80 ale zazwyczaj bliżej 160/80. Biorę 200mg Mg + 100mg Ca, oraz A, E , Cynk, Bcomplex.
Czy któryś suplement wpływa jakoś na wzrost ciśnienia ?
Mam 28 lat od dwóch conajmniej jade na takim ciśnieniu. Wszystkie badania serca zrobione, wszystko ok, lekarz kiedyś przepisal leki obniżające ciśnienie ale nie chce tego brać, chcę znależć przyczynę nadciśnienia.
Tężyczka - powoduje stres, lub stres tężcyzkę, lub oba działają naraz - czy sama tężczyka powiedzmy z niedoborów daje objaw NADCIŚNIENIA ?
Stres ponoć powoduje problemy z ciśnieniem, ale może mnie trzymać na tak wysokim ciśnieniu ... cały czas ?
Nie wspomniałeś nic o swojej wadze, jakie masz BMI? Jak się odżywiasz? Pijesz alkohol?
Uprawiasz jakieś sporty?
Same suplementy nie dadzą Ci nic dopóki nie zmienisz podstaw w swoim życiu. Chyba, że wszystko masz super, to wtedy faktycznie jest zagadka.
Ja mam 53 lata, odżywiam się w miarę zdrowo, od 40 lat jestem wegetarianinem, ale piję sporo alkoholu, ale z drugiej strony ćwiczę około 2 godzin dziennie.
Ważę ok. 75 kilo przy wzroście 179cm i kilka lat temu miałem problemy z ciśnieniem, co prawda nie takie jak Ty, ale podejrzewam, że było w granicach 130-80, czasem 140/90.
Ważyłem 5 kilo więcej.
Po przeanalizowaniu wszystkiego doszedłem do wniosku, że ciągły stres i problemy zrąbały mi zdrowie.
Po radach Tomakina, zacząłem suplementację tego co trzeba i wszystko się uspokoiło, no i schudłem trochę.
Od czasu do czasu mam co prawda skoki, ale to znowu przez stres.
Inna sprawa, że jeżeli dobrze jesteś wysycony wszystkimi potrzebnymi minerałami i witaminami, to wtedy łatwiej radzisz sobie ze stresem.
Liczba postów: 385
Liczba wątków: 24
Reputacja:
3
neko1witek Dobrze, że nie odpisałeś przed tomakinem.
Reputacja:
51
ja pierdzielę znajdź sobie dziewczynę chłopie...
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 2
Reputacja:
10
Może tutaj napiszę.
Z reguły mam idealne ciśnienie, ale raz na jakiś czas zdarzało mi się, że spadało mi poniżej normy - i nigdy nie bardzo wiedziałem o co chodzi.
Ostatnio miałem ten sam problem i doszedłem do wniosku, że dla mnie przyczyną mogło być przede wszystkim oddawanie krwi, myślę że mogłem się okresowo doprowadzać do anemii - albo chociaż stanu bliskiego anemii. Kiedyś Ferrytyna wyszła mi 36, niby w normie ale jednak w dolnych granicach - i też na pewno nie badałem się zaraz po oddaniu krwi. Zdarzały mi się okresowe dyskwalifikacje z powodu niskiej hemoglobiny (Chociaż też niskiej tylko według trochę zawyżonych standardów dla donacji).
Poza tym to co zauważyłem teraz, Koenzym Q10 prawie na pewno obniża mi ciśnienie. Zacząłem brać zaraz po oddaniu krwi i nie czułem się od tego czasu szczególnie. Niski nastrój i brak energii. Ciśnienie wyszło mi nawet 88/57 i to już raczej nie jest zdrowe (Teraz już właściwie w normie).
Jeśli chodzi o mnie, to odpuszczę Koenzym i spróbuję podbudować trochę ferrytynę suplementami żelaza przed następnym oddaniem krwi, chyba też będę oddawał rzadziej. Przy moich gabarytach i rzadkim jedzeniu mięsa raz na 2 miesiące to może być za dużo.
Jednak jeśli ktoś ma odwrotny problem, to może właśnie Koenzym i donacja krwi może być dobrym wyjściem.
Reputacja:
51
No, anemia faktycznie może wyleczyć nadciśnienie, ale to chyba nie jest zbyt zdrowa terapia
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 2
Reputacja:
10
Hah, no tak - tylko ja oddałem ostatnio 3 razy w ciągu 7 miesięcy i dopiero po ostatnim zacząłem się gorzej czuć. Myślę, że przy lekkim nadciśnieniu, może trochę większej wadze niż moje 67 kilo i większych zasobach żelaza, spokojnie można oddawać, może nawet z korzyścią do zdrowia.
|