This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
anemia
Potas jest regulowany raczej hormonami, jeśli spada, to raczej powinno się przyjrzeć nadnerczom, ale one są połączone ze wszystkimi innymi gruczołami bardzo złożoną siecią zależności.

mam go na granicy akceptowalności, natomiast widzę że mam puffiness pod oczami co wygląda obrzydliwie, ponownie, wiem że nie musisz wiedzieć i nawet głupio by było gdybym wymagał, ale może wiesz, chodzi o hormony tarczycy czy bardziej w kierunku tych płciowych?

Znowu tomakin nie zwrócił uwagi na to, że zwykła B complex nie ma nic do rzeczy, bo nie zawiera B12. A to B12 i kwas foliowy wpływają na MCV.

mam niezwykłą b complex, zawiera kwas foliowy i b12 w formie metylowanej

jeśli od niedawna wróciłem do suplementowania żelaza, te ma wpływ na wynik badania tylko żelaza w krwi, a nie ferretyny czy transferyny?
Odpowiedz
Podstawa to DIAGNOZA, bez badań nie wiemy, co tam się dzieje. Były przypadki, gdy ludzie sobie różnymi suplami leczyli objawy, aż się okazało, że te objawy to od nowotworów i do piachu. I co ma wtedy powiedzieć gość z forum, który im doradzał suple na objawy?

Zrób badania, będzie wiadomo, czy brakuje żelaza. Z tych badań co wypisałem będę mógł wyciągnąć jakieś (ostrożne) wnioski, bez nich nie chcę ryzykować nawet zgadywania. A i tak nawet jak coś wywnioskuję, to będzie to dotyczyć tylko rzeczy związanych z dietą, o hormonach nic mądrego nie powiem.
Odpowiedz
wreszcie mam wyniki, mam jeszcze do zrobienia próby wątrobowe na nfz

https://imgur.com/4lSgwQH

dla porównania, tu morfologia sprzed suplementacją lekiem acidum folicum 1,6mg dziennie rozbite na dwie porcje oraz neurovit - rozbite na 2 porcje dziennie, po 0,2 mg b12, cyanocobalaminum, 200mg b1 i 400mg b6, tez biore jakis dosc watpliwy suplement z zelazem, ale to dosc niepowazne, raczej - biore to moze drugi tydzien to moze za wczesnie na rezultaty, natomiast czemu biale krwinki mi spadly? ogolnie, jest gdzies poradnik w internecie jak wymaksować sobie statystyki krwi, na "najbardziej optymalne"? brzmi jak super pomysł na hobby
Odpowiedz
No to już wiemy, że to nie żelazo, nie ruszaj go, nie bierz. Coś tam się dzieje, ale co, tego przez forum nie ogarniemy.

Wywalone eozynofile, może warto się nadnerczom przyjrzeć, ale to naprawdę nie jest zadanie na forum, nawet jakby na tym forum siedział zawodowy endokrynolog, a nie gość, który zajmuje się w sumie dietą i suplami.
Odpowiedz
https://imgur.com/14IhWvv bylo w 1 poście ale to mnie zastanawia, rodzinny nic nie wiedział

do endokrynologa bardzo mi nie po drodze, jeszcze hematologa mam przełożonego nie z mojej winy, wulgaryzmów bym musial uzywac by wyrazic flustracje jaką odczuwam, a jaki brak zrozumienia otoczenia; tobie tomakin i wszystkim tu oczywiscie dziekuje
Odpowiedz
To jest coś, na czym się nie znam, nie chcę nic nawet sugerować, bo w błąd wprowadzę.

Jedno można powiedzieć, to nie jest wina żelaza i prawdopodobnie w ogóle niczego z diety, więc się nim nie truj, żelazo w nadmiarze jest dość mocno szkodliwe.
Odpowiedz
też pozostaje możliwość że wina leży w b12 stricte jak rozumiem, ale tej nie mam jak zbadać
Odpowiedz
Przy B12 MCV powinno być wywalone w kosmos, co prawda jakaś tam teoretyczna możliwość jest, że byłoby normalne, ale raczej niska.
Odpowiedz
wizyta odbyta, screen mówi więcej niż ja:
https://imgur.com/a/oU4pXvF
https://i.imgur.com/rVCFsJV.jpeg

tldr lekarz powiedział że to najpewniej rodzaj stanu zapalnego w wyniku którego wchłanialność będzie nieuleczalnie się zmniejszać, końcowo bym brał b12 w zastrzykach; nie biorę z pół roku, ale w międzyczasie od odstawienia neurovit'u, kwasu foliowego, raczej wstrzymać się od beta alaniny? chyba ta, albo NAC zaniżała homocysteinę

w ogóle, lekarz w pełni przekonany o konieczności zbadania poziomu b12, serio, cokolwiek to daje?
Odpowiedz
Nie chciałbym być niedelikatny, ale czy problemy o których piszesz nie mogą być po prostu spowodowane terapią hormonalną? Mnie to wygląda jak na dość typowe efekty uboczne...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości