This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pospinanie mięsnie klatki
zrobiłem Sobie badania kontrolne.
sód 142 norma 135-145
Potas 5,20 norma 3,50-510
Wapń Całkowity 2,50 norma 2,10-2,55
Fosfor 1,26 norma 0,74-1,52
Magnez 0,92 norma 0,66-1,07
CRP <1
Homocysteina 5,62 Norma 5-16
FT3 2,96 Norma 1,71-3,71
FT4 1,10 Norma 0,70-1,48
tsh 0,800 Norma 0,350-4,940
anty TPO 0,28 Norma 0-5,61
pth 40 norma 15-68
Mocz
PH 5,5
Pasma Śluzu dość liczne
Reszta w normie
Mocznik 40 norma 19-44(tu jest wysoko)
Kreatynina 0,91 norma 0,70-1,30
Kwas Moczowy 7 norma 3,5-7,2( i tu też)

Zerkniesz czy coś z tych wyników można wyczytać??
generalnie pierwszy raz chciałem sprawdzić nerki chociaż w zarysie ogólnym, bo nigdy tego nie badałem?
A jest coś co może pomóc Potas wrzucić do mięśni??
I czy taki potas ma wpływ na ciśnienie krwi??bo czasami mi się wydaje,że mam niskie,ale musiałbym zakupić ciśnieniomierzTongue
Odpowiedz
Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?

Wysoki potas, jeśli utrzymuje się przez kolejne badania, to może coś być właśnie z nerkami, może z nadnerczami. Może też być sto innych rzeczy, ale to już lekarza pytaj, wysoki potas to nie są tematy na forum o suplach, bo to nie z diety wynika.
Odpowiedz
(04-09-2022, 08:44 PM)tomakin napisał(a): Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?

Wysoki potas, jeśli utrzymuje się przez kolejne badania, to może coś być właśnie z nerkami, może z nadnerczami. Może też być sto innych rzeczy, ale to już lekarza pytaj, wysoki potas to nie są tematy na forum o suplach, bo to nie z diety wynika.

Tak na czczo i dzień wcześniej nie jadłem po 18.
Nie wiem po jakim czasie potas wychodzi w badaniu ale przez ostatnio mocno zwiększyłem spożycie potasu. Kiedyś już tak miałem 5 lat temu i jak przestałem jeść banany i popijać soki pomidorowe to spadło w pół roku jak dobrze pamiętam do poziomu 4,5.
np rok temu maju zanim zwiększyłem spożycie bananów ziemniaków i soków pomidorowych to Potas 4,30 mmol/l 3,5 - 5,1
A właśnie można zbadać nadnercza?
Odpowiedz
Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.

Dodatkowo, może pojawić się zwiększone stężenie eozynofili i/lub limfocytów, zwiększone zakwaszenie krwi, z takich mocniejszych objawów to ciemne przebarwienia skóry.

https://en.wikipedia.org/wiki/ACTH_stimulation_test

taki test się robi, żeby to wykluczyć.
Odpowiedz
(04-10-2022, 08:26 AM)tomakin napisał(a): Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.

Dodatkowo, może pojawić się zwiększone stężenie eozynofili i/lub limfocytów, zwiększone zakwaszenie krwi, z takich mocniejszych objawów to ciemne przebarwienia skóry.

A jak się ma do tego wynik karnityny? No ten jest w sumie dobry. Jak wyliczam ten egfr czy jakoś tak to też tam wychodzi chyba 120.

(04-10-2022, 10:23 AM)piotrdr86@gmail.com napisał(a):
(04-10-2022, 08:26 AM)tomakin napisał(a): Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.

A jak się ma do tego wynik karnityny? No ten jest w sumie dobry. Jak wyliczam ten egfr czy jakoś tak to też tam wychodzi chyba 120.
Bo też się zastanawiam czy potas poprostu się nie podniósł bo jadłem dużo bananów i soku pomidorowego i przerzuciłem się z kaszy na ziemniaki naprawdę sporo. Wczoraj odstawiłem odczekam z 3 tygodnie i zobaczymy. Bo ataki mam już z rok czasu, a między czasie miałem potas idealnie w środku normy. Przy pierwszych atakach paniki 5 lat temu też miałem potas w środku normy i zgodnie z tym co wyczytałem u Ciebie na forum zacząłem żreć magnez i banany około 4-6 dziennie i też jak zbadałem krew po chyba 5 miesiącach to miałem chyba 5,10.pozniej między czasie odstawiłem i było ok.

(04-09-2022, 08:44 PM)tomakin napisał(a): Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?

To mam tak Maj 2021 Potas 4,30 a już wtedy zaczęły się moje jazdy. Później badanie robiłem pod koniec sierpnia 2021 to było 4,40 czyli spoko i między czasie zacząłem jeść dużo więcej potasu ponieważ wyczytałem że może pomóc na nerwice i dopiero teraz mi wyszło 5.20
Odpowiedz
Objawy zaburzeń nadnerczy w postaci jazd z psychiką pojawią się zanim będziesz miał wywalony potas we krwi. Nie wiem, czy po prostu jedzenie bananów podniesie go powyżej normy, tu dużo zależy od tego, jak mają urządzenia w laboratorium wyskalowane, nie bez powodu każde laboratorium ma swoje normy maksymalne i minimalne.
Odpowiedz
(04-11-2022, 11:04 AM)tomakin napisał(a): Objawy zaburzeń nadnerczy w postaci jazd z psychiką pojawią się zanim będziesz miał wywalony potas we krwi. Nie wiem, czy po prostu jedzenie bananów podniesie go powyżej normy, tu dużo zależy od tego, jak mają urządzenia w laboratorium wyskalowane, nie bez powodu każde laboratorium ma swoje normy maksymalne i minimalne.

A uważasz że po jakim czasie można skontrolować czy potas się obniżył? 2-3 tygodnie czy więcej? 
Czy infekcja która miałem tydzień temu może mieć wpływ na poziom wapnia?
Byłem wczoraj zrobić badania krwi i pierwszy raz od roku mam wapń bliżej środka. Zawsze przy górnej granicy albo powyżej.jedyne co zmieniłem to 2 razy dziennie biorę mały kryształek soli klodawskiej na język i zapijam woda. 
Czyzby nawodnienie miało wpływ na poziom wapnia? 
Jakbym się zaczął wkoncu nawadniać, a nie pić litry wody. 
Czy poprostu może organizm się wysycil magnezem?
Ale coś czuję że to ta woda z solą bo w sumie niecałe 2 tygodnie temu miałem 2,50 wapń calkowity a norma 2,10-2,55.

Wapń zjonizowany 2,36
Wapń zjonizowany 2,24 norma 2,10-2,38
Albumina 46
Magnez 0.92 norma 0.66-1.10
Potas bez zmian 5,20 górna norma 5,10
Sód 144
Odpowiedz
Kurcze to za skomplikowane sprawy, żeby tak o sobie samemu to rozwiązywać, te badania krwi ludziom polecam nie po to, żeby ich potem leczyć jak coś wyjdzie, tylko żeby w razie wykrycia choroby, wysłać do odpowiedniego lekarza. Na forum można sobie leczyć "czystą" nerwicę, ale nie coś, co powoduje zmiany w poziomie elektrolitów we krwi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości