Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
zrobiłem Sobie badania kontrolne.
sód 142 norma 135-145
Potas 5,20 norma 3,50-510
Wapń Całkowity 2,50 norma 2,10-2,55
Fosfor 1,26 norma 0,74-1,52
Magnez 0,92 norma 0,66-1,07
CRP <1
Homocysteina 5,62 Norma 5-16
FT3 2,96 Norma 1,71-3,71
FT4 1,10 Norma 0,70-1,48
tsh 0,800 Norma 0,350-4,940
anty TPO 0,28 Norma 0-5,61
pth 40 norma 15-68
Mocz
PH 5,5
Pasma Śluzu dość liczne
Reszta w normie
Mocznik 40 norma 19-44(tu jest wysoko)
Kreatynina 0,91 norma 0,70-1,30
Kwas Moczowy 7 norma 3,5-7,2( i tu też)
Zerkniesz czy coś z tych wyników można wyczytać??
generalnie pierwszy raz chciałem sprawdzić nerki chociaż w zarysie ogólnym, bo nigdy tego nie badałem?
A jest coś co może pomóc Potas wrzucić do mięśni??
I czy taki potas ma wpływ na ciśnienie krwi??bo czasami mi się wydaje,że mam niskie,ale musiałbym zakupić ciśnieniomierz
Liczba postów: 4,570
Liczba wątków: 19
Reputacja:
56
Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?
Wysoki potas, jeśli utrzymuje się przez kolejne badania, to może coś być właśnie z nerkami, może z nadnerczami. Może też być sto innych rzeczy, ale to już lekarza pytaj, wysoki potas to nie są tematy na forum o suplach, bo to nie z diety wynika.
Reputacja:
0
04-09-2022, 08:59 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2022, 09:14 PM przez piotrdr86@gmail.com.)
(04-09-2022, 08:44 PM)tomakin napisał(a): Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?
Wysoki potas, jeśli utrzymuje się przez kolejne badania, to może coś być właśnie z nerkami, może z nadnerczami. Może też być sto innych rzeczy, ale to już lekarza pytaj, wysoki potas to nie są tematy na forum o suplach, bo to nie z diety wynika.
Tak na czczo i dzień wcześniej nie jadłem po 18.
Nie wiem po jakim czasie potas wychodzi w badaniu ale przez ostatnio mocno zwiększyłem spożycie potasu. Kiedyś już tak miałem 5 lat temu i jak przestałem jeść banany i popijać soki pomidorowe to spadło w pół roku jak dobrze pamiętam do poziomu 4,5.
np rok temu maju zanim zwiększyłem spożycie bananów ziemniaków i soków pomidorowych to Potas 4,30 mmol/l 3,5 - 5,1
A właśnie można zbadać nadnercza?
Reputacja:
56
Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.
Dodatkowo, może pojawić się zwiększone stężenie eozynofili i/lub limfocytów, zwiększone zakwaszenie krwi, z takich mocniejszych objawów to ciemne przebarwienia skóry.
https://en.wikipedia.org/wiki/ACTH_stimulation_test
taki test się robi, żeby to wykluczyć.
Reputacja:
0
04-10-2022, 10:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2022, 10:50 AM przez piotrdr86@gmail.com.)
(04-10-2022, 08:26 AM)tomakin napisał(a): Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.
Dodatkowo, może pojawić się zwiększone stężenie eozynofili i/lub limfocytów, zwiększone zakwaszenie krwi, z takich mocniejszych objawów to ciemne przebarwienia skóry.
A jak się ma do tego wynik karnityny? No ten jest w sumie dobry. Jak wyliczam ten egfr czy jakoś tak to też tam wychodzi chyba 120.
(04-10-2022, 10:23 AM)piotrdr86@gmail.com napisał(a): (04-10-2022, 08:26 AM)tomakin napisał(a): Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.
A jak się ma do tego wynik karnityny? No ten jest w sumie dobry. Jak wyliczam ten egfr czy jakoś tak to też tam wychodzi chyba 120. Bo też się zastanawiam czy potas poprostu się nie podniósł bo jadłem dużo bananów i soku pomidorowego i przerzuciłem się z kaszy na ziemniaki naprawdę sporo. Wczoraj odstawiłem odczekam z 3 tygodnie i zobaczymy. Bo ataki mam już z rok czasu, a między czasie miałem potas idealnie w środku normy. Przy pierwszych atakach paniki 5 lat temu też miałem potas w środku normy i zgodnie z tym co wyczytałem u Ciebie na forum zacząłem żreć magnez i banany około 4-6 dziennie i też jak zbadałem krew po chyba 5 miesiącach to miałem chyba 5,10.pozniej między czasie odstawiłem i było ok.
(04-09-2022, 08:44 PM)tomakin napisał(a): Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?
Wysoki potas, jeśli utrzymuje się przez kolejne badania, to może coś być właśnie z nerkami, może z nadnerczami. Może też być sto innych rzeczy, ale to już lekarza pytaj, wysoki potas to nie są tematy na forum o suplach, bo to nie z diety wynika. To mam tak Maj 2021 Potas 4,30 a już wtedy zaczęły się moje jazdy. Później badanie robiłem pod koniec sierpnia 2021 to było 4,40 czyli spoko i między czasie zacząłem jeść dużo więcej potasu ponieważ wyczytałem że może pomóc na nerwice i dopiero teraz mi wyszło 5.20
Reputacja:
56
Objawy zaburzeń nadnerczy w postaci jazd z psychiką pojawią się zanim będziesz miał wywalony potas we krwi. Nie wiem, czy po prostu jedzenie bananów podniesie go powyżej normy, tu dużo zależy od tego, jak mają urządzenia w laboratorium wyskalowane, nie bez powodu każde laboratorium ma swoje normy maksymalne i minimalne.
Reputacja:
0
04-21-2022, 03:17 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-21-2022, 03:30 PM przez piotrdr86@gmail.com.)
(04-11-2022, 11:04 AM)tomakin napisał(a): Objawy zaburzeń nadnerczy w postaci jazd z psychiką pojawią się zanim będziesz miał wywalony potas we krwi. Nie wiem, czy po prostu jedzenie bananów podniesie go powyżej normy, tu dużo zależy od tego, jak mają urządzenia w laboratorium wyskalowane, nie bez powodu każde laboratorium ma swoje normy maksymalne i minimalne.
A uważasz że po jakim czasie można skontrolować czy potas się obniżył? 2-3 tygodnie czy więcej?
Czy infekcja która miałem tydzień temu może mieć wpływ na poziom wapnia?
Byłem wczoraj zrobić badania krwi i pierwszy raz od roku mam wapń bliżej środka. Zawsze przy górnej granicy albo powyżej.jedyne co zmieniłem to 2 razy dziennie biorę mały kryształek soli klodawskiej na język i zapijam woda.
Czyzby nawodnienie miało wpływ na poziom wapnia?
Jakbym się zaczął wkoncu nawadniać, a nie pić litry wody.
Czy poprostu może organizm się wysycil magnezem?
Ale coś czuję że to ta woda z solą bo w sumie niecałe 2 tygodnie temu miałem 2,50 wapń calkowity a norma 2,10-2,55.
Wapń zjonizowany 2,36
Wapń zjonizowany 2,24 norma 2,10-2,38
Albumina 46
Magnez 0.92 norma 0.66-1.10
Potas bez zmian 5,20 górna norma 5,10
Sód 144
Reputacja:
56
Kurcze to za skomplikowane sprawy, żeby tak o sobie samemu to rozwiązywać, te badania krwi ludziom polecam nie po to, żeby ich potem leczyć jak coś wyjdzie, tylko żeby w razie wykrycia choroby, wysłać do odpowiedniego lekarza. Na forum można sobie leczyć "czystą" nerwicę, ale nie coś, co powoduje zmiany w poziomie elektrolitów we krwi.
|