This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podwyższone żelazo
Żeby wiedzieć na pewno, dlaczego tak się dzieje, musiałbyś znaleźć 100 osób z takimi objawami po D3 i zrobić im kompleksowe badania, porównać z grupą 100 osób które takich objawów nie mają. Póki nikt takich nie zrobi, musimy zgadywać.

Który raz piszę, że powinieneś witaminę A brać? Ósmy?
Odpowiedz
Witamina A zamówiona, w formie betakarotenu. Tomakin a co myślisz o tym (to tylko moje przypuszczenia) mam wysoki wapń(z jakiegoś powodu) ale niski magnez, gdy zaczynam brać magnez objawy nasilają się bo nasila się jeszcze bardziej absorbcja wapnia? (dlatego mam skurcze i nasilone drżenia mięśni po magnezie) gdyby to był problem z niskim wapniem, to nie byłby w górnej granicy normy, albo poza zakresem jak ostatnio. Po potasie zresztą też mi się drżenia mięśni nasilają.
Odpowiedz
To jeszcze zamów A w takiej formie, w jakiej mówiłem, że masz zamówić.

Masz wysoki wapń we krwi, ale zapewne niski wewnątrz komórek nerwowych, przez to, że masz zaburzony metabolizm wapnia na poziomie komórki.
Odpowiedz
Ok zamówiłem A+E krople, będę stosował większą dawkę, a ten beta-caroten cofnąłem zamówienie.

Co dalej?

Mam brać tą A+E i ? brać dalej magnez? włączyć jakieś niskie dawki wapnia narazie bez D3?
Odpowiedz
Na blogu masz jakie dawki powinny być. Powinieneś brać 25 000 jednostek witaminy A i 400 jednostek witaminy E, przez miesiąc albo dwa. Po tym czasie organizm będzie wysycony i jeśli nie pomoże, to znaczy że to nie to.

Tu nie ma badań które wykazały, że powinno się brać tyle a tyle, tego i tego. Nikt tego nie testuje, testują tylko pastylki które można potem opatentować. Musimy zgadywać. Ja teraz biorę A + E w takich dawkach i chyba pomaga, w sensie mogę już brać wapń bez powikłań a nie mogłem, ciśnienie spadło z nadciśnienia 2 stopnia do normalnego.
Odpowiedz
Tomakin chciałbym o coś podpytać, przypominając temat...  mam niedobór witaminy D3 badany kilkukrotnie, wyniki 13ng,  16 ng, 21 ng      zawsze po rozpoczęciu suplementacji witaminą D3 bez względu na formę, tabletki, kapsułki, ADEK, wzrasta mi poziom wapnia we krwi (szczerze mówiąc nie wiem czy przyjmuję nawet 200 mg wapnia dziennie, nie jem serów, jogurtów, nie pije mleka, praktycznie brak nabiału, powinienem mieć ogromny, ogromny niedobór) jem dużo mięsa, wędlin, jaj.  Mój wapń zawsze po suplementacji witaminą d3 wzrasta ponad normę.. normalnie jest bardzo wysoko od 2.54 do 2.57 w normie  2.10 - 2.55,  po suplementacji nawet małymi dawkami rzędu 500 IU, 1000 IU wapń wzrasta do 2.60 mmol/l +  i pogarszają się drżenia mięśni, bóle głowy, depresja.  Postanowiłem odstawić wszystkie suplementy, i zacząć jeździć rowerem na słońcu. W godzinach 11-14 tak z 3-5 razy w tygodniu( wybierałem dni ciepłe, nasłonecznione, bez przewagi chmur) w zależności kiedy mogłem. Jeździłem tak 1,5 miesiąca.  Wit d3 delikatnie się podniosła, pth delikatnie się obniżył, i wapń pozostał w normie.  Ja tego w ogóle nie rozumiem.  Przecież cholecykaferol jest wytwarzany przez słońce, tak samo znajduje się w jedzeniu, więc dlaczego po suplementach tak reaguje, a po słońcu nie?  Powiem więcej, gdy jeździłem rowerem całkowicie ustały wszelkie drżenia mięśni, które zawsze miałem, a które się pogarszały po suplementacji wit d3. Od dwóch tygodni nie jezdze bo nie ma słońca, kiepska pogoda, zaczęły się od nowa drzenia mięśni.    Dodaje załączniki.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Pewnie dlatego, że rozłożyłeś to w czasie na tyle długo, że nie było nagłego skoku poziomu. Może też być tak, że w końcu uzupełniłeś te inne niedobory, o których pisałem wcześniej i teraz na tabletki też nie zareagowałbyś tak ostro, jak reagowałeś wcześniej.
Odpowiedz
Prast00, czy nadal masz te objawy po zażyciu D3 ?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości