Liczba postów: 5,543
Liczba wątków: 19
Reputacja:
57
MSM niemal na pewno nie, to jest dość trwały związek chemiczny jak sól, pewnie może i sto lat leżeć. Betaina... powąchaj. Ona też RACZEJ się nie psuje zbyt szybko i naklejają datę trwałości bo jakąś trzeba nakleić na takie produkty, ale jest dużo mniej stabilna od MSM.
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 20
Reputacja:
1
07-01-2023, 01:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2023, 01:52 PM przez Krwawnik.)
Beta data do grudnia 2021, śmierdzi jak powąchałem. Ona jest teraz trująca? Jak ją zutylizować?
Ile w jednej porcji jest się w stanie przyswoić MSM, ile brać?
Reputacja:
57
Betaina sama z siebie nie pachnie zbyt pięknie, zależy gdzie kupujesz.
MSM... no też zależy, co chcesz osiągnąć. Raczej nie powinno się przekraczać kilku gramów dziennie i nie bierz przed snem, bo nie zaśniesz.
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Jak dawkować koenzym Q10, żeby to miało sens oraz z czym go nie łączyć?
Reputacja:
57
Łączenie nie ma raczej znaczenia, można ze wszystkim albo z niczym.
Dawkowanie... ma sens gdy organizm ma problem z jego wytwarzaniem. Do tej pory nie mam pojęcia, czy suplementacja w ogóle coś da osobom, które nie mają niedoborów, czy może wręcz zaszkodzi. Ale tak z 200 mg to chyba w miarę bezpieczna dawka i taka, która już dawała wyraźne efekty w badaniach.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Czy jakimiś suplami można przyspieszyć / wspomóc regenerację błony śluzowej gardła po infekcji typu grypa itp.? Coś Tomakin kiedyś pisałeś o ile dobrze pamiętam, że rutyna ma działanie uszczelniające błony śluzowe, ale nie mogę tego znaleźć.
Reputacja:
57
No rutynę zazwyczaj się poleca w dużych dawkach (znacznie większych niż te, które ma jakiś rutinoskorbin czy inne tego typu), a tak to nie wiem... glutamina?
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Dzięki, to spróbuję obu, dawki 500mg rutyny i 7g glutaminy na dzień będą ok? Trzeba coś razem z nimi brać tzn. czy coś tam innego zużywają albo potrzebują do działania itp.?
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Jakie suplementy warto brać po złamaniu kości na lepszy zrost? Wapń, magnez, A, D, K?