This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szybkie pytania
MSM niemal na pewno nie, to jest dość trwały związek chemiczny jak sól, pewnie może i sto lat leżeć. Betaina... powąchaj. Ona też RACZEJ się nie psuje zbyt szybko i naklejają datę trwałości bo jakąś trzeba nakleić na takie produkty, ale jest dużo mniej stabilna od MSM.
Odpowiedz
Beta data do grudnia 2021, śmierdzi jak powąchałem. Ona jest teraz trująca? Jak ją zutylizować?

Ile w jednej porcji jest się w stanie przyswoić MSM, ile brać?
Odpowiedz
Betaina sama z siebie nie pachnie zbyt pięknie, zależy gdzie kupujesz.

MSM... no też zależy, co chcesz osiągnąć. Raczej nie powinno się przekraczać kilku gramów dziennie i nie bierz przed snem, bo nie zaśniesz.
Odpowiedz
Jak dawkować koenzym Q10, żeby to miało sens oraz z czym go nie łączyć?
Odpowiedz
Łączenie nie ma raczej znaczenia, można ze wszystkim albo z niczym.

Dawkowanie... ma sens gdy organizm ma problem z jego wytwarzaniem. Do tej pory nie mam pojęcia, czy suplementacja w ogóle coś da osobom, które nie mają niedoborów, czy może wręcz zaszkodzi. Ale tak z 200 mg to chyba w miarę bezpieczna dawka i taka, która już dawała wyraźne efekty w badaniach.
Odpowiedz
Czy jakimiś suplami można przyspieszyć / wspomóc regenerację błony śluzowej gardła po infekcji typu grypa itp.? Coś Tomakin kiedyś pisałeś o ile dobrze pamiętam, że rutyna ma działanie uszczelniające błony śluzowe, ale nie mogę tego znaleźć.
Odpowiedz
No rutynę zazwyczaj się poleca w dużych dawkach (znacznie większych niż te, które ma jakiś rutinoskorbin czy inne tego typu), a tak to nie wiem... glutamina?
Odpowiedz
Dzięki, to spróbuję obu, dawki 500mg rutyny i 7g glutaminy na dzień będą ok? Trzeba coś razem z nimi brać tzn. czy coś tam innego zużywają albo potrzebują do działania itp.?
Odpowiedz
Rutyny zazwyczaj w badaniach brali 2 razy więcej, a glutaminy to w ogóle od 15-20 gramów zaczynali.

Raczej nic z nimi nie trzeba, jeśli się w tym konkretnie celu stosuje, glutamina to coś, co organizm zużywa do szybkiej regeneracji, pewnie są tam jakieś zależności, ale nie spotkałem się z nimi. Te moje zależności co wypisuję w temacie obłączków są dość mocno "zaawansowane", ale to temat w którym parę lat już siedzę, szukam w publikacjach medycznych i wygrzebuję wszystko, co da się wygrzebać. Jakbym tak parę tygodni nad regeneracją po grypie posiedział to pewnie miałbym więcej do powiedzenia.

https://naturalneleczenie.com.pl/2015/11/28/zatoki/

tu masz jeszcze przydatne rzeczy, w sensie, to bardziej do zabezpieczania, czego brakuje w błonach śluzowych ludzi, którzy mają chroniczne problemy z zatokami, ale to się ze sobą częściowo łączy.
Odpowiedz
Jakie suplementy warto brać po złamaniu kości na lepszy zrost? Wapń, magnez, A, D, K?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości