Liczba postów: 44
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Posiada ktos wykresik ile dziennie trzeba spedzic na sloncu by miec zdrowy poziom D3 na szerokosci geo 50N?
Lub bylby w stanie slownie skrocic jak to wyglada?
Liczba postów: 3,040
Liczba wątków: 16
Reputacja:
47
W skrócie, teraz w ogóle nie produkujesz, a jak zaczniesz to w zależności od genów, diety etc różnice mogą być nawet dziesięciokrotne
Reputacja:
0
W jakich miesiacach z reguly rodowity Slowianin moze polegac na opalaniu sie zamiast supli? Jakies doswiadczenie moze?
Prapradziadek i praprababcia byli ciemniejsi, ale ja jestem jedna z tych osob w rodzinie, na ktorych nie wplynelo to na ich kolor skory.
Jest jakas regula co do syntezy d3 a koloru skory?
Leżalen dziś 10-14 na słoncu i sie opalilem, nawet w tym przypadku raczej nie wyprodukowalem d3?
Reputacja:
0
05-20-2021, 07:55 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-20-2021, 07:56 PM przez Brain fog.)
Wydaje sie, ze ma sens zasada opalania zamiast supli : (7 miesiac roku o godz 12) +/- 2. Wiadomo 0.5-1h w bezchmurne niebo, stroj do opalania.
Dopytuje sie bo Greger kiedyś nagrał film o tym jak wystawienie sie na slonce wspomaga regeneracje Coq10 chociażby, wiec odhaczalbym kilka rzeczy na raz.
Liczba postów: 3,040
Liczba wątków: 16
Reputacja:
47
No słońce jest ogólnie dobre z wielu różnych powodów, z kilku innych złe, ale ja bym tu się nie bawił w wyliczenia, tylko brał suplement gdy się człowiek nie opala, nie brał gdy opala.