This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potas - Który związek wybrać? Jak suplementować?
Zastanawiałem się nad zakładaniem tego tematu bo w sumie kwestia banalna ale nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Czym różnią się między sobą chlorek, cytrynian i asparaginian potasu? Na wagę znalazłem tylko dwa pierwsze, trzeci w tabletkach. Dla mnie osobiście cytrynian brzmi jakoś lepiej - jakby się miał lepiej przyswajać xD Placebo.

Czy ktoś z was stosuje patent zmieszania NaCl z KCl i solenia w ten sposób potraw? Warto? (oczywiście z punktu widzenia zdrowia, nie smaku Tongue)
Odpowiedz
W każdym spożywczym powinieneś teraz dostać sól będącą mieszanką NaCl i KCl, kup, spróbuj. Warto dla zdrowia z pewnością, pytanie czy smak się nie zmieni.

Ja kupiłem chlorek, bo najtaniej, ale nie wiem, bo każdy ten związek dostarcza czegoś "za dużo". Mój chlorków, cytrynian czy asparaginian innych rzeczy.
Odpowiedz
Odświeżam temat gdyż mam czas w końcu do niego siąść (hehe, prawie po roku Big Grin).

Zastanawiam się jak długo powinna trwać suplementacja potasu. Powiedzcie mi, czy dobrze myślę i liczę:

Masa mol potasu to 39 mg.
Total body amount: 45 mmol / kg. Czyli dla mnie (95 kg) będzie to około 166 g potasu.

Chcąc określić ile w zasadzie powinienem uzupełnić potasu, żeby odczuć realny efekt działania i przy tym nie zatruć się nadmiarem przyjąłem wartość mmol/l stosowaną w diagnostyce hipokalemii (nie znalazłem wartości mmol/kg).

Czyli:
Norma to 5 mmol / l
Hipokalemia to 3,5 mmol / l 

Dalej prosta kalkulacja, że hipokalemia zaczyna się przy obniżeniu o 30% zapasu ciała (oczywiście może być też gorzej Big Grin).

Daje to do uzupełnienia okolo 50 g potasu, co przy dawkach uzupełniających 2g dziennie (4g na pokrycie zapotrzebowania i 2g dodatkowo na uzupełnienie niedoboru) daje zaledwie 25 dni na uzupełnienie "lekkiego niedoboru" (czyli wartości dla progu hipokalemii).

Czy tak obliczony okres można traktować jako czas, gdzie powinny pojawiać się realne efekty działania potasu na organizm tak aby odróżnić go od placebo?

I kolejne pytanie tak aby nie przeholować w druga stronę - czy nadmierne dawki potasu przyjmowane w zbyt długim okresie czasu mogłyby doprowadzić do hiperkalemii i narastajacych jej objawów świadczących o przedawkowaniu?
Odpowiedz
Jeden błąd - poziom we krwi nie odpowiada poziomowi w organizmie.

Drugi - nie przyswoisz i nie zmagazynujesz 100% z suplementu

Kiedyś sprawdzałem, o ile spada całkowite stężenie w organizmie i tego nie jest dużo, bliżej 10% niż 30%. Przy uzupełnianiu też idzie to przede wszystkim w te regiony, gdzie brakuje go najwięcej, co daje bardzo szybkie efekty, czasem poniżej godziny.

Chodzi raczej o to, żeby przez długi czas mieć w pożywieniu więcej potasu, a mniej sodu, przez co stopniowo będzie się zmieniać stosunek tych jonów wewnątrz komórki, ale też żeby nie przegiąć i nie mieć zbyt dużej różnicy, bo to faktycznie skończy się nieciekawie.

Przy po prostu 6 gramach potasu w jedzeniu i suplach, bez zmiany ilości sodu, prawdopodobnie dalej będziesz mieć niekorzystny stosunek sodu do potasu w diecie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości