Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
06-08-2021, 01:59 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2021, 02:05 PM przez piotrdr86@gmail.com.)
(06-08-2021, 10:26 AM)tomakin napisał(a): Zaskakująco dobry wynik. Jest co prawda tuż nad dolną granicą normy, ale przy takim poziomie NIE powinieneś mieć objawów niedoboru.
Możesz spróbować przez kilka miesięcy brać, żeby sprawdzić czy podniesienie do powiedzmy 2,2 zlikwiduje objawy, a możesz szukać przyczyny gdzie indziej. Ciężko tu rozstrzygnąć.
Chyba sprobuje podnieść, ponieważ po ponad tygodniu brania magnezu w dawkach 300mg czułem się dużo dużo lepiej.praktycznie całkiem przeszły mi bóle nog i mrowienie łydek itp. W niedzielę zagralem mecz w słońcu i już w poniedziałek znowu miałem mrowienia łydek i tak jakby napięte mięśnie uda głównie w jednej nodze.
W sumie przez 2 tygodnie od Badania i była to stopniowa poprawa z dnia na dzień coraz lepiej
Liczba postów: 3,054
Liczba wątków: 16
Reputacja:
48
Pewnie jest tak, że masz sumę kilku elementów. Niski (ale nie bardzo niski) magnez, pewnie też niższy poziom D3, a przez to rozregulowany parathormon, zbyt mało witamin z grupy B, może za mało lizyny. Jedna rzecz nic nie zrobi, wszystkie naraz mogą rozregulować.
Albo też masz coś kompletnie innego, ale to już lekarz powinien oceniać, a nie ludzie z forum.
Reputacja:
0
(06-08-2021, 03:55 PM)tomakin napisał(a): Pewnie jest tak, że masz sumę kilku elementów. Niski (ale nie bardzo niski) magnez, pewnie też niższy poziom D3, a przez to rozregulowany parathormon, zbyt mało witamin z grupy B, może za mało lizyny. Jedna rzecz nic nie zrobi, wszystkie naraz mogą rozregulować.
Albo też masz coś kompletnie innego, ale to już lekarz powinien oceniać, a nie ludzie z forum.
Czyli tak jak pisaliśmy poprostu pomału stopniowo zaczynając od magnezu,pozniej D3 narazie łupie ze słońca. Złapało Mnie jakieś lekkie przeziębienie jak skończy to sprawdzę jeszcze raz d3 teraz już nie suplementowalem nic poza magnezem od 3 tygodni.wiec chyba poziom będzie obiektywny? Czy Magnez też muszę odstawiać przed badaniem PTH i tarczycy? Bo przed badaniem wapnia chyba trzeba?
Reputacja:
48
Wszystkie suple się odstawia ze 2 tygodnie przed badaniami. A w ogóle jak badać, to wszystko naraz, a nie tak po kawałku.
Reputacja:
0
(06-08-2021, 10:26 AM)tomakin napisał(a): Zaskakująco dobry wynik. Jest co prawda tuż nad dolną granicą normy, ale przy takim poziomie NIE powinieneś mieć objawów niedoboru.
Możesz spróbować przez kilka miesięcy brać, żeby sprawdzić czy podniesienie do powiedzmy 2,2 zlikwiduje objawy, a możesz szukać przyczyny gdzie indziej. Ciężko tu rozstrzygnąć.
Czyli tężyczka rączej odpada? Czy przy takim poziomie też się zdarza?
Reputacja:
48
Tężyczka ma różne przyczyny, nie tylko niedobór magnezu. No i nie do końca ufam tym testom na erytrocyty.
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
czy magnez może się przeterminować? mam czysty dwucytrynian trimagnezu w tabletkach i data ważności to 04/2021. mogę jeszcze brać przez parę miesięcy czy wyrzucić i kupić nowy?
Reputacja:
48
Kobieto, ja mam suple z datą ważności 2005 i biorę...
Reputacja:
0
(06-13-2021, 11:27 AM)tomakin napisał(a): Tężyczka ma różne przyczyny, nie tylko niedobór magnezu. No i nie do końca ufam tym testom na erytrocyty.
Jprd ale kosmos z tym wszystkim. Fizyka kwantowa. Nie ogarniam. A są jakieś niuanse w objawach między np nadmiarem MG, a nadmiarem wapnia we krwi, albo niedoborem wapnia.Bo że objawy są podobne to wiem. Np suchość w ustach, częste oddawanie moczu występuje przy nadmiarze wapnia i magnezu we krwi czy np tylko wapnia?
Reputacja:
48
Tylko przy nadmiarze wapnia, organizm wywala wtedy nadmiar, stąd częstomocz. Dodatkowo masz wtedy zatwardzenia. Właśnie na zatwardzenia zwracaj uwagę, bo częstomocz może się brać od zwykłego stresu.
Medycyna nie jest prostą rzeczą, to są tysiące zależności które trzeba ogarnąć.
A jak już tak na 100% chcesz wiedzieć, czy masz tężyczkę, zrób próbę tężyczkową.
|