Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to w celu poprawy komfortu przeglądania strony i wyświetlania spersonalizowanych reklam. Zgoda na te technologie pozwoli nam na przetwarzanie danych takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. O stosowanych plikach cookies można przeczytać tutaj. Jeśli nie zgadzasz się na stosowanie plików cookies, opuść serwis.
Od paru dni zgodnie z tym co wyczytałem na stronce biorę 2 x 2g chlorku potasu. Rano i wieczorem. W środku dnia biorę magnez różnie od 100 do 300mg jonów. Po dawce potasu czuję się zauważalnie lepiej. Poziom lęku subiektywnie mniejszy. Ale mierzalnie obniżył mi się średni puls w ciągu dnia z ok. 100 na 80, spadło ciśnieine dolne z 100 na 80. Górne jeszcze skacze do 150 ale pierwszy raz od X lat mam pomiary na poziomie 120/80. Odkąd zaczałem brać potas to zauwzyłem, że po magnezie czuję się gorzej psychicznie. Biorę też A 25k UI + E 800 UI, k2mk7 ok 300mg, od początku roku biorę omega 3 w ilości 2g EPA
Od przyszłego tygodnia ruszam z dietą - nie mogę doczekać się rozpiski. Dorzucam też zalecone suple: ashwa, NAC, laktoferyne, cynk i probiotyki.
Kontynuować suplementację skoro czuję, że mi pomaga czy czekać do wizyty u neurologa która będzie za półtora tygodnia? Czy mogę zafaułszować sobie wynik badania?
a brałeś suple przed badaniem? bo z tymi witaminami jest tak, że suplement na krótko może mocno podnieść poziom we krwi, ale zanim wysyci się tkanki i uzupełni zapasy w wątrobie, mija czasem kilka miesięcy.
kurcze zastanawiam się, czemu na poprzedni wpis nie odpowiedziałem, musiałem jakoś przegapić
Brałem przez tydzień kompleks ADEK około 30 - 50 kropli dziennie. Na razie robię przerwę z A + E.
Byłem u neurologa. Powiedziała, że tężyczka raczej na pewno nie, ale możemy zrobić badanie emg. Niestety widzę, że to potrwa z pół roku. Pokazałem jej dragawki mięśniowe, powiedziała, że to na pewno do diagnostyki i leczenia. Chociaż nie robiła jakiś super badań na wizycie - wywiad i sprawdzenie podstawowych odruchów. Powiedziała, że dla niej to co mam to na 99% silny zespół abstynencyjny, poradziła żeby dwa miesiące pobrać pregabalinę. Dalej czekam na wyniki magnezu w erytrocytach. W poniedziałek idę jeszcze do drugiego neurologa dla porównania.
Częściowo miała rację, tzn to jest wywołane stresem związanym z odstawieniem nikotyny, ale też to, jak człowiek na to zareaguje zależy od tego, czy nie ma na przykład silnego niedoboru magnezu, wtedy na stres reaguje nawet kilka razy mocniej.
To trochę jak z siłownią, żeby mieć przyrosty, trzeba odpowiednio ćwiczyć, odpowiednio jeść, właściwa dieta i program mogą sprawić, że 2 razy szybciej nabiera się masy mięśniowej, a jeśli przestanie się głodować, to nawet i więcej. Ale też są ludzie, którzy tak o sobie po 2 miesiącach wyciskają na klatę 100 kg i to seriami, a są tacy, którzy co by nie robili, to przynajmniej 2 lata muszą poświęcić, żeby chociaż raz to podnieść.
Innymi słowy, jeśli masz niedobory pokarmowe, to suple pomogą, jeśli problem leży w genach a niedoborów nie masz, to żadna dawka witamin nie pomoże.
Medytacja, rozciąganie mięśni, progresywna relaksacja Jacobsona - tego może spróbuj, chociaż jeśli po suplach miałes poprawę parametrów takich jak ciśnienie krwi, to może świadczyć o tym, że niedobory były.
Niestety moje badanie magnezu w erytrocytach do powótrzenia. Źle pobrali, nie dali info wcześniej. No nic, dziś była druga próba i kolejne 10 dni czekania.
Wchodzę teraz na keto od piątku. Po w miarę fajnym tygodniu w niedziele już miałem jazdy nerwicowe .
Zobaczymy co będzie dalej.
Keto ma przewagę korzyści nad szkodami tylko wtedy, gdy masz specyficzne choroby, np wrodzoną cukrzycę, albo padaczkę. I tylko w takich wypadkach badania wykazały, że to jest OK dieta. Stosować ją, gdy jesteś zdrowy, to jakby robić sobie chemioterapię, bo ludziom z nowotworami przedłuża życie.
Może nie będzie tak źle. Keto stosuje w modelu śródziemnomorskim, dużo oliwy z oliwek, awokado, warzyw. Nie jest sterotypowe karkówka i smalec. Badań nad keto nie ma za wiele, a doświadczenia ludzi stosujących ją prawidłowo są raczej pozytywne. Myślę, że mi nie zaszkodzi a może pomoć. Zobaczymy