Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Depresja, nerwica etc (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań (/showthread.php?tid=268)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - znerwicowany - 09-26-2022

Nie zauważyłem zbytnio tego typu objawów w normalnych sytuacjach na codzien. Tym bardziej plam na klatce. Z badań które dodatkowo zrobiłem to USG nerek i tarczycy. Oba wyszły w porządku. Gdzieś natknąłem się też na temat przemęczonych nadnerczy i to mocno pasowało mi do mnie. Co do drgań mięśni to wydaje mi się że tu wapń może być jednak przyczyną bo dopiero teraz zdałem sobie sprawę że brałem 500-1000mg ale mleczanu wapnia

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - tomakin - 09-26-2022

te przemęczone nadnercza to mit internetowy, wypisują tam wszystkie możliwe objawy i liczą, że ludzie się złapią i kupią specjalne suplementy, które przypadkiem akurat gość wypisujący objawy ma na sprzedaż.

W mleczanie masz jakoś tak 180 mg samego wapnia, więc tak bezpiecznie można 3 gramy rano, 3 gramy wieczorem.

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - znerwicowany - 09-26-2022

W sumie przeliczyłem ile tego wapnia dostarczam ostatnio poza mleczanem i wygląda to następująco
Serek wiejski 200mg
Mleko 250-300mg
Vitpak 120mg
Co łącznie daje ~600mg wiec nie jest tak mało

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - tomakin - 09-26-2022

Statystycznie mężczyzna spożywa 1100 mg, a oficjalnie ma zalecane spożywanie 1000 mg, 600 mg to stanowczo jest za mało. Inna rzecz, że np w Japonii tyle jedzą i mają się dobrze.

Jeśli miałeś dodatkowo jakieś niedobory czy choroby utrudniające przyswajanie wapnia, to to mogła być przyczyna. Weź pod uwagę, że wcześniej nie jadłeś tego vitpak.

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - tomakin - 09-27-2022

aye, przy czym jak wspominałem, są kraje gdzie spożywa się dużo mniej i nikt nie ma problemu z kośćmi, a nawet w takiej Japonii osteoporoza jest rzadziej spotykana, pomimo tego, że jedzą średnio 500 mg na osobę.

Myślę, że problem pojawia się, gdy łączy się niskie spożycie wapnia z jakimiś innymi problemami, na przykład niedoborem D3, albo jakąś chorobą jelit gdzie jest ograniczona przyswajalność. Albo niskim spożyciem lizyny, chociaż tego też chyba w Japonii jedzą mniej, niż w Europie czy USA.

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - znerwicowany - 10-03-2022

A co myślisz o nieaktywnych płatkach drożdżowych lub zaparzonych drożdżach ?

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - tomakin - 10-03-2022

kupiłem kiedyś kilo drożdży dla koni na allegro i żarłem, ale to dobre było...

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - znerwicowany - 10-04-2022

Czyli że nie ma sensu?

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - tomakin - 10-04-2022

Tzn no jest to zdrowe, jest smaczne, ale nie spodziewaj się jakiegoś katharsis i supermocy.

RE: Nerwica, depresja. Prośba o analize badań - znerwicowany - 10-19-2022

Właśnie mija kolejne 3.5 tyg suplementacji. Zanim przejdę do kolejnego etapu chciał bym zrobić sobie miesiąc przerwy i brać tylko to co niezbędne. Pytanie czy taka przerwa nie wpłynie negatywnie ?

Czyli rezygnuje z:
-cytrynian potasu 2x3g
-witamina A 25000IU
-witamina E 400IU
-bor 3-5mg

To co myślę zostawić:
-mleczan magnezu 2x1000mg
-wapń 2x2500mg
-suplement vitapak +
-witamina D3 2000IU
-witamina K2 mk4 100mcg
pytanie co z litem oraz cynkiem ?

Do tego chciał bym dorzucić:
-bcaa o składzie jak poniżej. (Od 2 miesięcy jak zrezygnowałem z wszelkich pobudzaczy(piłem yerbe) mam duże spadki energii i chce mi się spać przez dzień. Przez ostatnie kilka dnia brałem te aminokwasy i czuje się po nich naprawdę dobrze, nie czuje znużenia, mam przypływ energii, bez negatywnego pobudzenia i nakręcenia.)
- l-tyrozyna 300mg + l-teanina 200mg
- l-arginina 500mg
pytanie co z lizyną oraz tryptofanem ? Niby miałem je brać w kolejnym etapie ale są to jednak aminokwasy więc może lepiej dołączyć je teraz ?
Myślałem również nad MSM tu również pytanie czy brać teraz czy w kolejnym etapie ?