Treonian magnezu - Wersja do druku +- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl) +-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Depresja, nerwica etc (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Treonian magnezu (/showthread.php?tid=227) |
Treonian magnezu - simon_se - 02-17-2022 Dzień dobry. U mnie tężyczka poparta próbą tężyczkową juz jakis czas temu. Lekarz przepisał 4x 100mg cytrnianu magnezu + 1x200mg Ca (calperos 500) dziennie. Na przemian biegunki/zaparcia lub obie opcje na raz, zszedlem od razu do mniejszych dawek lecz nawet jedna tabletka magnezu przez kilka dni pod rzzad wywoluje dziwne dolegliwosci, oslabienie, zawroty glowy, problemy z brzuchem. Co z nowymi formami magnezu ? Czytalem ze treonian magnezu nie powoduje tak czesto dolegliwosci zołądkowych ,a np Glinian Magnezu pomaga na bezsennosc z ktora tez mam poblemy. Jest jakis haczyk czy warto po prostu sprawdzic je na sobie ? RE: Treonian magnezu - tomakin - 02-17-2022 Ja bym raczej skupił się na pozostałych rzeczach, bez selenu i witaminy E organizm nie jest w stanie magazynować magnezu, bez witaminy A nie jest w stanie ogarnąć witaminy D3, a bez D3 wapnia i magnezu. RE: Treonian magnezu - simon_se - 03-10-2022 Ok no więc zaczynam suplementacje tak jak proponujesz jako że sam magnez + d + wapń bardzo źle u mnie działa, na przemian z różnymi objawami. Chcę uzupełnić inne niedobory, no więc zaczynam tak: witamina A 25000j ("from Retinyl Palmitate and Fish Liver Oil") - 100 kapsułek witamina E 250mg(370j.m.) Tokovit Natural E370 - 60 kapsułek Mg 100-200mg dziennie witamina D3 500j dziennie wapń 50mg dziennie (? ) oraz Omega 3 - rozpoczecie suplementacji na dłużej Czy coś nalezy zmienic ? Branie A / E ma jakiś wpływ na pozostałe ? Trzeba robić miedzy poszczególnymi suplementami ? Czy coś bede robił źle w takiej sytiacji ?? Cynk, Selen, Potas, witamina C, B -complex - czy coś z tych należałoby dorzucić ? Czy skonczyc suplementacje A / E i dopiero dołożyć np selen + cynk ? Czy 50mg wapnia dziennie w takiej suplementacji jest ok? 12 lat złego odżywiania nie mieszkająć z rodzicami juz w wieku 15 lat + mieszkanie w w kraju bez słońca + alkohol + stress po przemyśleniu takie funkcjnowanie musiało się u mnie skończyć tężyczką. RE: Treonian magnezu - tomakin - 03-10-2022 Myślę, że lepiej zacząć od kilku tygodni tylko A i E. One stopniowo będą wysycać organizm, ewentualnie razem z nimi omega 3, bo to nie ma wpływu na pozostałe. Potem dopiero spróbuj wprowadzać D3, magnez i wapń. Na razie nie ma co wymyślać jakiegoś złożonego protokołu, jeśli miałeś niski poziom A i E, to po ich uzupełnieniu suplementacja D3 powinna przebiegać bez problemów. W wątku obok masz gościa, który zatruł się D3, jak się okazało, miał chorobę, w której organizm produkuje nadmiar tej witaminy. Dziwił się, że źle na nią reaguje. To czasem jest dużo bardziej skomplikowane, niż tylko jakiś niedobór pokarmowy. RE: Treonian magnezu - simon_se - 04-01-2022 Od 3 tygodniu uzupelniam A i E. Ostatnio jakoś mój stan się pogroszył - objawy tęzyczkowe sie nasilili, brałem magnez + 25-50mg wapnia rano, ale jakos caly system sie rozregulowal i juz dalej nie wiedzialem czego jest za duzo a czego za mało, może to przez silny dodatkowy stres ale nie wiem ... Ta witamina A w tak duzych dawkach wplywa jakos na D ? Dorzucic witaminę D ? Możliwe że przez wpływ A na D wszystko się sypie ? D nie uzupelnialem w ostatnich 3 tygodniach :/ RE: Treonian magnezu - tomakin - 04-02-2022 Kurcze, jedna pizza zawiera jakieś 700 mg wapnia, a Ty 25 mg bierzesz i zastanawiasz się, czy to jakoś szkodzi A przeciwdziała D3, więc jeśli miałeś niedobór tej drugiej, mogło się nasilić. Ale pewnie po prostu sobie wkręcasz i objawy, które masz, są zwyczajnie od nerwicy i wyszukiwania kolejnej choroby. D dorzuca się, gdy jest podniesiony poziom A, myślę, że po 500 000 jednostkach A będzie już w miarę dobrze. |